in

RAT UŽIVO: Situacija u čeličani Azovstal kritična, Amnesty International tvrdi da ima dokaze o ruskim zločinima u okolini Kijeva

Slatka-Tajna.Eu

15.20 Na ulicama Moskve osvanuli su plakati na kojima su neki od najpoznatijih Šveđana 20. vijeka optuženi da su podržavali nacizam, što je znak pogoršanja odnosa između Rusije i Švedske, nordijske zemlje koja razmišlja o ulasku u NATO.

Na autobuskoj stanici ispred švedske ambasade zalijepljena su dva plakata s fotografijama švedskog kralja Gustava V., književnice Astrid Lindgren, filmskog redatelja Ingmara Bergmana i osnivača IKEA-e Ingvara Kamprada uz natpis: “Mi smo protiv nacizma, oni nisu.”

14.45 Pukovnija Azov objavio je da su tokom prekida vatre na teritoriju čeličane Azovstal u razorenom Mariupolju ruske snage ispalile protutenkovsku granatu na automobil koji je pokušavao pomagati s evakuacijom civila.

I dalje nije jasno je li prekid vatre na području Azovstala i dalje na snazi, odnosno poštuje li se.

14.15 Mihajlo Veršinjin, jedan od ukrajinskih boraca preostalih u mariupoljskoj čeličani, govorio je za BBC o uvjetima koji vladaju u Azovstalu. 

“Situacija u čeličani je sad kritična. Kritična je već neko vrijeme, ali sad je sve gora. Već dva dana ruske snage aktivno pokušavaju upasti u Azovstal i potiskuju branitelje uz pomoć artiljerije, avijacije i teškog naoružanja. Puno je gubitaka i ranjenih. Nismo uspjeli spasiti sve ranjenike”, rekao je Veršinjin.

13.55 Glasnogovornik Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je tokom današnjeg brifinga s novinarima da iz Poljske dolazi neprijateljska retorika i da bi Varšava mogla biti izvor prijetnje za Rusiju. Peskov je to izjavio usred poziva Poljske da Europska unija pooštri sankcije Rusiji i da NATO dodatno naoruža Ukrajinu. Ranije ove sedmice poljska ministrica okoliša i klime Anna Moskwa rekla je “da je Poljska ponosna što je na Putinovoj listi neprijateljskih zemalja”.

13.30 Njemačka će poslati sedam haubica u Ukrajinu, koja se bori protiv Rusije.

Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht u obraćanju tokom posjete njemačkim vojnicima u Sliaču u Slovačkoj, izjavila je da se njena zemlja složila da Ukrajini isporuči haubice PzH 2000 tip 7.

Dodala je da će ukrajinski vojnici biti obučeni za korištenje tih haubica, dodajući da haubice nisu iz zaliha njemačke vojske, te da su još remontovane.

13.15 Amnesty International saopćio je u petak kako ima uvjerljive dokaze da su ruski vojnici počinili ratne zločine, među kojima i vansudske egzekucije civila kada su okupirali regiju u blizini ukrajinske prijestolnice u februaru i martu.

Civili su također bili izloženi zlostavljanjima kao što su “neselektivna pucnjava i mučenja” u rukama ruskih snaga tokom njihovog neuspjelog pokušaja osvajanja Kijeva u ranim fazama invazije koju je Kremlj pokrenuo 24. februara, navodi u izvještaju grupa za ljudska prava.

“To nisu izolirani incidenti. Oni su itekako dio modela ponašanja gdjegod ruske snage preuzmu kontrolu nad gradom ili selom”,  izjavila je Donatella Rovera, visoka savjetnica za odgovor na krize u Amnestyju, na konferenciji za novinare u Kijevu.

12.45 Alina Kabajeva, navodna ljubavnica ruskog predsjednika Vladimira Putina, uključena je u prijedlog šestog paketa sankcija koje Europska unija najavljuje protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, potvrdila su dva europska diplomatska izvora. 

U ovoj fazi izrade paketa sankcija svaka članica EU može dodavati ili skidati s popisa sankcioniranih, rekao je izvor iz Europske komisije. Prijedlog sankcija nije još službeno dovršen, ali očekuje se da bi mogao biti danas, na sastanku šefova diplomacije članica EU-a, koji trenutno traje u Bruxellesu.

12.15 Danas su u Rusiji izbila dva velika požara. 

Prvi je izbio na željezničkoj stanici u blizini Nižnji Novogoroda te je zahvatio površinu od 2500 kvadratnih metara. Uzrok požara bilo je zapaljenje cisterne razrjeđivača, navode ruski mediji. U gašenju je učestvovalo 55 vatrogasaca i 17 vozila.

Drugi, još veći, izbio je na tržnici Vikalina u Vladikavkazu. Zahvatio je površinu od 4500 kvadratnih metara, objavila je ruska novinska agencija Tass pozivajući se na saopćenje Ministarstva za hitne situacije Sjeverne Osetije. Vatra je zahvatila tri hangara s odjećom. U gašenju je učestvovalo više od 50 vatrogasaca, a požar je lokaliziran.

U požaru je povrijeđeno dvoje ljudi, kojima se pruža liječnička pomoć, rekao je glasnogovornik regionalnog Ministarstva zdravstva.

11.55 Kremlj je ranije u više navrata poručio da ne planira koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, a sad je to ponovio i Aleksej Zaitsev, glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Zaitsev je danas rekao da rusko korištenje nuklearnog oružja, što je rizik na koji su zapadni dužnosnici opetovano upozoravali, “nije primjenjivo na specijalnu vojnu operaciju”, kako Kremlj naziva invaziju Ukrajine.

11.45 Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, rekla je da uvođenje embarga na rusku naftu, koje je najavljeno ranije ove sedmice, neće biti lako, ali da EU “ne može dugoročno prebacivati novac u Rusiju, s obzirom na njezine vrijednosti.

Rekla je da EU mora smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu dodavši da “Rusija više nije pouzdan partner”.

11.30 Šef Ureda predsjednika Ukrajine Andrij Jermak izjavio je kako je iz Mariupolja i čeličane Azovstal spašeno još oko 500 Ukrajinaca. 

Jermak je na Telegramu napisao kako je u teškim uslovima provedena još jedna akcija evakuacije ljudi iz Mariupolja i Azovstala.

”Uspjeli smo spasiti oko 500 civila”, kazao je on.

11.10 Dva izvora iz Evropske komisije potvrdila su Reutersu da je prijedlog novog paketa sankcija Rusiji modificiran kako bi se Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj dozvolio duži rok prilagodbe na zabranu uvoza ruske nafte.

Po novom modificiranom prijedlogu, Mađarska i Slovačka bi mogle nastaviti kupovati rusku naftu do kraja 2024, a Češka do juna iste godine, pod uslovom da prije toga ne osigura alternativni izvor putem naftovoda iz južne Evrope, potvrdili su izvori.

10.45 Ruske snage ne uspijevati ostvariti onu vrstu strateškog prodora kakav su planirali u ukrajinskog istočnoj regiji Donbasu, rekao je Justin Bronk, analitičar britanskog sigurnosnog think tanka Rusi.

“Rusija nastavlja osvajati po par kilometara teritorija na nekim područjima, ali njihove snage trpe jako teške gubitke i moguće je da su zapele”, rekao je Bronk za BBC.

10.20 Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da su projektilima uništili veliko skladište municija u Kramatorsku, gradu na istoku Ukrajine.

Rusi tvrde da je njihova protuzračna odbrana oborila dva ukrajinska borbena aviona, Su-25 i MiG-29, u istočnoj regiji Luhansk.

Ove tvrdnje nisu nezavisno provjerene.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










09.20 Od 9 sati ujutro 6. maja ruski okupatori su dali dopuštenje da napuste okupirani Herson kroz okupirani Oleški, javlja Ukrainska pravda.

Slika

08.20 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj svojih obavještajaca o ratu u Ukrajini. U njemu se navodi da ruske snage nastavljaju napadati čeličanu Azovstal ne samo iz zraka nego i kopnenim putem, uprkos ruskim tvrdnjama da će je samo blokirati.

“Pojačana kampanja zauzimanja Azovstala i dovršetka osvajanja Mariupolja vjerovatno je povezana s nadolazećom proslavom Dana pobjede 9. svibnja, odnosno željom Vladimira Putina da ostvari simbolički uspjeh u Ukrajini”, navodi se u izvještaju.

“Taj pokušaj skupo košta Rusiju i to u ljudstvu, opremi i streljivu. Sve dok ukrajinske snage pružaju otpor u Azovstalu, ruske snage će nastaviti gomilati gubitke, što će imati posljedice i na njihove operativne planove na jugu Donbasa”, stoji u izvještaju.

08.00 Ukrajinski borci koji pružaju otpor ruskim snagama u tunelima ispod mariupoljske čeličane odbijaju se predati usprkos bjesomučnim ruskim napadima, javlja Sky News, pa dodaje kako su borbe u posljednjem uporištu ukrajinskih branitelja u tom razorenom gradu sve intenzivnije. 

“Oni se neće predati. Nadaju se čudu”, rekla je za Sky News telefonom Katarina Prokopenko, supruga zapovjednika pukovnije Azov Denisa Prokopenka, koji se nalazi u Azovstalu. Kaže da se čula s njim telefonom.

Rekla je da joj je suprug rekao da će je voljeti zauvijek.

“Ludim zbog toga. Zvučalo je kao da se oprašta od mene”, rekla je Prokopenko.

Vjeruje se da se u tunelima pod Azovstalom još uvijek nalazi oko 2.000 ukrajnskih boraca.

07.30 Oko 2.000 ukrajinskih boraca, prema najnovijoj procjeni Rusije, skriveno je u labirintu tunela i bunkera ispod velike čeličane Azovstal u Mariupolju. Vjeruje se i da je tamo zarobljeno nekoliko stotina civila.

“Ima mnogo ranjenih boraca, ali se ne predaju. Oni drže svoje pozicije”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak navečer u videoobraćanju.

Rekao je da je napad spriječio evakuaciju preostalih civila.

“Zamislite samo ovaj pakao! Tamo ima i djece. Više od dva mjeseca stalnog granatiranja, bombardovanja, smrti”, rekao je Zelenski.

Rusi su uspjeli da uđu unutra uz pomoć električara koji je poznavao raspored postrojenja, rekao je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, prenosi AP.

“Pokazao im je podzemne tunele koji vode do fabrike. Jučer su Rusi počeli da vrše napade na ove tunele, koristeći informacije koje su dobili od izdajnika”, rekao je Geraščenko u videosnimku objavljenom u srijedu navečer.

Kremlj je negirao da je vojska krenula u ofanzivu na postrojenje.

Pad Mariupolja lišio bi Ukrajinu ključne luke, omogućio Rusiji da uspostavi kopneni koridor do poluostrva Krim, koji je oduzela Ukrajini 2014, i oslobodio trupe za borbu na drugim mjestima u Donbasu, istočnoj industrijskoj regiji za koju Kremlj kaže da je sada glavna meta.

06.30 Rusi nastavljaju blokirati Azovstal, nastavljaju napad, javlja Glavni štab ukrajinske vojske.

Slika

06.00 Sjedinjene Države dostavile su Ukrajini obavještajne podatke koji su pomogli u napadu na krstaricu “Moskva”, javlja CNN.

Slika

05.00 Ukrajinski ATGM-ovi napadaju ruske AFV-e negdje na istoku Ukrajine.

04.00 Ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak da se preliminarni ekonomski gubici iz rata procjenjuju na oko 600 milijardi dolara, dodajući da bi većinu gubitaka trebalo pokriti “novcem od agresora”.

Ukrajini je također bilo potrebno između 4 i 5 milijardi dolara mjesečno samo da pokrije proračunski deficit, rekao je, dodajući da je važan ukrajinski izvoz žitarica pogođen nakon što je šest njenih najvećih skladišta pogođeno projektilima.

“Rusija izaziva krizu sigurnosti hrane. Sada su milioni tona našeg žita blokirani u našim lukama”, rekao je, pozivajući međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Rusiju “da organizira koridore za transport žita u zemlje kojima je to prijeko potrebno”.

03.00 Novi konvoj Ujedinjenih naroda očekuje se u petak kako bi se evakuirali zadnji civili iz čeličane Azovstal u Mariupolju, zadnjem uporištu ukrajinskoga otpora u strateški važnoj luci, bez ikakvoga jamstva o prekidu borbi.

02.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su u ruskim napadima na Ukrajinu srušene stotine bolnica i drugih ustanova te da su ljekari ostali bez lijekova za liječenje raka, a ne mogu obavljati ni operacije.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

PLJUŠTE KOMPLIMENTI: Lejla Zahirović ima stas i glas

Novak Đoković u polufinalu Mastersa u Madridu