Categories: Novosti

Članovi Vlade ostaju bez imuniteta ako se sumnja na počinjenje koruptivnog djela

Plenković i Milanović

Foto: Luka Stanzl/ Josip Regovic / PIXSELL

Vlada je predložila izmjene Zakona o Vladi, kojima se predviđa ukidanje imuniteta njezinim članovima ako se sumnja na počinjenje koruptivnog djela za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Takvi će se kazneni postupci – tako moći voditi bez prethodnog odobrenja Vlade, rekao je ministar pravosuđa o izmjenama zakona koje su upućene u saborsku proceduru. Prema sadašnjim zakonskim odredbama, članovi Vlade imaju imunitet od kaznenog postupka za sva djela za koja je kazna do pet godina zatvora.

– Ono što je ovdje najbitnije i najavili smo to, ja samo to rekao u Saboru nakon preuzimanja dužnosti u našem drugom mandatu da ćemo kao jednu od mjera jačanja protiv korupcije predložit ukidanje imuniteta za sva koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti za članove Vlade i to ovim prijedlogom zakona i činimo, rekao je premijer Andrej Plenković.

– Kao jednu od preporuka GRECO-a koju ispunjavamo je i donošenje kodeksa ponašanja, kodeksom ponašanja državnih dužnosnika koji predlažemo jačamo preventivno djelovanje u pogledu sprečavanja nedopuštenog ponašanja, zaštite javnog interesa, ali i jačanja odgovornosti dužnosnika u obavljanju povjerene dužnosti, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

S Vladinim prijedlogom ukidanja imuniteta ne slaže se predsjednik Zoran Milanović, koji je u posjetu Istri. Smatra kako je opasno da DORH može upadati u stanove ministara te da netko nepoznat, s nalogom koji je dobio pet minuta prije, može uhititi premijera.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Ovo je Plenkovićeva slabost i ovo radi iz očaja da bi opravdao sve ono grozno što se dogodilo u mandatu njegove Vlade, to je naprosto prožeto korupcijom i lopovlukom koji on štiti i na ovaj način pokušava reći – ja sam pošten, ja se ničeg ne bojim. To ne ide tako. Ostavit ćeš iza sebe nered. Zbrisat ćeš na kraju negdje, prije ili kasnije. Ovo je neodgovorno vođenje države, rekao je Milanović

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

DOŽIVJELA AGONIJU U TOKU NASTUPA: Takmičarka “Zvezda Granda” zaboravila tekst pjesme

Aleksandra Ivanov prvi put je pred kamerama otvoreno govorila o kiksu koji je zadesio tokom prethodnog…

3 minute ago

Oproštaj je bio težak: Suze Miličinih roditelja zbog odlaska kćerke nikad neće pasti u zaborav

Otac Milice Todorović nije lako podneo njen odlazak u veliki grad Milica Todorović važi za…

1 sat ago

Larkin odbio Fener, ostaje u Efesu

Amerikanac Šejn Larkin, koji je od februara 2020. član turske reprezentacije, vrlo je tražena roba,…

2 sata ago

Odbijen prijedlog za poskupljenje struje domaćinstvima u Federaciji BiH

Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (BiH) nije dobilo saglasnost nadležne komisije za električnu energiju…

2 sata ago

Lukavac Cement 50. rođendan dočekuje pod okriljem mađarske Talentis Grupe

A sve je krenulo sada već davne 1974. godine, kada su udareni čvrsti temelji koji…

2 sata ago

Nova stranica u turističkoj knjizi Sarajeva i BiH

Uspješnim održavanjem prvog Sarajevo Destination Festivala, Sarajevo nastavlja jačati svoj status na turističkoj mapi svijeta.…

3 sata ago