in

Članovi Vlade ostaju bez imuniteta ako se sumnja na počinjenje koruptivnog djela

Slatka-Tajna.Eu

Plenković i Milanović

Foto: Luka Stanzl/ Josip Regovic / PIXSELL

Vlada je predložila izmjene Zakona o Vladi, kojima se predviđa ukidanje imuniteta njezinim članovima ako se sumnja na počinjenje koruptivnog djela za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Takvi će se kazneni postupci – tako moći voditi bez prethodnog odobrenja Vlade, rekao je ministar pravosuđa o izmjenama zakona koje su upućene u saborsku proceduru. Prema sadašnjim zakonskim odredbama, članovi Vlade imaju imunitet od kaznenog postupka za sva djela za koja je kazna do pet godina zatvora.

– Ono što je ovdje najbitnije i najavili smo to, ja samo to rekao u Saboru nakon preuzimanja dužnosti u našem drugom mandatu da ćemo kao jednu od mjera jačanja protiv korupcije predložit ukidanje imuniteta za sva koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti za članove Vlade i to ovim prijedlogom zakona i činimo, rekao je premijer Andrej Plenković.

– Kao jednu od preporuka GRECO-a koju ispunjavamo je i donošenje kodeksa ponašanja, kodeksom ponašanja državnih dužnosnika koji predlažemo jačamo preventivno djelovanje u pogledu sprečavanja nedopuštenog ponašanja, zaštite javnog interesa, ali i jačanja odgovornosti dužnosnika u obavljanju povjerene dužnosti, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

S Vladinim prijedlogom ukidanja imuniteta ne slaže se predsjednik Zoran Milanović, koji je u posjetu Istri. Smatra kako je opasno da DORH može upadati u stanove ministara te da netko nepoznat, s nalogom koji je dobio pet minuta prije, može uhititi premijera.

– Ovo je Plenkovićeva slabost i ovo radi iz očaja da bi opravdao sve ono grozno što se dogodilo u mandatu njegove Vlade, to je naprosto prožeto korupcijom i lopovlukom koji on štiti i na ovaj način pokušava reći – ja sam pošten, ja se ničeg ne bojim. To ne ide tako. Ostavit ćeš iza sebe nered. Zbrisat ćeš na kraju negdje, prije ili kasnije. Ovo je neodgovorno vođenje države, rekao je Milanović

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OGLASIO SE BIVŠI MUŽ DADE MEŠALJIĆ: Meliha Imširović i ja nismo zajedno,ne vrijeđajte djevojku

Sergio Perez u šampionskom bolidu putovao od New Yorka do Floride