Categories: Estrada

ZVIJEZDE IZ SEHARE SELIM SALIHOVIĆ: Jedan od najboljih sazlija u BiH

Selim Salihović bio je sazlija i pjevač. Zapravo, tumač stare, lijepe sevdalinke uz saz. Imao je posebnu dušu i talenat za tu vrstu muzike. A ta muzika je univerzalni jezik koji otapa „smrznute duše“. Neopisivo spretno njegovi prsti su klizili po vratu instrumenta. Stoga i ne čudi epitet virtuoza i jednog od najboljih sazlija u BiH.

Himzo ga je čuo

Selim Salihović rođen je u Janji 1910. godine, a veći dio života proveo u Bijeljini. Osim da je volio muziku od djetinjstva, o njegovom životu malo je zapisano. On je postao poznat tek 60-tih godina. Snimao je on još 1938. godine singlicu u Beogradu. Postao poznat kada su ga popularni pjevači čuli.

Tako je Himzo Polovina poželio da upravo s njim snimi pjesme „Dunjaluče, golem ti si“, „Širi mjesec po Igmanu zrake“. To je uradio i čuveni zenički sevdalija Muharem Pašalić Mašura, te je sa Selimom snimio pjesme „Sabah zora ezan uči“, „Akšam dođe, jacija se sprema“, „Majka Mujo mlada oženila“…

Kao jedan od najznačajnijih sazlija druge polovine prošlog vijeka počeo je snimatii za Radio Sarajevo. I sa Eminom Zečaj snimio je pjesme „Djevojka je pod đulom zaspala“, „San zaspala, dilber Zlata u majke“… Upravo sa njim je ispjevala sevdalinke 1977. godine za „Beograddisk“. Iste godine za PGPRTB snimio nosač zvuka „Selim pjeva“.

Glasnoća i ukrasi

A Selim je, pored onih finih sevdalinki, lirskih tekstova i onih baladičnih, pjevao i narodne bekrijske i akšamlijske pjesme kao što su „Kadiraga Kadranine“, „San usnula Osman-begovica“, „Moj nevene šestopere“, „Jutros rano podranila Danica“, „Nas trojica šetasmo sokakom“…

Selim se ubraja među interpretatore koji su onako izvorno očuvali pjevanje sa tekstualnom čistotom. Dok bi pjevao prilagođavao je glasnoću i ukrase. Ovaj muzički, bogato obdaren sazlija i sevdalija imao je karakterističnu ritmičnost dok bi kucao uz saz, prateći zvuk saza onako, nazalno, meraklijski. Bilo ga je uistinu uživanje slušati. Pa tako kažu imao je šta ostaviti u amanet ljubiteljima tradicionalnog sevdisanja. Ovaj dunjaluk napustio je 1988. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Baštinik narodnog pjesništva

Stručnjak za usmeno narodno stvaralaštvo, profesor Munib Maglajlić je posebno istakao kako je Selim bio jedan od posljednjih vjerodostojnih baštinika našeg narodnog pjesništva. A onda dodao da je na čudesan način zadržao dostojanstvo istinskog, samosvojnog samoniklog narodnog umjetnika.

Pjesma na CD-u

Selimove pjesme našla su se na CD-u „Odabranih narodnih sevdalinki i balada“. JRTVBiH je u ediciji sevdalinke objavio Selimovu pjesmu „Voljeli se Mujo i Nizama“.

Dert duše bosanske

Dok bi pjevao neizostavno u bosanskoj narodnoj nošnji u kojoj je nastupao i kucao uz saz, u tišini osjećao se taj dert duše bosanske. A on bi dodao „e, tako sevdalinka zvuči na pravi način“! 

Piše: Jasna DURIĆ

Redakcija

Recent Posts

Priča iz Prnjavora pokazuje da je pas najbolji prijatelj čovjeku

PRNJAVOR - Dario Habijanec iz Donjih Štrbaca kod Prnjavora, nedavno je podijelio lijepu priču o…

19 minuta ago

PROMIJENIO JOJ ŽIVOT: Evo tko je napisao najljepšu pjesmu Lepe Brene

Estradni moćnik Saša Popović nikad nije skrivao da je pjesme pisao iz hobija, paralelno sa svojim primarnim…

37 minuta ago

Dvoje mrtvih, petero nestalih u sudaru plovila na Dunavu

Sudar plovila na DunavuFoto: Ilustracija / ShutterstockDvije su osobe poginule, a pet ih se vodi…

40 minuta ago

Montero vodi Juventus do kraja sezone

TORINO - Urugvajski fudbalski stručnjak Paolo Montero biće trener Juventusa do kraja sezone, saopštio je…

1 sat ago

Inflacija u SAD-u oslabila u aprilu

Indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec i 3,4…

1 sat ago