in

Program Invest EU, vrijedan 372 mlrd. eura predstavljen u HGK

Slatka-Tajna.Eu

Predstavljen program Invest EU, vrijedan 372 mlrd. eura

Foto: HTV/IMS / HRT

Europska investicijska banka predstavila je program potpora Europske komisije – InvestEU – namijenjen gospodarstvenicima kako bi se lakše nosili s posljedicama pandemije, rata u Ukrajini i energetske krize. Riječ je o 26 milijardi eura jamstava, koji bi trebali potaknuti investicije vrijedne oko 370 milijardi eura, ponajprije “zelene” projekte i ulaganja u obnovljivu energiju te digitalizaciju, obrazovanje i inovacije.

– To je kombinacija jamstava i financiranja ali isto tako vrlo bitne savjetodavne i tehničke bespovratne pomoći. Znači u pripremi samih projekata, tehničke pomoći kroz investiranje kako bi ti projekti bili što uspješniji, izjavio je Antun Kovačev, voditelj Ureda EIB grupe u Hrvatskoj. 

– Invest EU ima za cilj omogućiti više od 372 milijarde eura javnih i privatnih investicija u europsko gospodarstvo u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Ova ulaganja omogućit će se na temelju proračunskog jamstva EU-a u iznosu od 26,2 milijarde eura, a koje će se iskoristiti kako bi se poduprla ulaganja Invest EU provedbenih partnera, poput EIB-a, istaknuto je u priopćenju s konferencije, koju su EIB i Komisijino predstavništvo organizirali u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK).

Program InvestEU nastavlja uspješan model za mobiliziranje investicija koji je donio Plan ulaganja za Europu, tzv. Junckerov plan, te pod jedan krov stavlja Europski fond za strateška ulaganja (EFSI), kao i 13 drugih financijskih instrumenata EU-a.

Kao država članica EU-a, Hrvatska će imati priliku ubrzati svoj zeleni i održivi razvitak na temelju dugoročnog financiranja koje donosi InvestEU, prije svega kroz ulaganja u digitalnu infrastrukturu, inovacije, tehnologije i vještine, kaže se u priopćenju EIB-a.

Tijekom prezentacije održane u HGK za predstavnike državnog, javnog i privatnog sektora, kojoj se putem videa obratio i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, bilo je riječi o mogućnostima koje Invest EU otvara te prioritetima ovog programa, njegovim komponentama te financijama koje stavlja na raspolaganje za investicije, kao i o savjetodavnoj potpori u procesu identifikacije i pripreme projekta, za koju je zadužena EIB grupa kao vodeće provedbeno i savjetodavno tijelo programa.

InvestEU se temelji na tri glavne komponente, a osim Fonda, tu su i InvestEU Advisory Hub koji pruža tehničku podršku i pomoć, te InvestEU Portal, sa zadatkom okupljanja na jednom mjestu ulagača i promicatelja projekata.

Potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwinska u izjavi koja se prenosi u priopćenju je poručila da će InvestEU dati značajan poticaj ulaganjima u mnoga kritična područja gospodarstva diljem EU-a.

– Program je osmišljen kao ključni element dosad najvećeg paketa mjera za poticaja oporavka od pandemije covid-19 koji je EU predložila, te pomoći u izgradnji zelenijeg, digitalnijeg i otpornijeg europskog gospodarstva”, istaknula je Czerwinska, dodajuči i da će Invest EU također pomoći Europi u suočavanju s novim izazovima, uključujući i one povezane s ratom u Ukrajini.

Kazala je da će EIB biti vitalni dio provedbe ovog programa, te da će tim putem povećati ulaganja u čistu energiju, obrazovanje, digitalizaciju i urbanu infrastrukturu, pri čemu je pozvala hrvatski javni i privatni sektor da u suradnji s EIB-om otkriju kako mogu izvući najviše od ovog programa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

POZNATA FACA “PREKO BARE”: Fikret Šarić puni klubove po Americi

Arnautović: Do 19. maja mora se osigurati novac za izbore, dijaspora se može prijaviti online