in

RAT UŽIVO: Zapovjednik Azova . ‘Rusi upali u čeličanu, vodimo tešku bitku’

Slatka-Tajna.Eu

22:14 Zapovjednik pukovnije Azov u mariupoljskoj čeličani, Denis Prokopenko, kaže da se u Azovstalu vode teške borbe nakon što su ruske snage upale u kompleks. “Već dva dana neprijatelj ulazi na teritorij čeličane. Vode se teške, krvave bitke”, rekao je Prokopenko. “Ponosan sam na svoje vojnike koji poduzimaju nadljuske napore da se odupru naletima neprijatelja. Zahvaljujem cijelom svijetu na ogromnoj podšrci borcima Mariupolja. Situacija je ekstremno teška, ali nastavljamo izvršavati zapovijedi i branimo Azovstal”, ustvrdio je zapovjednik Azova.

21:58 Ruska vojska je objavila da će sutra otvoriti humanitarni koridor iz opkoljene čeličane Azovstal, javlja Reuters. Koridor će biti otvoren tri dana, tvrdi ruska vojska, koja navodi kako će rute biti otvorene od 8 ujutro do 18 sati po moskovskom vremenu. U tom periodu ruske snage će “prekinuti s vojnim aktivnostima i povući snage na sigurnu udaljenost”, objavila je ruska vojska. Ukrajinski dužnosnici još nisu komentirali ovu rusku najavu.

20:34 Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se u nizu ukrajinskih gradova – od Lavova na krajnjem zapadu zemlje do Dnjepra, Čerkasija i Zaporižja na jugoistoku. U potonja tri grada začule su se eksplozije. Jedan projektil pogodio je centar Dnjepra, rekao je gradonačelnik, baš kao i željezničku zgradu. Ukrajinske željeznice objavile su da u napadu nitko nije ozlijeđen. U Zaporižje, koji je također pod napadom, nedavno su stigle izbjeglice iz mariupoljske čeličane Azovstal, prenosi Index.hr..

20:18 Ruske snage ušle su u područje čeličane Azovstal u Mariupolju, rekao je predsjednik klub zastupnika ukrajinske vladajuće stranke David Arahamija večeras za Radio slobodna Europa/Radio Liberty. “Pokušaji zauzeća čeličane nastavljaju se drugi dan. Ruske snage već su na području Azovstalja”, citira RFE/RL zastupnika Arahamiju.

20:06 Ranije danas gradonačelnik razorenog Mariupolja rekao je da su izgubili kontakt s ukrajinskim vojnicima u čeličani Azovstal, posljednjem uporištu ukrajinskih branitelja u tom gradu. Sad je ukrajinski dužnosnik, javlja Sky News, potvrdio da je kontakt s braniteljima opet uspostavljen. U čeličani se nalaze ukrajinski borci i civili. Prošle nedjelje iz Azovstala je evakuirano stotinjak civila, ali svi kasniji pokušaji evakuacije civila iz čeličane nisu bili uspješni.

19:46 Ruski političar Pjotr Tolstoj, potomak slavnog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, hvalio se kako je njegov pra-pradjed u 19. stoljeću klao britanske i francuske trupe na Krimu, pritom inzistirajući da Moskva neće stati s ratom u Ukrajini sve dok ne stigne do poljske granice.

19:38 Na društvenim mrežama pojavila se snimka koja prikazuje ogromne eksplozije u mariupoljskoj čeličani Azovstal, posljednjem uporištu ukrajinskih branitelja u tom gradu. U čeličani se, podsjetimo, nalaze i stotine civila. Snimku je objavio MVD DNR, medij pod kontrolom proruskih separatista iz samoproglašene “Narodne republike Donjeck”. Još uvijek nije jasno kad je snimka nastala, ali smatra se da je bombardiranje Azovstala snimljeno nakon 3. maja.

19:28 Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba odbacio je ruske tvrdnje prema kojima je razoreni grad Mariupolj u potpunosti pod kontrolom ruskih snaga. Kuleba je u live streamu na Twitteru rekao da se čeličana Azovstal, posljednje uporište ukrajinskih branitelja, i dalje drži. “Ruske snage napadaju borce i civile u čeličani svakog dana”, rekao je Kuleba, dodavši da bombardiranje i granatiranje Azovstala “traje bez prestanka”.

19:14 Hrvatska uplaćuje 5 miliona eura humanitarne pomoći Ukrajini.

19:00 Novimisteriozni” požar izbio je danas u ruskoj industrijskoj zoni istočno od Moskve, usred sve veće sumnje da Ukrajina cilja rusku infrastrukturu.

Britanski “Daily Mail” objavio je danas mapu svih “misterioznih” požara koji su širom Rusije izbili u posljednje vrijeme i za koje se vjeruje da su plod ukrajinskih sabotaža.

18:45 Gotovo sve haubice koje je SAD obećala Ukrajini su sad u ukrajinskim rukama, rekao je danas viši zvaničnik američkog Ministarstva odbrane.

“Mogu vam potvrditi da je više od 90% haubica koje smo obećali Ukrajini sada u rukama ukrajinske vojske”, rekao je zvaničnik.

Ukrajinci su preuzeli i gotovo 90.000 granata za haubice, od njih 144.000 koliko je Amerika obećala Ukrajini.

Zvaničnik je dodao da američko praćenje oružja prestaje u trenutku kad ga predaju Ukrajincima.

“Gdje to oružje sad ide i kako se koristi, to ovisi o Ukrajincima”, rekao je zvaničnik.

18:24 AP je objavio da je u napadu na pozorište u Mariupolju, broj mrtvih znatno veći od onog što se prvotno mislilo. Više informacija potražite OVDJE!

18:19 Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da ta zemlja neće podržati prijedlog EU-a o zabrani uvoza ruske nafte. U videu koji je objavljen na Facebooku, Szijjarto je rekao da bi u tom slučaju energetska opskrba Mađarske “bila potpuno uništena”, zbog čega mađarska ekonomija ne bi mogla funkcionirati.

17:45 Napad bombama na kazalište u Mariupolju, izveden 16. marta, bio je dosad najsmrtonosniji napad na civile u ruskoj invaziji Ukrajine. Sudeći prema rezultatima nove istrage koju je proveo Associated Press, broj mrtvih je znatno veći nego što se mislilo.

17:30 Skandinavske članice NATO-a izrazile su danas punu podršku ulasku Finske i Švedske u NATO.

17:12 Europski embargo na rusku naftu ozbiljno će pogoditi njemačke kompanije, upozorila je u srijedu Udruga njemačkih industrijskih i trgovačkih komora (DIHK), zatraživši zaštitu od politike.

Iako bi se potražnja za naftom mogla pokriti iz drugih izvora, rast cijena pojačava financijski pritisak na kompanije, izjavio je predsjednik DIHK-a Peter Adrian.

17:10 Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas je na brifingu u Kremlju govorio o situaciji u Mariupolju.

Šojgu tvrdi da ruska vojska potpuno kontrolira Mariupolj, grad koji je potpuno uništen bjesomučnim ruskim napadima koji su trajali dva mjeseca. Ruski minstar odbrane tvrdi da ruska vojska “vraća mir” u taj grad.

Dodao je da su preostale ukrajinske snage u Mariupolju blokirane u čeličani Azovstal. Šojgu navodi da ruske snage pokušavaju “uvjeriti ukrajinske borce da oslobode zatočene civile i polože oružje”.

Ruski ministar odbrane rekao je da ruska vojska i njihovi saveznici, proruski separatisti u regijama Luhansk i Donjeck, zauzimaju sve više teritorija na istoku Ukrajine.

16:58 Europska komisija predložila je zamrzavanje imovine patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, u sklopu šestog kruga sankcija Rusiji, kako prenosi The Guardian.

Patrijarh je tako dodan predloženom nacrtu koji je poslan ambasadorima na procjenu, tvrde dva izvora koji su vidjeli potpune dokumente.

Imena se u ovoj fazi mogu ukloniti ili dodati prema nahođenju država članica, rekao je izvor iz Europske komisije.

Patrijarh Kiril (75) vatreni je pristaša ruskog čelnika Vladimira Putina, a svojedobno je opisao njegovu vladavinu kao “čudo”.

16:50 Njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu je pozvao Ukrajinu da pomogne u ublažavanju diplomatskog spora između dviju zemalja nakon što je Kijev odbio posjetu njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera zbog navodne bliskosti s Rusima.

Ukrajinski ambasador u Njemačkoj nazvao je Scholza “uvrijeđenom jetrenom kobasicom” jer je odbio posjetiti Ukrajinu prije no što ta zemlja izrazi dobrodošlicu Steinmeieru.

„To što se od predsjednika zatražilo da ne dođe je problem za njemačku vladu i njemački narod“, rekao je Scholz nakon sjednice vlade.

„I Ukrajina tu mora odigrati svoj dio“, dodao je.

16:37 Ruska pravoslavna Crkva kritizirala je u srijedu papu Franju jer je pozvao ruskog patrijarha Kirila da ne bude “ministrant” Kremlja, upozorivši Vatikan da će takve izjave naštetiti dijalogu između dviju crkvi.

Papa Franjo rekao je u intervjuu za talijanski list Corriere Della Sera da Kiril, koji je podržao rat u Ukrajini, “ne smije postati Putinov ministrant”.

Ruska pravoslavna Crkva ocijenila je da je žalosno da je Papa mjesec i pol nakon što je izravno razgovarao s Kirilom nastupio takvim tonom.

15.40 Ukrajinsko ministarstvo odbrane je danas reklo da Rusija pokušava pojačati tempo svoje ofanzive na istoku Ukrajine i da je Moskva izvela gotovo 50 zračnih napada samo jučer.

15.25 Slovačka traži trogodišnje prijelazno razdoblje za uvođenje embarga Europske unije na rusku naftu, izjavio je danas ministar privrede Richard Sulik.

15.10 Velika Britanija danas je zabranila izvoz poslovnih usluga za Rusiju te najavila nove sankcije protiv 63 pojedinca i organizacije, uključujući i neke medije u državnom vlasništvu kao i njihove uposlenike.

14.55 Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó rekao je kako mađarska ne može podržati mjere Europske unije po pitanju ruske nafte jer bi, kako kaže, to uništilo energetsku sigurnost zemlje. 

“Paket sankcija iz Bruxellesa zabranio bi dostavu nafte iz Rusije u Europu, uz prilično kratku obavijest, u slučaju Mađarske do kraja sljedeće godine”, rekao je Szijjártó i dodao kako će Mađarska pristati na nove sankcije samo ako se u njih ne uključi uvoz sirove nafte iz Rusije naftovodom. 

14.10 Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko rekao je da je izgubio kontakt s ukrajinskim braniteljima unutar čeličane te da su se tamo nastavile teške borbe. 

Područje je posljednje uporište ukrajinskih odbrambenih snaga u regiji, s oko 200 civila za koje se smatra da su još uvijek skriveni u podzemnim bunkerima.

13.45 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema šanse da ruski predsjednik Vladimir Putin objavi rat Ukrajini 9. maja, na Dan pobjede Rusije, odbacivši te izvještaje kao “besmislice”.

13.20 Ukrajinska političarka Kira Rudik rekla je da je 156 ljudi uspjelo napustiti opkoljeni Mariupolj, ali i da je u Azovstalu još 30 djece.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










13.00 Glavni ruski rabin Berel Lazar kritizirao je ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova zbog njegovih primjedbi o porijeklu Adolfa Hitlera.

Lavrov je u jednom intervjuu sugerirao da je nacistički vođa “imao židovsku krv”.

Lazar je za rekao: “Bilo bi lijepo da se Lavrov izvini Židovima i jednostavno prizna svoju grešku.”

12.40 Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će pošiljke oružja koje NATO šalje Ukrajini Rusija smatrati metama koje treba uništiti, prenijela je agencija RIA.

12.25 Rusija je donijela odluku da sankcioniše 63 japanska visoka zvaničnika, uključujući i premijera Japana Fumija Kishidu.

12.20 Države zapadnog Balkana snažno će osjetiti posljedice krize koju je prouzročila ruska agresija na Ukrajinu i u ovoj godini mogu očekivati više nego prepolovljeni ekonomski rast u usporedbi s onim iz 2021. godine, procjena je Svjetske banke (WB).

12.00 Nedavne izjave prvog diplomate Rusije Sergeja Lavrova, o jevrejskoj krvi Adolfa Hitlera dokazuju da je Moskva prijetnja Jevrejima svuda i graniči se sa poricanjem holokausta, izjavio je šef kabineta predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Andrij Jermak.

11.45 Mihajlo Veršinin, jedan od preostalih branitelja Mariupolja, koji se nalazi u čeličani Azovstal, za BBC je izjavio kako se tamo nalazi još oko 500 povrijeđenih ljudi, od kojih je 200 u kritičnom stanju. Dodao je kako se stanje povrijeđenih pogoršava zbog slabe medicinske njege i nesanitarnih uslova.

11.20 Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da su preostale ukrajinske snage u čeličani Azovstal u Mariupolju blokirane. 

“U skladu s uputama vrhovnog zapovjednika, ostaci militanata koji se nalaze u industrijskoj zoni fabrike Azovstal sigurno su blokirani duž cijelog perimetra ovog teritorija. Nacionalisti su ignorirali ponovljene prijedloge da puste civile i polože oružje uz jamstvo spašavanja života i pristojnog postupanja u skladu s normama međunarodnog prava. Nastavljamo s tim pokušajima”, ruska novinska agencija RIA Novosti citirala je ministra Šojgua. 

11.00 Predsjednik Vijeća EU Charles Michel je tokom posjeta Kišinjevu rekao kako Evropska unija razmatra dodatnu vojnu podršku Moldaviji. 

Reuters izvještava kako je rekao da će to doći uz pomoć u područjima logistike i kibernetičke odbrane koju je EU već dogovorila. Michel je odbio dati bilo kakve detalje, ali je rekao da je iznimno važno izbjeći bilo kakvu eskalaciju.

10.30 Zabrana uvoza ruske nafte koju je predložila Evropska unija ne izgleda kao da će imati potpuno gladak put do stupanja na snagu.

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela kritizirao je embargo koji je jutros predstavila šefica EK Ursula von der Leyen.

“Prijedlog ne uključuje plan o zajedničkoj kupnji i distribuciji. Još ga proučavamo, ali meni je to problem”, rekao je.

10.15 Članice Evropske unije Mađarska i Slovačka moći će nastaviti kupovati rusku sirovu naftu do kraja 2023. prema postojećim ugovorima, izvijestio je Reuters.

Kao posljedica toga, to znači da bi obje zemlje mogle imati koristi od embarga na rusku naftu koji je predložila Evropska komisija.

10.00 Rusija je pogodila četiri skladišta oružja u Ukrajini, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Dodaje se da je visokoprecizno oružje uništilo šest elektrana u blizini željezničkih stanica, uključujući Lavov u zapadnoj Ukrajini i Pjatihatki u središnjoj Ukrajini.

08.40 Zastrašujući podaci o ruskim gubicima od početka agresije na Ukrajinu.

Slika

08.20 Ruski projektili pogodili su sinoć tri elektrane u Lavovu i tako isključili struju u velikom dijelu grada. Kasno sinoć čule su se eksplozije u gradu na zapadu Ukrajine. Sky piše da je ovo bilo jedno od najrasprostranjenijih raketiranja unutar Lavova otkako je krajem februara počela invazija i prvo u zapadnoj Ukrajini u proteklih sedmicu dana. 

Ruski napadi zabilježeni su i u regijama Kirovograd i Zakarpatija u središnjoj i zapadnoj Ukrajini. Smatra se da je ovaj napad bio još jedan usmjeren na željezničku mrežu u Ukrajini, koja je ključna za opskrbu obrambenim snagama oružjem sa Zapada.

Ukupno je oštećeno šest električnih trafostanica duž željezničkog sistema, rekao je Oleksandr Kamišin, čelnik Ukrajinske željeznice.

Maksim Kozickij, načelnik regionalne vojne uprave Lavov, rekao je: “Raketni udar na Lavov, oštećene tri električne trafostanice. Radimo na obnovi opskrbe električnom energijom.”

Dvije osobe su povrijeđene, piše Sky.

07.30 Rusija je rasporedila 22 taktičke grupe bataljona u blizini Izjuma u svom pokušaju napredovanja duž sjeverne osovine Donbasa, javlja britanska obavještajna služba.

Rusija vrlo vjerovatno namjerava nastaviti dalje od Izjuma kako bi zauzela gradove Kramaforsk i Severodonefsk, dodaju. Time bi se “učvrstila ruska vojna kontrola nad sjeveroistočnim Donbasom”, kaže britansko Ministarstvo odbrane.

06.20 Ukrajinska vojska gađala je i uništila ruske zalihe goriva u blizini sela Vesele u Harkovskoj oblasti.

06.00 Ukrajinska vojska uklonila je brojna ruska vojna vozila u Oleksandrovki, jugoistočno od Iziuma koji je pod ruskom kontrolom, pokazuje nedavno objavljeni video ukrajinskih oružanih snaga.

Oružane snage nisu otkrile gdje je i kada snimljen video. CNN je potvrdio njegovu autentičnost i geolocirao ga. Satelitski podaci NASA-inog protupožarnog sistema za upravljanje resursima otkrili su brojne požare u selu Okalsandrovki i okolici od 27. aprila.

Na snimci dronova vidi se niz zapaljenih ruskih vojnih vozila. U nedjeljnom brifingu objavljenom na Telegramu, ukrajinske oružane snage rekle su da se ruske snage kreću južno od Harkovske oblasti u Oleksandrovku.

Prema podacima iznesenima na brifingu, Rusi su pokušavali napredovati na Liman, strateški grad južno od Oleksandrovke. Posljednjih sedmica ruska vojska izvela je uzastopne vojne napade na Liman, uključujući njegovu željezničku infrastrukturu.

Rusko ministarstvo odbrane također je priznalo vojnu aktivnost u blizini Oleksandrovke, rekavši na brifingu u ponedjeljak objavljenom za Telegram da su projektilima gađali područje oko sela.

04.00 Značajna ukrajinska protuofenziva potisnula je ruske snage otprilike 40 km istočno od grada Harkiva, objavio je institut za proučavanje rata u svom najnovijem obavještajnom izvještaju.

Protuofenziva bi mogla postaviti uvjete za širu operaciju kojom bi se Rusi otjerali s većine njihovih položaja oko grada, dodala je organizacija.

Image

03.00 Ruski tajkun, koji je prethodno osudio “ludi rat u Ukrajini”, kako ga je nazvao, kaže da ga je Kremlj kaznio zbog svog stava i optužio je Rusiju da je skliznula u arhaizam.

U emotivnoj objavi na Instagramu, Oleg Tinkov (54) rekao je da je “90% Rusa protiv ruskog masakra u Ukrajini”.

Kasnije je prodao svojih 35% udjela u holdingu Tinkoff Bank koji je osnovao 2006, kompaniji pod kontrolom milijardera Vladimira Potanjina naklonjenog Kremlju. TCS Group Holding je vlasnik Tinkoff banke, jednog od najvećih zajmodavaca u Rusiji.

U novoj objavi na Instagramu u utorak, Tinkov je rekao da je prodao svoj udio za “kopeke” (što otprilike znači “penije”) i izrazio zahvalnost Potanjinu što ga je spasio iz “ovog nadolazećeg pakla”.

“Zbogom, Tinkoff banka, zbogom, Rusijo. Nemam ništa više u Rusiji”, napisao je. “Šteta što je moja zemlja konačno skliznula u arhaizam, paternalizam i servilnost. Nema Rusije, sve je nestalo.”

“Izgubio sam sve, ali nisam izgubio dušu”, dodao je.

U intervjuu za The New York Times objavljenom u nedjelju, Tinkov je rekao da je bio prisiljen prodati udio po 3 posto od onoga što je smatrao njegovom stvarnom vrijednošću. “Nisam mogao pregovarati”, rekao je, dodajući da su mu prijatelji rekli da bi mogao biti u opasnosti.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PRVA DAMA BALKANA: Rozgin dekolte obara s nogu

Baba djevojka bolje da osnuje porodicu umjesto što rastura tuđe: Tamara odgovorila Kaći: Ljubavnice su isto ku.ve – Senzacija