in

A sa prozora prizor koji srce slama: Prije tačno 30 godina Grbavica je zapaljena

Slatka-Tajna.Eu


Danas je ljepša nego ikada


Na današnji dan, 4. maja 1992. godine, zapaljen je Stadion Grbavica, simbol otpora Sarajeva i Željin hram fudbala.



Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Stadion Grbavica ili popularno zvana Dolina ćupova je postala prva borbena linija, a zapadna tribina, prenesena sa stadiona 6. april sa Marijin Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran. Sa tribinom zajedno je izgorilo i nestalo 316 pehara.

Potpisivanje Mirovnog sporazuma u Daytonu je donijelo kraj rata, a konačan povratak Grbavice pod kontrolu grada se desio 19. marta 1996. godine. Od tada pa do danas, Grbavica živi svoj novi život, a s njom i njenim stanovnicima i kultni stadion.

Iako gotovo potpuno uništen, na stadionu punom vidnih ožiljaka je već 2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica. Bio je to, prikladno simbolično, gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Trideset godina poslije Stadion Grbavica dom je odigravanja evropskih utakmica Željezničara, drugih klubova i A reprezentacije BiH. Na njemu se ovih dana igra i Evropsko prvenstvo za kadetkinje.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NAPRAVIĆU MASAKR: Dalila nasrnula na Cara!

Mile Kitić otvorio dušu! Bez dlake na jeziku progovorio o zetu Franu, Eleni i supruzi Marti: NE TREBAJU IM TAŠNE OD 6.000 €! – Senzacija