in

U srijedu većinom sunčanije, na kopnu i toplije, ali posvuda ne i suho

Slatka-Tajna.Eu

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

“I srijedu i četvrtak na Jadranu će obilježiti sunčano vrijeme, krajem četvrtka uz porast naoblake i mogućnost za kišu. Zapuhat će pritom jugo. Na kopnu su mogući lokalni pljuskovi, pri čemu će najveća vjerojatnost za jači razvoj oblaka biti u Gorskome kotaru i Lici te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

Petak i subota bit će oblačniji s povremenom kišom u većini područja, na Jadranu ponegdje moguće i neverama. Uz buru i sjeveroistočni vjetar malo osvježiti.

Od nedjelje opet toplije, na Jadranu i većinom suho i sunčano s burom i sjeverozapadnim vjetrom, a na kopnu još ponegdje kiša.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu većinom sunčanije, na kopnu i toplije, ali posvuda ne i suho

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: “Srijeda će u istočnoj Hrvatskoj biti uglavnom sunčana. Ujutro je samo rijetko uz rijeke moguća kratkotrajna magla, a vjerojatnost za poneki lokalni pljusak postojat će samo u dijelu Slavonije, oko gora. Uz ponegdje umjeren jugozapadni vjetar dnevna temperatura bit će između 22 i 25 °C.

Podjednako toplo danju i u središnjoj Hrvatskoj uz jutarnje vrijednosti temperature od 7 do 10 °C. Od sredine dana povremeno će puhati umjeren vjetar, većinom južni i jugozapadni. Bit će većinom sunčan, iako uz umjeren do jak razvoj oblaka nije isključen pokoji rijetki pljusak ili poneka kap kiše.

Vjerojatnost za pljuskove veća je u gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Istre. U gorju ujutro, kao i u utorak, mjestimice može biti kratkotrajne magle. Na obali i otocima srijedu će obilježiti sunčano vrijeme, uz slab i umjeren jugozapadni i južni vjetar. Najviša temperatura na sjevernom Jadranu viša od 20 °C, a u gorju između 15 i 20 °C.

Dnevne vrijednosti oko 20 °C izgledne su i u većem dijelu Dalmacije, sredinom dana i popodne uz jugozapadnjak. Prevladavat će sunčano s umjerenim i jačim razvojem oblaka uglavnom u unutrašnjosti, gdje može biti kratkotrajne kiše ili pokojeg pljuska.

Ne sasvim stabilno i u zaobalju na krajnjem jugu Hrvatske, dok će na otocima i na obali biti pretežno sunčano uz zamjetno manju vjerojatnost za kišu. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar pri čemu će more biti mirno, ponegdje malo valovito.”

I dalje promjenjivo

U četvrtak u kopnenom području i dalje toplo uz mogućnost za kišu popodne u područjima uz Jadran. Od petka, kada će uz sjeveroistočni vjetar osvježiti, oblačnije s povremenom kišom.

Kiša u petak i subotu nerijetko i na Jadranu, ponegdje praćena grmljavinom. U četvrtak pak još veći dio dana uglavnom suho. Zapuhat će jugo koje će od petka okrenuti na buru.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

pripremio je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NEPREŽALJENA LJUBAV: Sanja Doležal obilježila deset godina od smrti supruga Nenada

KAO MADONA: Milica Pavlović u mrežastoj kombinaciji