in

RAT UŽIVO: Putin uveo sankcije Zapadu; Medvedev – ‘Milanoviću prijeti osveta Ukrajine’

Slatka-Tajna.Eu

13.05 U regiji Donjeck u jutrošnjem granatiranju ubijeno je najmanje devet civila, piše Sky News.

Riječ je o granatiranju gradova Avdivka i Vuhledar. Dio civila poginuo je u ruskim napadima na grad Liman, rekao je guverner Pavlo Kirilenko.

12.45 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je novu uredbu o ekonomskim sankcijama, kojom se naređuju sankcije kao odgovor na “neprijateljske akcije stanovitih stranih država i međunarodnih organizacija”, javlja Sky News.

12.30 Ured francuskog predsjednika objavio je da će danas Emmanuel Macron telefonski razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.  

Dva lidera nisu razgovarala od 29. marta, ali su do tog datuma bili u redovitom kontaktu. Macron je u međuvremenu osvojio novi mandat na funkciji predsjednika Francuske.

12.10 Dmitrij Medvedev, bivši ruski premijer, a danas dopredsjednik Vijeća za nacionalnu sigurnost i bliski Putinov saradnik, tvrdi da hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću uskoro prijeti odmazda Kijeva.

11.40 Ukrajinski ambasador u Njemačkoj oštro je kritizirao kancelara Olafa Sholza zbog činjenice da njemački lider još uvijek nije posjetio Kijev kako bi pokazao svoju podršku Ukrajini, za razliku od niza europskih čelnika.

11.15 Njemačka je Ukrajini u prvih osam sedmica ruske invazije poslala oružje i opremu u vrijednosti većoj od 190 miliona eura.

Između 24. februra i 19. aprila Njemačka je odobrila isporuku oružja Ukrajini u vrijednosti od 120.5 miliona eura i ostale vojne opreme u vrijednosti od 71.4 miliona eura, odgovorilo je ministarstvo privrede na upit parlamenta. Dva dana nakon ruskog napada na Ukrajinu njemačka vlada je odlučila isporučiti oružje u ratnu zonu, uključujući protuzračne projektile, bazuke, strojnice i streljivo.

11.00 Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije se izvinilo zbog skandalozne izjave ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova o “Hitleru koji je imao židovske krvi”, nego je nastavilo s diplomatskim napadom na Izrael.

“Obratili smo pažnju na ahistorijske izjave izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida, koje uvelike objašnjavaju činjenicu da trenutna izraelska vlada nastavlja podržavati neonacistički režim u Kijevu”, stoji u tvitu ruskog ministarstva vanjskih poslova.

10.45 Ruska prorežimska novinska agencija prenosi izjavu Igora Konašenkova, koji tvrdi da su ruske snage tokom noći projektilom uništile skladište stranog oružja na aerodromu u Odesi, lučkom gradu na jugu Ukrajine.

“Visoko precizni projektil tipa Oniks pogodio je logistički centar na vojnom aerodromu u regiji Odesa, preko kojeg su Ukrajincima dostavljali strano oružje. Uništeni su hangari s dronovima Bajraktar te projektili i streljivo koje je Ukrajina dobila iz SAD-a i europskih zemalja”, rekao je Konašenko. 

Ove tvrdnje nisu neovisno provjerene.

10.30 Danas je izbio požar u ogromnom skladištu nedaleko od Moskve, u četvrti Bogorodski. 

Kako javlja novinar Kevin Rothrock, skladište je navodno u najmu izdavačke kuće Prosvjećenje (koja izdaje većinu školskih udžbenika u Rusiji). Površina skladišta je oko 30 hiljada kvadratnih metara.

Na terenu su vatrogasci i hitne službe.

10.00 Zastrašujući podaci o gubicima ruskih agresora od početka invazije na Ukrajinu.

08.40 Ruska vojska je zbog invazije na Ukrajinu znatno slabija nego ranije, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u najnovijem izvještaju vojnih obavještajaca.

Odbrambeni proračun Rusije se u periodu od 2005. do 2018. udvostručio, sa značajnim ulaganjima u tehnološke napredne sposobnosti u zraku, na moru i kopnu. No modernizacija opreme nije omogućila Rusiji dominaciju u ratu s Ukrajinom, navode Britanci.

Neuspjesi pri strateškom planiranju, ali i provođenju tih planova na terenu, znače da Rusija nije uspjela pretvoriti brojčanu nadmoć u odlučnu prednost na bojišnici, navode britanski obavještajci.

Ruska vojska sad je značajno slabija, kako materijalno tako i konceptualno, zbog invazije na Ukrajinu, a njen oporavak će biti značajno usporen zbog sankcija, objavili su Britanci, dodajući kako će to imati “trajan učinak na rusku sposobnost korištenja konvencionalnih vojnih snaga”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










07.05 Ruske snage nadoknađuju značajne gubitke vojne opreme i nastavljaju se fokusirati na uspostavljanje potpune kontrole nad naseljima Rubižnje i Popasni u regiji Donjeck na istoku Ukrajine, objavila je jutros ukrajinska vojska.

Ukrajinski branitelji uspješno su odbili 24 ruska napada te uništili šest tenkova, pet artiljerijskih sistema i 22 oklopnjaka, objavile su ukrajinske oružane snage u svom jutrošnjem izvještaju.

06.25 Više snimaka ukrajinske bespilotne letjelice Bayraktar TB2 koja prije nekoliko dana pogađa ruske ZU-23-2 AA na Zmijskom otoku.

06.00 Rusija je iz regije Voronjež u Ukrajinu prebacila 17 tenkova i 60 borbenih vozila pješaštva, navodi se u izvještaju Ukrajinskog ministarstva odbrane.

05.00 Rusija je zaboravila sve lekcije Drugog svjetskog rata, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom videuobraćanju, komentirajući skandaloznu izjave ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova prema kojima je “Adolf Hitler imao jevrejske krvi” i “najžešći antisemiti su obično Jevreji”.

“Takve antisemitske izjave znače da Rusija zaboravila sve lekcije Drugog svjetskog rata. A možda ih nikad nisu ni naučili”, rekao je Zelenski.

Izjave Sergeja Lavrova izazvale su žestoku reakciju Izraela. Šef diplomatije te zemlje nazvao ih je “neoprostivima i skandaloznima”, dodajući kako “Jevreji nisu ubijali sami sebe u holokaustu”.

“Zbog tih izjava danas imamo velik skandal u Izraelu. No, iz Moskve ne čujemo nikakve riječi izvinjenja. Samo tišinu. Kako takvo što može biti rečeno uoči godišnjice pobjede nad nacizmom? Te riječi znače da šef ruske diplomatije krivi Židove za zločine nacista. Nemam riječi…”, rekao je Zelenski.

04.00

SAD je poslala Ukrajini veliku količinu prijeko potrebnog oružja uključujući protutenkovske rakete Javelin, protuzračne rakete Stinger, haubice i niz drugog oružja kako bi se mogla odbraniti od ruske invazije.

No, kako je rat ušao u devetu sedmicu nameće se pitanje može li SAD održati takav tempo slanja oružja i u isto vrijeme održati svoje zalihe na potrebnoj razini?

SAD je Ukrajini poslala oko 7000 raketa tipa Javelin, što čini oko trećine američkih zaliha, kaže analitičar Mark Cancian, viši savjetnik pri Centru za strateške i međunarodne studije.

Analitičari procjenjuju da je Amerika poslala Ukrajini oko četvrtine svoje zalihe protuzračnih raketa Stinger. Šef uprave Raytheon Technologies, kompanije koja proizvodi Stingere, je kazao investitorima tokom kvartalnog izvještja da firma neće moći povećati proizvodnju Stingera do sljedeće godine zbog nedostatka dijelova.

“Bi li to mogao biti problem? Kratak odgovor glasi: Vjerojatno da”, kaže za AP Cancian, bivši pukovnik američkih marinaca i bivši vladin stručnjak za proračunsku strategiju Pentagona.

Činjenica da Stingeri i Javeliki nisu bili uključeni u zadnju pošiljku oružja Ukrajini koju je najavio američki predsjednik Joe Biden mogao bi biti znak da su u Pentagonu svjesni potencijalnog problema s inventarom. 

“Nije upitno da, neovisno o tome koji ratni plan gledaju, postoji rizik s sve manjih zaliha Stingera i Javelina. Siguran sam da upravo vode razgovore o tome u Pentagonu”, rekao je Cancian.

U Pentagonu je nedavno održan sastanak s vodećim odbrambenim kompanijama poput Lockheed Martina, Raytheona, Boeinga, General Dynamics, Northrop Grumanna i BAE Systemsa kako bi razgovarali o povećanju proizvodnje, javlja CNN.

03.00 Ruske snage “neprestano” bombardiraju civile i ukrajinske borce zatočene u čeličani Azovstal u razorenom Mariupolju, rekao je zamjenik zapovjednika pukovnije Azov u čeličani Svjatoslav Palamar

“Napadaju nas non-stop. Tenkovi, artiljerija, zračni udari i to svakih tri do pet minuta. U čeličani još uvijek ima civila, ali neprijatelj ne prestaje s napadima”, rekao je Palamar.

“Ne mogu vam pouzdano reći za koliko još dana imamo zaliha, ali mogu vam reći da jako štedimo, i vodu i hranu i streljivo. Sve što imamo dijelimo s civilima”, rekao je Palamar.

“Ako se dogodi ono najgore i ostanemo bez hrane, lovit ćemo ptice. Spremni smo na sve”, rekao je.

Rusija tvrdi da su njihove snage na rubu čeličane i provode akciju “čišćenja korak po porak”. Palamar tvrdi da to nije istina.

“Trenutno je cijelo postrojenje pod našom kontrolom. Naša odbrana je postavljena uz perimetar čeličane i držimo se”, rekao je.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

BILO JE NEPRIJATNO: Baka Prase i Anja Bla obavili prvi razgovor nakon raskida

NAJTUŽNIJI BAJRAM: Dino Dizdarević u suzama poručio da svaki dan misli da oca