in

Treba li strahovati od Putinovih neracionalnih poteza?

Slatka-Tajna.Eu
Otvoreno

Otvoreno

Foto: Otvoreno / HRT

Rusija je pretrpjela velik gubitak borbenih snaga od početka invazije na Ukrajinu prije više od devet tjedana. Treba li strahovati od Putinovih neracionalnih poteza, pa i mogućeg posezanja za nuklearnim arsenalom u slučaju da njegova vojska bude pred predajom? Što znače sve učestaliji incidenti – eksplozije, požari na ruskom teritoriju? Ukrajina ne potvrđuje, ali i ne poriče svoju umiješanost. Dok oružje ubija i nanosi štetu – još nema sporazuma o naftnom embargu protiv Rusije unutar Europske unije. Mogu li sankcije zaustaviti rat?

Akrap: Rat je izuzetno brutalan

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novu kartu ratnih događanja. Najveće borbe i dalje se vode na istoku Ukrajine. Dr. sc. Gordan Akrap, Institut za istraživanje hibridnih sukoba rekao je u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” kako ukrajinske oružane snage napreduju oko Harkiva na sjeveru, pokušavajući čistiti taj prostor kako bi ostvarili prostor da mogu doći Izjumu s leđa, odnosno sa sjeverne strane.

– Ali ostavljaju su prostor za dubinska djelovanja, ta djelovanja se ne komentiraju, a nazivaju se demilitarizacija pograničnih područja, dodao je Akrap.

S druge strane nastavljaju se napadna djelovanja iz pravca Mikolajeva prema Hersonu i pokušaju oslobađanja cijele desne obale rijeke Dnjepar, kako bi se stvorili uvjeti za napad prema Krimu, odnosno oslobađanju tih okupiranih područja.

– Jer tu nema nekih uporišta koju imaju Rusi, osim Hersona, nego prostor komunikacije. Ulaskom u Herson oslobađa se velika širina prostora, da se relativno brzo, govorimo o danima, da se može doći o područjima koje je bilo prije 24. veljače, poručio je dr. Akrap.

Rusi imaju određene uspjehe na području Donjecka i republika Donbasa, međutim, zbog velikog uspjeha koje imaju ukrajinske oružane snage na području Harkiva, prebacuju određen broj postrojbi prema Harkivu.

– Ono što se vidi da Ukrajinci rade na integraciji oružanih snaga s logistikom i s obavještajnim službama, kazao je.

Poslijepodne raketirana je i Odesa, ima ozlijeđenih i mrtvih. Govori se da je to bio izolirani napad na urbanu infrastrukturu. Odesa povremeno trpi raketne napade, može li Odesa očekivati jače napade?

Akrap je istaknuo kako Rusija nema operativnih, ljudskih mogućnosti da napadne s ozbiljnim pješačkim snagama to područje. Oni će nastaviti raketirati područja širom Ukrajine, njihova vojna područja.

– Za materijalne gubitke se vidi jasno da Rusija praktički svoje topništvo i sve svoje snage koje koristi,a to je pokazala i u ratu u Siriji, pokazala u ratu u Čečeniji jednostavno razara sve što može i što želi i u smislu što smatra potrebnim i nužnim za ostvarivanje svojih operacija. Nažalost, u takvim razaranjima su civili brojne žrtve. Pretpostavka je, ne treba očekivati da su brojevi koje s jedne strane ukrajinska strana govori o ruskim žrtvama, kao ni ruski brojevi o ukrajinskim žrtvama jer da se svaki dan ruske rakete unište po 100 ili 150 zapovjednih mjesta od ukrajinske vojske to je neočekivano, to je jednostavno nemoguće, međutim kad dođemo do određenih realnih brojeva, mislim da je broj žrtava u ovom ratu, što izravnih, što posrednih, što poginulih, što ranjenih, odnosno vojnika koji su izbačeni iz stroja na jedan ili drugi način, se kreće najmanje oko 100 tisuća ljudi, što pokaže da je ovaj rat izuzetno brutalan, poručio je  Dr. sc. Gordan Akrap. 

Kamenjecki: Ne možemo se nadati brzom završetku rata

Maksim Kamenjecki, prof., Institut za međunarodne odnose u Kijevu rekao je kako se Ukrajincima diže moral kada vide da njihova vojska napreduje.

– Kada se oslobađaju neka sela, područja to pozitivno utječe na stanovništvo. A kada se raketiraju gradovi, onda ljudi osjećaju tugu. Ta psihološka stanja karakteristična su za ratne uvjete, naglasio je Kamenjecki.

Smatra da rat neće završiti brzo, već da će potrajati nekoliko mjeseci.

– Ne možemo se nadati brzom završetku rata, poručio je.

Kamenjecki je naglasio kako je podrška cijelog svijeta vrlo važna za Ukrajinu, a posebice vraćanje veleposlanika u Kijev. To dosta diže moral stanovništvu. 

Barić: Cilj je oslabiti vojno, ekonomski i politički i Rusiju i Putina

Doc. dr. sc. Robert Barić, Fakultet političkih znanosti rekao je kako je prošli tjedan Zapad jasno izrekao stav što se tiče pružanja pomoći Ukrajini.

Cilj je oslabiti što je više moguće vojno, ekonomski i politički Rusiju i Putina.

– Tako da više ne mogu neku takvu akciju u Ukrajini. To je ključni cilj Zapada. I zato će ovaj sukob duže potrajati. Ukrajinske snage nemaju snage za dublje prodore, koji bi je doveli do deblokiranja, odnosno zaustavljanje ruske ofenzive na području od Izjuma do Severodonjecka. Na sjeveru Ukrajinci rade uspjeh, a cilj im je izdržati ruske napade diljem zemlje, poručio je Barić.

Dodao je da ekonomske sankcije neće zaustaviti sukob, ali one dižu cijenu sukoba da će to Rusija platiti u budućnosti. 

video thumb

Bandov: Stajalište njemačke vlade potpuno je jasno

Američko ministarstvo obrane i njemačko ministarstvo obrane su priznali da se Ukrajinci obučavaju u rukovanju zapadnog oružja u američkim bazama na njemačkom teritoriju. Bundestag se oglasio da slanje vojno – materijalne pomoći Ukrajini ne predstavlja izravno sudjelovanje u ratu, ali situacija oko obukle Ukrajinaca na njemačkom teritoriju mogla bi značiti njemački sudjelovanje u ratu. Je li Njemačka u izravnom ratu s Rusijom?

 Prof. dr. sc. Goran Bandov, Sveučilište u Zagrebu kazao je kako je njemačko društvo, društvo debate.

– Stajalište njemačke vlade potpuno je jasno. Stajalište značajnije oporbene stranke CSU, CDU također je potpuno jasno. Ovo oko sudjelovanja u ratu je stajalište ljevice. Njihova ljevica ima rusku povijest i priču. Tako da to treba gledati kroz tu prizmu, istaknuo je Bandov.  

Rusija širi strah oko nuklearnog oružja

Barić je naglasio kako cijela fama o nuklearnom je širenje straha s ruske strane prema Zapadu. Kamenjecki je istaknuo kako se mogu događati diverzantske akcije prema ruskim snagama.

Bandov je naglasio kako je Lavrov sam sebi zabio autogol glede židovskog porijekla Zelenskog. Sada je Rusija dobila židovsku zajednicu protiv sebe, a ta zajednica je vrlo moćna. 

Vinković: Razgovor je danas bio isključivo o plinu

Rat u Ukrajini izazvao je velike energetske probleme u Europi. Danas je u Bruxellesu održan izvanredni sastanak ministara energetike zemalja članica. Vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković naglasio je kako su “pale” prve žrtve obavještajne zajednice zbog ukrajinske krize.

Najprije je smijenjen zapovjednik njemačke mornarice, jer je govorio da Putin ima pravo zbog proširenja NATO-a i situacije u Ukrajini, te da Krim više ne može biti ukrajinski.

A prije nekoliko tjedana smijenjen je i francuski šef vojno-obavještajne službe.

Vinković je istaknuo kako su ministri energetike završili svoj sastanak. Razgovor je danas bio isključivo o plinu, te da se za 2/3 smanji uvoz plina iz Rusije.

Danas je dogovoreno da će se krenuti u povećavanje kapaciteta LNG. Sutra će se početi raditi novi LNG na grčkoj obali i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel bit će na tom otvaranju.

Taj LNG kada će biti gotov, zadovoljavat će potrebe Grčke, Bugarske, ali i Sjeverne Makedonije i Srbije. Danas spominjao i mehanizam zajedničke nabavke plina.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Ajntraht i Lajpcig poraženi u Bundesligi pred revanš mečeve Lige Evrope

Mihajlović napustio bolnicu, emotivna poruka njegove supruge Arijane