in

Vučić u Donjoj Gradini: Pokušam da nađem uzroke ovog zla, ali ne uspjevam

Slatka-Tajna.Eu

Polaganjem cvijeća počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, mjestu na kojem su najsvirepijim metodama ubijane hiljade starih, nemoćnih, žena i djece.

Pomen srpskim žrtvama služe Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem i sveštenici Srpske pravoslavne crkve. Nakon pomena srpskim žrtava biće pročitane jevrejska i romska molitva.

Izvor : N1

Prisutni su predsjednici Republike Srpske Željka Cvijanović i Srbije Aleksandar Vučić, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer RS Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, te ministri u vladama RS i Srbije.

Izvor : N1

 

Vučić je u obraćanje u Donjoj Gradini rekao: “Svaki put kada dođem ovde u ovaj grad mrtvih pokušam da nađem uzroke ovog zla, pokušam da razumem zašto bi to neko uradio i nikada u tome ne uspem”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Stojimo na grobovima kostima, sve teorije koje su mudri ljudi postavili padaju u vodu. Ništa taj čin ne može racionalno da objasni. Stavljati u plitke jame 10-15 ljude da zbijeni stoje uspravno, ubijati ih maljem… zbog vere ili nacije, ništa taj čin ne može da objasni“, dodao je .

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Donja Gradina mjesto na kojem je najteže govoriti, te da ništa u bližoj i daljoj istoriji srpskog, a ni ljudskog roda nije uporedivo sa onim što se u mračnom periodu NDH dešavalo na ovom prostoru.

“Ovo je mjesto bola i tišine, na kojem su se umjesto riječi čuli krici nedužnih žrtava, beznadežna vriska žena, plač i jecaji nevine djece. Niko nije mogao da računa na samilost, niti na saosjećanje. Ubijanje nije bilo industrijsko, kao u nacističkim logorima smrti, već sadističko i divljačko. Svaka žrtva bila je suočena sa ličnom, patološkom mržnjom svog krvnika”, rekla je Cvijanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

BILO JE NEVJERE U BRAKU Željko Samardžić otkrio detalje iz svog četiri i po decenije dugog braka

Tvitnuo da želi da upozna Tanjevića, legendarni Boša ga pozvao na kafu