in

Vremenska prognoza za 1. 5. 2022.

Slatka-Tajna.Eu

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

“Nakon većinom sunčanog i ugodno toplog posljednjeg dana travnja, svibanj će početi nestabilnijim vremenom. Treba, dakle, računati na mjestimičnu kišu, pa i u obliku lokalnih pljuskova već u nedjelju u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a u ponedjeljak gotovo posvuda u Hrvatskoj.

Od utorka do četvrtka vjerojatnost za kišu bit će manja, a prema kraju tjedna ponovno raste vjerojatnost ua promjenjivije vrijeme. Temperatura zraka pritom se neće previše mijenjati.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” pripremio je sažetu analizu temperature zraka ovogodišnjega travnja:

“Travanj je pak na kraju završio kao u većini Hrvatske malo hladniji od prosjeka. Kratka su bila razdoblja iznadprosječne topline u prvom dijelu mjeseca na kopnu. A na moru je dana s pozitivnim odstupanjem temperature od višegodišnjih srednjih vrijednosti bilo još manje pa je tako ovaj mjesec i na Jadranu u cjelini bio malo hladniji nego što je uobičajeno.”

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju danju većini ugodno toplo, ali osobito poslijepodne nestabilno

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: “Praznična će nedjelja na istoku Hrvatske biti većinom sunčana i ugodno topla, s najvišom temperaturom od 21 do 24 stupnja. No neće biti posve stabilno pa su poslijepodne ponegdje mogući pljuskovi uz grmljavinu, posebice u Posavini i u zapadnoj Slavoniji. Povremeno će puhati slab i umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar.

Istočnjak i sjeveroistočnjak puhat će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimice malo kiše moguće je već prijepodne, a osobito u drugom dijelu dana treba računati na lokalno jači razvoj oblaka i prolaznu kišu, moguće i grmljavinu. Temperatura danju oko 20 °C, na sjeveru moguće malo niža.

Mjestimične kiše te grmljavine može biti i u gorskoj Hrvatskoj, poglavito popodne kada su lokalni pljuskovi mogući i ponegdje na obali. No, neće biti iznenađenje ako kiša bude zabilježena i u prvom dijelu dana. Dnevna temperatura u Gorskom kotaru i Lici između 14 i 18 °C, a u Hrvatskom primorju i Istri od 18 do 21 °C.

U Dalmaciji najviše dnevne vrijednosti oko 20 °C, u unutrašnjosti i do 24 °C. Prevladavat će sunčano, ponegdje s umjerenim jugozapadnjakom te na sjeveru uz umjeren razvoj oblaka od sredine dana. Jutarnja temperatura između 11 i 14 °C, u unutrašnjosti od 5 do 10 °C.

Podjednake jutarnje vrijednosti i na jugu naše domovine gdje će Praznik rada biti obilježen pretežno sunčanim vremenom, sredinom dana i popodne ponegdje uz umjeren jugozapadni vjetar. Najviša temperatura na obali i otocima oko 20 °C, a u zaobalju od 20 do 24 °C.”

U ponedjelja ponegdje kiša pa samo malo stabilnije

Početak tjedna u većini kopnenog područja bit će oblačniji uz povremenu kišu te malo nižu temperaturu zraka. Zatim od utorka uz više sunčanog vremena ponovno toplije, no još su mogući lokalni popodnevni pljuskovi.

I na Jadranu u ponedjeljak nerijetko kiša, moguće i nevere, a u utorak te osobito u srijedu većinom sunčano. Zadržat će se podjednako toplo kao u nedjelju.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, kao i agrometeorološka prognoza, koja se priprema za “Plodove zemlje“.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku

HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ISAK ŠABANOVIĆ: Nisam plaćao za seks

ANASTASIJA IĆURUP NAKON NAPUŠTANJA „ZVEZDA GRANDA“: Ne znam šta je na meni bilo toliko vulgarno?!