in

U subotu još većinom suho, sunčano i danju mnogima ugodno toplo

Slatka-Tajna.Eu

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

“Proljetno vrijeme obično na kopnu donosi svježa i sunčana jutra te ugodno topla poslijepodneva s promjenjivom naoblakom, a duga suha razdoblja katkad prekinu kraći pljuskovi. Idući dani bit će upravo takvi, pravi proljetni. Pritom će najnestabilnije i najpromjenjivije biti u nedjelju i ponedjeljak, a najstabilnije u srijedu i ponajviše u sunčanu subotu. Temperatura bez veće promjene, u ponedjeljak danju prolazno malo manje toplo.

Na Jadranu također promjenjivo, ali s više sunca i općenito manje kiše nego na kopnu. Uglavnom suho bit će u utorak i srijedu te prije toga u subotu. Lokalnih pljuskova bit će u nedjelju popodne na sjevernom dijelu, a u ponedjeljak češće na srednjem i južnom. Vjetar neće biti izražen, često umjeren sjeverozapadni ili jugozapdni, ali u subotu ujutro još bura.”, sažeta je tjedna prognoza za kontinetalnu i primorsku Hrvatsku koju je za kratku emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” odgovorio je i na pitanje koje ovih dana mnogi postavljaju:

“I na kraju ostaje pitanje: što s roštiljem i grahom ovog vikenda?! U subotu će posvuda biti povoljno, u nedjelju svakako u Dalmaciji, vrlo vjerojatno u Slavoniji, Baranji i Srijemu te na jugu Like, a sjevernije – možda. Sigurnije će biti u blizini kakve nadstrešnice.”

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu još većinom suho, sunčano i mnogima ugodno toplo, ali ujutro na kopnu svježe

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: “U subotu će na istoku Hrvatske biti uglavnom suho i sunčano, popodne s umjerenom i ponegdje u Podunavlju povećanom naoblakom. Ujutro vjetar slab, danju do umjeren istočni. Najniža temperatura od 6 do 8 °C, najviša oko 20 °C.

Od 19 do 21 °C bit će popodne i u barem djelomice sunčanoj središnjoj Hrvatskoj. Ujutro mirno, a uz najniže temperature od 5 do 8 °C nekima će biti svježe.

U gorju djelomice sunčano, a na sjevernom Jadranu i pretežno sunčano. Vrlo je mala vjerojatnost za jutarnji mraz pri tlu u kotlinama gorskih predjela, a na moru najniža temperatura od 10 do 14 °C. Prijepodne podno Velebita bura, lokalno još može biti jakih ili olujnih udara, no posve će oslabjeti i okrenuti popodne na slab vjetar s mora. Najviša temperatura zraka od 17 do 22 °C.

U Dalmaciji pretežno vedro s malo oblaka popodne u unutrašnjosti. Vjetar slab, rijetko gdje burin, zatim umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Danju većinom ugodno toplo s najvišom temperaturom do 23 °C.

Na jugu Hrvatske će prevladavati vedro. U prvom dijelu dana puhat će umjerena bura, zatim sjeverozapadni, zapadni i jugozapadni vjetar. More kao i drugdje na Jadranu u smirivanju – malo do umjereno valovito. Ujutro u zaobalju temperatura zraka oko 10 °C, na obali između 11 i 16 °C, a popodne od 22 do 24 °C.”

U nedjelju, na Praznik rada, bit će promjenjivo, povremena kiša, pa i u obliku lokalnih pljuskova, na sjeveru unutrašnjosti je moguća od jutra, ali ipak češća tek od sredine dana kada će se proširiti prema istoku i jugu. Ponegdje bi pljuskovi mogli biti i izraženiji, ali u nekim dijelovima Slavonije i unutrašnjosti Dalmacije i posve izostati. Promjenjivo će se nastaviti na kopnu i početkom novoga tjedna, ipak uz više suhog vremena u utorak.

I na moru idućih dana promjenjivo. U nedjelju poneki pljusak na sjeveru uglavnom popodne, a u ponedjeljak kiša češća na jugu. U sunčaniji utorak u mnogim će mjestima pljuskovi izostati. Temperatura primjerena kraju travnja i neće se znatnije mijenjati.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju “Istrage prometnih nesreća“.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










A u petak se u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” saznalo i o rijetkoj i neobičnoj promociji meteorologiji, možda čak i u svijetu jedinstvenoj?! 

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

NAJLJEPŠE GODINE: Džejla Ramović slavi 20.rođendan

OPERACIJA USPJEŠNA: Aleksandar Kazić slučajno saznao da boluje od raka