in

U nedjelju izlazimo na ulice, imat ćemo prosvjedni marš

Slatka-Tajna.Eu
Tradicionalni susret sindikalista

Tradicionalni susret sindikalista

Foto: HTV / HRT

Uoči Međunarodnog praznika rada u zagrebačkoj “Tvornici”, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, održava se tradicionalni susret sindikalista koji su pritom podsjetili na svoj zahtjev za povećanje prosječne plaće. Na susretu, tradicionalno, sudjeluju i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti. Okupljenima se obratio i predsjednik Republike Zoran Milanović. Istaknuti sindikalisti primit će nagradu – “Srce sindikalne solidarnosti”.

“Sindikati su upozorili Vladu”

Predsjednik SSSH-a Mladen Novosel kazao je kako Savez Samostalnih Sindikata Hrvatske već tradicionalno uoči Međunarodnog praznika rada organizira 1. svibanj u Tvornici. Naglasio je kako u protekle dvije godine to nije bilo moguće, zbog pandemijskih mjera.

– Nažalost, ono što nas je sve zadesilo kako u tijeku ove pandemije, vezano za ekonomsku krizu, tako i sve ove napetosti u Europi koje su krenule već krajem prošle godine, a uzrokovali su ih porast cijena energenata, općeniti porast troškova života. Sindikati su upozorili na to Vladu, te je Vlada ipak izašla s nekim paketom mjera. Međutim, taj paket mjera, nažalost za građane, osim za one najugroženije, koji će putem vaučera imati olakšano plaćane energenata, svi drugi neće osjetiti pad cijena hrane, bez obzira na to što se PVD smanjio na određene artikle. To će sve ostati u dijelu marža i profita onih koji prodaju proizvode. To je ono što u ovom trenutku moramo naglasiti, dodao je.

“U nedjelju izlazimo na ulice, imat ćemo prosvjedni marš”

U nedjelju Savez Samostalnih Sindikata Hrvatske, na sam dan praznika, ponovo će izaći na ulice i organizirati prosvjedni marš.

Marš će krenuti ispred Radničkog doma, ići će Šubićevom ulicom, Zvonimirovom do Branimirove, Zavrtnicom, te će doći na Radničku cestu.

– Radnička cesta simbolizira tvornice koje su se tu nalazile, a kojih sada nema. Danas su tamo trgovački centri, banke, ali danas je tako sjedište i Hrvatske udruge poslodavaca. I upravo s tog mjesta želimo postati poruku HUP-u i onim poslodavcima koji u ovom trenutku odbijaju pregovore oko sektorskih kolektivnih ugovora, da želimo Hrvatsku zadovoljnih radnika. Da u Hrvatskoj niska cijena rada mora postati prošlost, poručio je Novosel. 

“Prosječna plaća u Hrvatskoj trebala biti najmanje 1500 eura”

Novosel je istaknuo kako bi do 2026. godine prosječna plaća u Hrvatskoj trebala biti najmanje 1500 eura.

– Namjerno govorim u eurima, jer mi ulazimo u eurozonu, a naše cijene prije ulaska u eurozonu počele su divljati. Dakle, svi se prilagođavaju na euro i mi radnici se moramo prilagoditi na euro. I mi radnici moramo insistirati na plaćama u eurima, rekao je.

Poručio je kako Savez Samostalnih Sindikata Hrvatske od Vlade očekuje da kroz zakonodavne promjene, potiče sektorsko kolektivno pregovaranje, a da smanji apetite i želje poslodavaca da radnicima neoporezivo isplaćuju određene isplate, jer time štete radnicima i državnom proračunu. 

Tomašević: Grad Zagreb poticat će i zagovarati kolektivno pregovaranje 

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević pozdravio je sve okupljene, te je kazao kako sam naziv susreta – Praznik rada u Tvornici prenosi neke davne poruke.

Naglasio je kako će Grad Zagreb poticati i zagovarati kolektivno pregovaranje i slobodu sindikalnog udruživanja.

Dodao je kako ta prava nikada ne smiju biti ugrožena niti doći u pitanje, bez obzira na različita mišljenja.

Grad Zagreb će biti uvijek otvoren za socijalni dijalog. 

Jelić: Zahtjevi tržišta rada danas su uvelike drugačiji

Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Dragan Jelić naglasio je kako su danas zahtjevi tržišta rada uvelike drugačiji. – Digitalizacija, brzo razvijajuća tehnologija, koje regeneriraju nove rizike na radnom mjestu, stavili su pred nas nove izazove, pa je težnja za boljim radnim i socijalnim statusom radnika konstantna, poručio je.

Kazao je da je kvalitetnije uređenje radnih i socijalnih prava dio programa vlade Andreja Plenkovića.  

Istaknutim sindikalistima bit će dodijeljene nagrade SSSH “Srce sindikalne solidarnosti” i “Povelja SSSH povjereniku/ci za zaštitu na radu”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Vlasnici klubova bijesni! Darko na nastupe dolazi pijan i dr.giran: U Austriji tražio 11.000 eura, pa izbio skandal – Senzacija

Ilda Šaulić objavila fotografiju sa vjenčanja, Mihajlo blista pored prelijepe izabranice