in

RAT UŽIVO: Rusi raketirali Kijev u momentima dok je trajala posjeta glavnog sekretara UN-a

Slatka-Tajna.Eu

22:44 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba osudio je raketne napade na Kijev.

‘Rusija je udarila Kijev krstarećim projektilima upravo kada su glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i bugarski premijer Kiril Petkov posjetili naš glavni grad’, napisao je na Twitteru.

‘Ovim gnusnim činom barbarstva Rusija još jednom pokazuje svoj stav prema Ukrajini, Europi i svijetu.’

22:28 Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi vratio se iz Ukrajine nakon posjete nuklearnoj elektrani u Černobilu.

‘Danas je ukrajinsko regulatorno tijelo službeno obavijestilo IAEA-u da je 16. aprila 2022. videonadzor na licu mjesta zabilježio projektil koji leti ravno iznad nuklearne elektrane’, rekao je.

‘IAEA pregledava dokaze i, ako se potvrdi, ovaj je događaj iznimno ozbiljan. Da je takav projektil zalutao, mogao je potencijalno dovesti do nuklearne nesreće’, rekao je Grossi.

22:20 Ruska vojska objavila je da je izvela nove zračne napade na Ukrajinu, na 76 ukrajinskih vojnih ciljeva.

“Taktičke zračne snage Oružanih snaga Rusije granatirale su 76 vojnih ciljeva”, rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Pogođena su dva skladišta municije i brojni položaji vojnika te vojni konvoji, rekao je Konašenkov, pri čemu je život izgubilo više od 320 neprijateljskih vojnika.

Rusija je ispalila projektile na daljnjih 38 vojnih ciljeva. Konašenkov tvrdi da je uništeno šest skladišta municije i da je oboreno nekoliko ukrajinskih projektila Tačka-U. Izvještaj se nije moglo neovisno provjeriti.

21:40 Parlamentarna skupština Vijeća Europe pozvala je na osnivanje ad hoc međunarodnog kaznenog suda kako bi se sudilo počiniteljima zločina u Ukrajini.

Skupština tog tijela sa sjedištem u Strasbourgu pozvala je 46 država članica i promatrača Organizacije da hitno uspostave takav sud s mandatom za istraživanje i kazneni progon za zločine agresije koje su navodno počinili ruski politički i vojni čelnici.

21:31  Jedan projektil pogodio je niže spratove stambene zgrade u četvrti Ševčenkivski u Kijevu. Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko je rekao da su tri osobe prevezene u bolnicu.

Glasnogovornica Državne službe za hitne slučajeve Svetlana Vodolaga rekla je da je drugi projektil pogodio neimenovani objekt u blizini stambene zgrade.

21:09 – Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u međuvremenu je kazao za BBC da Ujedinjeni narodi neće odustati i da želi mir u Ukrajini, ‘u skladu s Poveljom UN-a’.

‘Ukrajina treba i zaslužuje našu punu predanost i punu podršku.’

Upitan o mogućem Trećem svjetskom ratu, Guterres kaže da je ‘nuklearni rat nezamisliv’.

‘Moramo učiniti sve što je moguće da to onemogućimo.’

20:38 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak komentirao je raketne napade u Kijevu tokom službenog posjeta glavnog sekretara UN-a Antonija Guterresa.

‘Dan prije sjedio je za dugačkim stolom u Kremlju, a danas su mu eksplozije iznad glave. Razglednica iz Moskve?’, napisao je Podoljak.

Ranije je Guterres rekao da je ruska invazija na Ukrajinu prekršila Povelju UN-a.

20:08 Gradsko vijeće Kijeva na svom Telegram kanalu navodi da je dvije eksplozije u okrugu Ševčenkovski izazvala Rusija.

Zvaničnici kažu da su sve hitne službe na terenu, ali se informacije o potencijalnim žrtvama još razjašnjavaju.

Eksplozije su se dogodile prilikom posjete glavnog sekretara UN-a ukrajinskom glavnom gradu.

Naime, Antonio Guterres poslijepodne se u Kijevu susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim nakon čega su održali zajedničku konferenciju za novinare.

19:37 Dvije snažne eksplozije začule su se u glavnom gradu Ukrajine.

Reuters javlja da su očevici potvrdili eksplozije u Kijevu, ali da nema više detalja o tome što ih je izazvalo.

Kyiv Independent javlja kako se iznad centra grada uzdiže gusti dim.

‘Eksplozije mogu značiti ili da je projektil pogodio grad ili da ga je presrela protivzračna odbrana’, ističu.

Prema prvim podacima, navodno je pogođena tvornica oružja Artem.

19:28 Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres, nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, opisao je Mariupolj kao ‘krizu unutar krize’ i rekao kako čine sve što je moguće da evakuiraju ljude iz čeličane Azovstal.

I Zelenski je rekao da vjeruje da je uspješan rezultat još moguć u smislu deblokiranja Azovstala.

Guterres je ponovio da je ruska invazija ‘kršenje’ ukrajinskog teritorija i Povelje UN-a te kako UN nastavlja težiti potpunom prekidu vatre.

Napomenuo je da je UN-ova pomoć u hrani stigla dosad do više od dva miliona Ukrajinaca.

Prije susreta sa Zelenskim Guterres je posjetio Irpin, Borodianku i masovnu grobnicu u Buči.

Antonio Guterres u Borodianki (Foto: Sergei Supinsky/AFP)

19:10 Britanski mediji javljaju kako je u Ukrajini ubijen 36-godišnji Britanac Scott Sibley, a drugi Britanac, čije ime Sky News ne navodi, nestao je.

19:06 Poljska nastavlja kupovati ruski plin i to iz Njemačke, rekao je novinarima glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov.

‘Ove sedmice Poljska je odbila plaćati isporuku plina iz Rusije u rubljama. Svečano je objavljeno da ruski plin više nije potreban i da se neće kupovati. Ali zapravo to nije slučaj. Nakon obustave izravnih isporuka, Poljska kupuje ruski plin, ali sada u Njemačkoj, odakle se u obrnutom smjeru isporučuje u Poljsku putem plinovoda Yamal-Europa’, rekao je, prenosi ruski Tass.

Kuprijanov je precizirao da je obim oko 30 miliona kubnih metara po danu, što gotovo tačno odgovara zahtjevima iz ugovora s Gazprom Exportom prethodnih dana.

Ranije je Tass izvijestio da su povratne isporuke plina putem plinovoda Yamal-Europa iz Njemačke u Poljsku porasle za još 3,5% ujutro 28. aprila, nakon što su porasle više od pet puta dan ranije. Pumpanje plina kroz cjevovod od Njemačke do Poljske povećano je na 1,28 miliona kubičnih metara na sat.

18:42 Američki predsjednik Joe Biden najavio je slanje vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini u iznosu od 33 milijarde dolara. Više pročitajte OVDJE!

18:36 Ruski div Gazprom izvijestio je u četvrtak o skoku dobiti i prihoda u 2021. godini, koji odražava nisku poredbenu osnovicu u 2020., prvoj godini pandemije, i rast cijena plina u razdoblju oporavka gospodarstva od Covid-krize.

18:24 Tijela 1.150 civila pronađena su u kijevskoj regiji od početka ruske agresije, rekao je šef regionalne policije Kijeva Andrej Nebiton.

18:08 SAD su vidjele naznake da neke ruske snage napuštaju ukrajinski grad Mariupolj i kreću se prema sjeverozapadu iako se borba za lučki grad nastavlja, rekao je u četvrtak visoki američki obrambeni dužnosnik. Dužnosnik je, pod uvjetom da ostane anoniman, rekao i da osim obuke ukrajinskih snaga na haubicama, izvan Ukrajine je u toku i obuka za mobilni radarski sustav i oklopni transporter M113, piše Reuters. “Neću detaljizirati u kojoj se zemlji ili gdje se ova obuka održava”, dodao je dužnosnik.

18:00 Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da je Rusija predala 12 civila i 33 vojnika, uključujući 13 oficira, u razmjeni ratnih zarobljenika s Kijevom. Pet razmijenjenih vojnika je ranjeno, citirao je Reuters. Vereščuk nije rekla koliko je Rusa bilo uključeno u razmjenu.

17:42 Proruski separatisti koji kontroliraju grad Donjeck kazali su da je bombardirana tržnica, pri čemu su tri civila ubijena, a nekoliko ih je ozlijeđeno. Videoisječci koje BBC nije mogao neovisno provjeriti prikazuju tijela koja leže na tržnici i dim se diže nad ulicom. Prema podacima stožera teritorijalne obrane samoproglašene Narodne Republike Donjeck, tržnicu Merkurij u okrugu Kirovski pogodile su ukrajinske snage. Donjeck je glavni grad u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

17:36 Ukrajinski dužnosnik u Mariupolju rekao je za da je posljednje uporište ukrajinskih snaga u Mariupolju pogođeno najtežim ruskim zračnim napadima do sada. “Sinoć je postrojenje bilo pogođeno najjačim udarom do sada. Prvo je došlo do masovnog zračnog udara sa sedam zrakoplova Tu-22M3. Zatim je uslijedilo više od 50 zračnih udara. Navodno su u pitanju bombarderi Su-25 ili Su-24. Ne mogu odrediti točno jer smo bili u skloništu. Bombardirana je bolnica gdje se nalaze teški ranjenici”, rekao je za CNN šef patrolne policije Mariupolja Mihail Veršinjin koji je bio u Azovstalju za vrijeme zračnih napada. CNN nije mogao neovisno potvrditi ove informacije.

17:24 Grad Buča, u sjeverozapadnim predgrađima Kijeva, postao je jedan od sinonima za ratne zločine počinjene u rusko-ukrajinskom ratu. Nakon povlačenja Rusa u tom gradu pronađene su stotine civilnih žrtava, a strani promatrači pronašli su i dokaze o korištenju flešeta, brutalnog oružja čiju je upotrebu gotovo pa nemoguće opravdati.

16:48 Bijela kuća predložila je da se imovina oligarha u Americi, nakon što bude zaplijenjena, proda i novac transferira Ukrajini. Prijedlog zakona bit će poslan Kongresu na razmatranje i sličan je onom koji je nedavno već usvojen, piše BBC. Dodaju kako bi se novim prijedlogom još olakšao i ubrzao postupak kojim bi se imovina oligarha mogla zaplijeniti, prodati i zatim koristiti za saniranje štete od ruske agresije u Ukrajini.

16:12 U Mariupolju, koji je pod ruševinama i uglavnom pod ruskom kontrolom, ostalo je oko 100.000 stanovnika, a oni su u velikoj opasnosti zbog nehigijenskih i srednjovjekovnih uvjeta koji vladaju u gradu, a zbog kojih bi se mogle pojaviti razne bolesti.Gradsko vijeće je saopćilo, prenosi BBC, kako su u smrtnoj opasnosti zbog rizika od pojave kolere i dizenterije jer su higijenski uvjeti katastrofalni.

16:00 Odvjetnica specijalizirana za ljudska prava Amal Clooney na sastanku UN-a pozvala na djelovanje kako bi se spriječili daljnji ratni zločini u Ukrajini.

15.30 Ministar energetike Grčke Kostas Skrekas izjavio je da će zemlja platiti ruski plin uz poštivanje sankcija.

15.10 Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova izjavila je da je identifikovan određeni broj ruskih vojnika koji su navodno umiješani u kršenje ljudskih prava u gradu Buča.

Ona je u objavi na Facebook-u navela da je identifikovano 10 vojnika za koje se smatra da su “umiješani u mučenje mirnih civila” tokom okupacije grada.

14:45 Postoji apsolutna mogućnost da rat Rusije i Ukrajine potraje mjesecima ili godinama, rekao je u četvrtak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

14.30 Ukrajinski čelnici moraju pronaći način da pomognu pukovniji koja brani čeličanu Azovstal u Mariupolju koju su okružile ruske snage, kazao je u emotivnom obraćanju njezin zapovjednik.

“Pozivam vojno-političko vodstvo da poduzme odlučne korake za razbijanje blokade ili evakuaciju svih onih koji se nadaju i vjeruju u svoju domovinu”, rekao je zamjenik zapovjednika Svjatoslav Palamar u videoporuci objavljenoj u četvrtak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










14.10 Vlasti u Mariupolju upozoravaju da je ovaj grad podložan epidemijama s obzirom na užasne sanitarne uslove u većem dijelu grada i činjenicu da mnogobrojna ljudska tijela nisu uklonjena s ulica, javlja CNN.

14.00 Plaćanje plina prema ruskom dekretu, preko dva računa, jednog u eurima, drugog u rubljima, predstavlja zaobilaženje sankcija koje je EU nametnula Rusiji, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik EU.

13.40 Moskva je odgovorila na vijesti o tome da SAD planira Rusiju označiti kao državu koja podržava terorizam.

Moskva je kazala kako se radi o mjeri “idiotske prirode”.

“Naravno, ništa ne ostavljamo bez odgovora i to bi oni trebali znati”, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

13.20 Rusija još uvijek nije dobila odgovor od Ukrajine u vezi s njenim najnovijim prijedlozima za mogući mirovni sporazum, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Jutros, u vrijeme dok smo se pripremali za brifing, ruska strana nije dobila odgovor”, rekla je.

13.00 Doprema oružja Ukrajini “prijeti sigurnosti” Evrope, ocijenio je danas Kremlj, nakon novog poziva britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss da se Kijevu pošalju dodatne količine teškog oružja i avioni.

“Trend preplavljivanja Ukrajine oružjem, napose teškim, jest čin koji prijeti sigurnosti kontinenta i potiče nestabilnost”, rekao je novinarima glasnogovornik Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

12.45  Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novu kartu ratnih događanja u Ukrajini. Kao ni posljednjih dana, na karti nisu vidljive velike promjene. I dalje se najžešće borbe vode na istoku Ukrajine, a Mariupolj je jedini grad koji je označen kao grad u potpunom okruženju.

Žestoke borbe vode se i na prilazima gradu Hersonu, najvećem gradu koji su Rusi dosad zauzeli. Ni tu nisu vidljive značajnije teritorijalne promjene.

12.30 U ukrajinskoj oblasti Kijev, od početka ruske invazije, pronađena su tijela 1.150 civila, a 50-70 posto njih imalo je rane od metaka iz malokalibarskog oružja, saopćila je u četvrtak policija grada Kijeva, prenosi Reuters.

Šef regionalne policije kijevske oblasti Andrij Nebitov rekao je u videosnimku objavljenom na Twitteru da je većina tijela pronađena u gradu Buča, gde su otkrivene stotine leševa otkako su se ruske snage povukle.

12.15 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Mihajlo Podoljak na Twitteru se kratko oglasio o legitimnosti mogućih ukrajinskih udara na vojne mete na teritoriju Rusije.

“Ukrajina bi sama trebala odlučiti hoće li udariti na ruska vojna postrojenja”, rekao je američki šef diplomatije Antony Blinken. Rusija je napala Ukrajinu i ubija civile. Ukrajina će se braniti na svaki mogući način, što uključuje i udare na skladišta i baze ubica u Rusiji. Svijet prepoznaje to pravo”, objavio je Podoljak na Twitteru.

12.00 Rusija je pojačala napade na čeličanu Azovstal u Mariupolju koja je posljednje uporište ukrajinske odbrane, navodi AP analizirajući satelitske fotografije tog područja. Slike kompanije Planet Labs PBC snimljene jučer pokazuju da su koncentrisani napadi u velikoj mjeri oštetili centralni objekat čeličane.

alt

11.54 Situacija u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižje “nije održiva” i mogla bi se pokazati opasnom, upozorio je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi.

Ruske snage su okupirale cijelo to područje, uključujući i samu nuklearku, koja je najveća u Evropi.

”Ovo je crveno svjetlo koje treperi”, poručio je Grossi.

11.30 Financial Times javlja kako se neki od najvećih evropskih uvoznika plina pripremaju pristati na zahtjev Vladimira Putina da plin plaćaju ruskim rubljima.

Podsjetimo, taj ruski potez je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen opisala kao “ucjenu”. 

11.20 Ruski tenkovi s uništenim kupolama samo su posljednji znak da ruska invazija na Ukrajinu ne ide prema planu. Smatra se da su stotine ruskih tenkova uništene otkako je Moskva započela ofanzivu u Ukrajini, a britanski ministar odbrane Ben Wallace u ponedjeljak je procijenio da ih je Rusija izgubila čak 580.

Međutim, problemi Moskve nadilaze broj tenkova koje je izgubila. Stručnjaci kažu da slike s bojnog polja pokazuju da ruski tenkovi imaju defekt za koji zapadne vojske znaju već decenijama i nazivaju ga “efektom iskakanja”. Moskva je, kažu stručnjaci, trebala predvidjeti da će se ovaj problem pojaviti, piše CNN.

11.00 Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres danas je posjetio Borodjanku, naselje pokraj Kijeva koje je potpuno uništeno u ruskim napadima. To je prvo od niza ranije okupiranih ukrajinskih mjesta koje će danas posjetiti Guterres.

Guterres je bio vidno potresen gledajući ostatke stambenih zgrada na glavnoj ulici Borodjanke.

“Kad vidim ove uništene zgrade, zamislim da je moja porodica u jednoj od njih. Vidim svoje unuke kako panično bježe”, rekao je.

10.40 Britanski ministar odbrane Ben Wallace je u razgovoru za BBC rekao da su logističke strukture ruske vojske na ruskom teritoriju “legitimna meta za ukrajinsku vojsku”.

“Odluči li Ukrajina napasti logističke strukture ruske vojske, to je legitimno po međunarodnom pravu”, rekao je Wallace.

No dodao je da “nije vjerovatno” da bi napadi na mete na ruskom teritoriju bili izvedeni britanskim oružjem. 

10.15 Stiže sve više reakcija na jučerašnju izjavu britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss, koja je rekla da ruske snage treba izbaciti iz cijele Ukrajine.

Bivši zamjenik zapovjednika NATO-a za Evropu, general Richard Shirreff, rekao je da je to “apsolutno ispravan pristup”.

“Takav pristup treba popratiti značajnim resursima. To treba kako treba, kroz savez kao cjelinu”, rekao je Shirreff za BBC. 

General Shirreff upozorava da bi ruski predsjednik Vladimir Putin na to mogao odgovoriti agresijom, ali ističe da je eskalacija potrebna “kako bi se pokazalo da je Zapad ozbiljan”.

10.00 Rusija je upozorila Japan i zaprijetila mu “mjerama odmazde” ako se zajedničke vojne pomorske vježbe sa SAD-om prošire prema istočnim granicama Rusije, piše CNN.

09.20 Rusi su raketirali regiju Zaporožje: među žrtvama – dijete, javlja Ukrainska pravda.

Slika

08.20 Rusi raketirali selo Ševčenkove u okolini Mikolajeva, “Azovstal” se drži, javlja Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine.

Slika

08.00 Velika Britanija je sinoć pozvala saveznike Ukrajine da pokažu “odvažnost” i povećaju svoju vojnu pomoć, istaknuvši da je rat u Ukrajini “naš rat”, a pobjeda Kijeva “strateški imperativ za sve nas”.

07.10 Britanski obavještajci objavili novi izvještaj. “Oko 20 brodova ruske mornarice trenutno se nalazi u operativnoj zoni Crnog mora, uključujući podmornice.” Uprkos gubitku Moskve, Crnomorska flota zadržava sposobnost kopnenih udara”, navodi se u izvještaju.

Slika

06.45 Rusi su se učvrstili u blizini Tavrije, spremaju se forsirati Severski Donec, navodi se u izvještaju Glavnog štaba ukrajinske vojske.

Slika

06.00 Eksplozija kod TV tornja u centru okupiranog Hersona, Rusi tvrde da su Ukrajinci ispalili tri rakete.

Kod velikog TV tornja u centru okupiranog ukrajinskog grada Hersona odjeknula je glasna eksplozija. 

Snimka čiju je autentičnost potvrdio CNN prikazuje eksploziju u zraku kod TV tornja.

Ruska prorežimska novinska agencija tvrdi da su ukrajinske snage ispalile tri rakete na grad, koji je pod ruskom okupacijom od početka marta. Dva projektila su srušena, tvrdi RIA pozivajući se na sigurnosni izvor.

04.00 Kanadski zastupnici jednoglasno su danas glasali da se ruske napade u Ukrajini proglasi “genocidom”, ustvrdivši da “postoji dovoljno dokaza o sistemskim i masovnim ratnim zločinima protiv čovječnosti” koje je počinila Moskva.

03.00 Stugna-P ATGM – udar ukrajinske 1. zasebne brigade posebne namjene na ruske MBT i BMP na južnom frontu.

 02.00 Bushmaster Protected Mobility Vehicles, nedavno isporučena iz Australije, već se testiraju od ukrajinske vojske. Kao što se ovdje vidi, vozilo je bilo opremljeno automatskim bacačem granata 40 mm Mk 19 i mitraljezom M240. 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Poznati pevač pokušao sve da spasi brak, pa na kraju poručio ženi:” Šta bi još?” – Mondovizija

PRVE SIMPATIJE U “SURVIVORU”: Mina Nikolić otkrila ko joj se sviđa