in

Je li ugrožena isporuka plina Hrvatskoj od ruskog Gazproma?

Slatka-Tajna.Eu

Gostovanje u emisiji

Foto: “U mreži Prvog” / HR

Je li ugrožena isporuka plina Hrvatskoj od ruskog Gazproma? Kakva je važnost odluke kojom se državi omogućuje punjenje skladišta plina Okoli? Što poduzeti da jesen dočekamo spremni unatoč energetskim nestabilnostima na europskom i svjetskom tržištu? 

Milatić: Hrvatska ima svoje alternativne pravce

Poljska i Bugarska ostale su bez ruskog plina, ima li naznaka da se isti scenarij sprema i Hrvatskoj? Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić rekao je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” kako za sada nema nikakvih naznaka da bi isporuka ruskog plina došla u pitanje. Hrvatska se opredijelila, kao i većina europskih zemalja, da će plaćati plin u eurima.

– Ako bi se slučajno to i dogodilo, Hrvatska ima svoje alternativne pravce i svoj LNG i svoju proizvodnju. Tako da bi Hrvatska bez ikakvog problema preživjela. Bugarska ovisi devedeset posto isključivo o jednom pravcu. Hrvatska ima tri kopnena pravca i jedan morski. Imamo svoju proizvodnju i svoja polja. Mi nismo u situaciji kao neke druge zemlje, poručio je Milatić.

Dodao je kako trebamo biti spremni na sve scenarije, ali da je Hrvatska spremna. Domaća proizvodnja je osamsto kubika.

Hrvatska ima situaciju pod kontrolom, stanovništvo nije ugroženo.  

Štern: Neobjašnjivo stajalište Europske unije

Energetski stručnjak Davor Štern naglasio je kako u njegovo vrijeme kada je bio i ministar, pa sve do sada nije bilo sličnih situacija s opskrbom plina, jer je i svijet bio drukčiji.

– Energenata je bilo, čak je bilo i dobre volje. Iako smo i u jeku Domovinskog rata očekivali da će Rusija prema Hrvatskoj, kao jednoj strani u sukobu, koja nije najbliža njima, početi praviti problema s isporukom plina. No, do toga nije došlo. Mi smo dobivali plin redovito, premda nismo plaćali redovito. Mi smo imali financijske probleme, dugovi su narasli do velikih iznosa, ali je sve skupa funkcioniralo, istaknuo je Štern.

Rekao je da ga u cijeloj priči muči, za njega, neobjašnjivo stajalište Europske unije.

– Ovo na čemu se inati Europska unija i gospođa Ursula von der Leyen, nećemo plaćati u rubljima, tu se uopće ne radi o plaćanju u rubljima. Dobavljač plina plaća u dogovorenoj valuti preko Gazproma, banka pretvara novac u rublje i plaća ruskim dobavljačima u rubljima. To je jedna floskula koja će izazvati puno nepotrebnih problema. To je problem kada se političari bave biznisom, poručio je energetski stručnjak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Naglasio je – da su političari prepustili stručnjacima, vidjelo bi se da je to samo jedan drukčiji sustav plaćanja, te da bi se svi puno brže dogovorili. Problema ne bi ni bilo.

– Cijela situacija mi izgleda nakaradno, dodao je. 

Vinković: Ursula von der Leyen kaže da bi plaćanje u rubljima bilo kršenje sankcija

Dopisnik HRT-a iz Bruxellesa Tihomir Vinković rekao je da se sluša Ursulu von der Leyen, predsjednicu Europske komisije, koja tvrdi da bi plaćanje u rubljima bilo kršenje sankcija.

– Međutim, to je na najvišim razinama. Na nižim razinama kada razgovarate s ljudima ili dobivate podatke kako se njihovi razgovori vode, onda možete saznati da direktiva, odnosno smjernice Europske komisije nisu previše jasne prema poduzećima. Nije svugdje država kupac, nego postoje poduzeća koja to kupuju, bez obzira u čijem su vlasništvu. Ali kao takva su nastupili s ruskim proizvođačima, odnosno ruskim dobavljačima, rekao je.

Vinković je naglasio da treba odlučiti je li to kršenje sankcija ili nije. Danas će se o tome opet razgovarati. No, SAD će ispuniti svoja obećanja vezana za isporuku plina Europi. 

Cijelu emisiju poslušajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BIĆE HAOS! UROŠ ĆERTIĆ SUROVO IZVRIJEĐAO JOVANU JEREMIĆ: Ima više lapsusa od Zmaja od Šipova, za nju se svašta priča po Beogradu! – Senzacija

“GOSPODIN SAVRŠENI” TESTIRAO SA KOJOM DJEVOJKOM IMA HEMIJE: Vreli dodiri i tragovi po tijelu