in

ZVIJEZDE IZ SEHARE SALEM TREBO: Elegantni gospodin

Slatka-Tajna.Eu

Salem Trebo je još jedno ime u nizu vrhunskih „čuvara“ bosansko hercegovačkog narodnog blaga. Interpretator koji je svojim lirskim tenorom na izuzetan način prenosio sevdalinku diljem svijeta. to je bio i način da proširi ovu prelijepu, sjetnu pjesmu dalje od bivše države. A on bio elegantni gospodin, pristojan, omiljen kod svih koji su poznavali njega i njegovu dušu bosansku.

Komponovao i slikao

Salem Trebo je rođen 1941. godine u Sarajevu, na Vratniku odakle je ponikla plejada dobrih muzičara i sevdalija. U Šeheru je završio i Višu upravnu, ali i Muzičku akademiju. U početku je svirao klarinet a onda se prebacio na solo pjevanje. Pjevao je horski 1957. godine a već 1960. godine položio audiciju pred Šerbom, Jungićem, Nevžalom i Petkovićem. Njegov takmičarski snimak otišao je u arhiv Radio Sarajeva gdje je 1962. godine i primljen za stalnog izvođača narodne pjesme.

Priključio se onim najboljima, doajenima Safetu, Zaimu, Zehri, Nadi, Zori… Za njega je to bila velika odgovornost. Po prirodi je bio ispunjen i „sit“. Uvijek zadovoljan i nenametljiv. Pa je tako pjevao, komponovao, slikao, a snimao one neprolazne pjesme. One koje će vječno živjeti – sevdalinke. Njih više od 100 je ostavio u amanet Radio Sarajevu. Vrlo često se i čuju. Salem je nakon Ilidžanskog festivala 1966. godine snimio svoju singlicu sa četiri numere od kojih je jedna „Volio sam tvoje oči plave“. Potom singlicu „Odavno te tajno volim“. To je bila 1968. godina kada je na tekst Muse Čazima Ćatića komponovao pjesmu „Žarko sunce i topline“. Singl ploču „Sve je laž“ Jugoton je izdao 1971. godine, kao i sva njegova ostala izdanja. A potom singlice „Ti si moja“, „Ja nikog nemam“…

Tu su bila i zajednička izdanja sa ostalim velikanima izvorne pjesme. Sa sarajevskom filharmonijom i oktetom „Preporod“ nerijetko je nastupao u Turskoj, pa je u to doba nagrađen od gradonačelnika Istanbula zlatnom plaketom. Svaki njegov nastup dešavao se pred eminentnim gostima. A obilazio je pjesmom cijeli svijet. Nastupao diljem Evrope, Azije i Afrike. U Maroku gdje je nastupao sa „Preporodom“ oprostio se od stalnih muzičkih nastupa. Više vremena je posvetio slikarstvu jer je sjajan slikar. Na platnu je najčešće slikao voće, svoje omiljene dijelove grada. Obnašao je i funkciju scenariste „Večeri sevdaha“ na tradicionalnim Baščaršijskim večerima. I sam je učestvovao na brojnim festivalima, ali i na „San Remu 2“, nakon što je izdao prvu singlicu. A takmičenje je bilo zapravo za mlade pjevače.

Njegove sve numere koje je izveo ostale su kao trajna zabilješka i sjećanje na sjajnog sevdaliju sa pjesmama „Oj, Zumreto, dušo moja“, „Ja zagrizoh šareniku jabuku“, „Mlad se Jusuf oženio“, „U sevdahu duša moja“, potom pjesme „Sitna knjiga na žalosti“ koja je ušla u antologiju bh. sevdalinke JSBHRT-a. Pjesmu „Otvori mi dženetska vrata“ ispjevao je Salem prekrasno uz saz, kao i pjesmu „Gorom jezde kićeni svatovi“, „U Sarajevu na Vratnik mejdanu“, „Ja prošetah šefteli sokakom“… Otpjevao ih maestralno dok mu srce nije oslabilo.

Istrošila se duša

Istrošilo se i srce i duša i glas, koji je poklonio svojoj Bosni. Nije želio biti zvijezda iz svoje neobjašnjive skromnosti. Samo bi ponekad uživao zapjevati njemu najdražu makedonsku pjesmu „Zbogom majko“. A njemu posljednje zbogom poštovanjem kazale su njegove kolege, 2014. godine kada je preminuo u 73. godini života.

“Vratnik pjeva”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na tradicionalnoj manifestaciji „Vratnik pjeva Danu mladosti“ kom prilikom se okuplja veliki broj pjevača, nastupao je do zadnjeg i Salem Trebo. Pa i te 2014. godine.

Stotinu izvornih pjesama

Više vremena je provodio u produkciji radija i u arhivu, nego li u studiju. Snimio je više od stotinu izvornih pjesama, a za svoju vlastitu fonoteku deset singlica, jednu kasetu i oglasio se na 11 zajedničkih LP ploča.

Izdvojio Kemala Hasića

Neizbježno pitanje veteranima pjesme je o mladim izvođačima. Salem je izdvojio Kemala Hasića. Sa biranim riječima je pohvalio ljepotu njegove interpretacije.

Piše: Jasna DURIĆ

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Prljava igra Hasana Salihamidžića nije uspjela: Fudbaler odbio Bayern jer je već dao riječ Borussiji

ČUDNO JE SLUŠATI NOVE PJESME OD PJEVAČA KOJI NIJE ŽIV: Novi album Sinana Sakića nazivaju morbidnim