in

“Zar ovako braćo Rusi?” Srbija u šoku nakon Putinove izjave o Kosovu

Slatka-Tajna.Eu

Dan nakon Putinovog isticanja Kosova kao presedana za rusko priznanje odmetnutih ukrajinskih oblasti, takozvane Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), srpski mediji su na njegovu izjavu reagirali izrazito burno, a najavljeno je i izvanredno obraćanje predsjednika Aleksandra Vučića svojoj naciji.


Kako doznaje Blic, Vučić će obraćanje, u kojem će se baviti i objašnjenjem ruskog predsjednika za priznaje DNR-a i LNR-a, imati u petak ili u subotu. Također, očekuje se i da će govoriti o isporuci ruskog plina Srbiji, naročito u kontekstu prekida opskrbe susjednoj Bugarskoj.

S druge strane, naslovnice izdanja srpskih novina od četvrtka, a naročito tabloida koji su pod kontrolom Vučićeva režima, neskriveno pokazuju šok, čak i zgranutost Putinovom odlukom.

Tako Vučiću bliski Informer donosi naslov “Svjetski sukob preko naših leđa: Putin igra na Kosovo”. Manjim slovima navodi se kako se “Putin pozvao na presudu Međunarodnog suda pravde iz 2009. godine, a koja je donsesna zaslugom Vuka Jeremića”, što pokazuje da Informer ni ovaj put nije propustio priliku za obračun s Vučićevim trenutnim domaćim političkim protivnicima, iako to Jeremić nije bio baš u svakom trenutku – bez Vučićeve podrške nikada svojedobno ne bi postao šef Opće skupštine UN-a.

Izvor : Tabloid Informer

 

Umjereniji Blic pak donosi naslovnicu u kojoj se propituje odanost Srba Putinu: “Da li smo se kao narod previše kleli u ruskog predsjednika: Putin zbog rata zaboravio Srbe i Kosovo”.

Tabloid Srpski Telegraf je dosta oštriji – oni na naslovnici od četvrtka ističu: “Zar ovako braćo Rusi? Putin zabio nož u leđa Srbiji: Trampio Kosovo za Donbas”.

Izvor : Tabloid Srpski Telegraf

Tabloid Objektiv donosi naslov “Nož u leđa: Putin priznaje Kosovo”.

Povod za ovakav zaokret prema ruskom lideru, za kojeg većina srpskih medija pokazuje puno razumijevanja čak i u kontekstu invazije na Ukrajinu leži u jučerašnjem susretu Putina i glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa.

Naime, Putin se u utorak za famoznim bijelim stolom u Kremlju sastao s Guterresom, pri čemu je pokušao objasniti po kojem to točno kriteriju Rusija priznaje neovisnost DNR-a i LNR-a. Riječ je zapravo o odcijepljenim ukrajinskim regijama, u kojima su proruski separatisti proglasili neovisnost koju zasad priznaje samo Rusija.

Na sastanku se Putin pozvao na, kako je rekao, kosovski presedan. Time je de facto, kako smo i izvijestili, odbacio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji godinama upravo u Putina polaže sve nade kada je riječ o nastojanjima da Kosovu bude onemogućen ulazak u međunarodne institucije, kao i želji Beograda da se taj nekadašnji dio Srbije vrati pod njihovu kontrolu. Rusija formalno Kosovo ne priznaje, ali objašnjenjem koje je Putin ponudio Guterresu gotovo da je to i učinio.

– Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale su neovisne po analogiji s odlukom Međunarodnog suda o Kosovu, izjavio je Putin.

– Vrlo sam dobro upoznat, osobno sam čitao dokumente Međunarodnog suda UN-a o Kosovu. Dobro se sjećam odluke Međunarodnog suda u kojoj piše da pri ostvarenju prava na samoodređenje neki teritorij bilo koje države nema obvezu tražiti dozvolu središnjih vlasti za proglašenje svoje suverenosti. To je rečeno u vezi Kosova i to je odluka međunarodnog suda. Tu odluku su svi podržali. Osobno sam čitao sve te komentare organa SAD-a, europskih zemalja, svi su to podržali. Ako je to tako, onda DNR i LNR imaju isto pravo proglasiti svoju suverenost, ne obraćajući se središnjim organima vlasti Ukrajine, jer je presedan napravljen, rekao je Putin.

U srijedu je, kako prenosi Nova.rs, za agenciju Beta ovaj Putinov istup komentirao veteran srbijanske diplomacije i nekadašnji ambasador u Bjelorusiji Srećko Đukić riječima da je ruski predsjednik faktički izjavio da priznaje samostalnost i neovisnost Kosova.

– Ovim potezom Moskva je učinila vjerojatno odlučujući korak u priznavanju Kosova i svakako u olakšavanju pozicije za njegovo rješavanje Washingtonu i cijelom Zapadu, rekao je Đukić.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Iz štampe izašla nova dvojezična knjiga Damira A. Saračevića Recept za jedinstvo različitosti Refleksije iz interkulturalne i višejezične svakodnevnice

Pogledajte koje fudbalske klubove je mogao da kupi Mask umjesto Twitter-a