in

U četvrtak stabilnije, uz buru, ali na kopnu još posvuda ne i suho

Slatka-Tajna.Eu

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

“Posljednji dani travnja proteći će uz razmjerno stabilno vrijeme i sve više sunčanih razdoblja. Vjetar će oslabjeti pa će jutra biti malo svježija, posebice na kopnu, no dnevna temperatura rast će na oko mnogima ugodnih 20 °C. Ipak, na Jadranu valja upozoriti na u četvrtak – ponegdje i petak – jaku buru s olujnim udarima, osobito pod Velebitom.

U nedjelju, na Praznik rada, u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu povećava se vjerojatnost za opet oblačnije i nestabilnije vrijeme. Kiša i pljuskovi vjerojatni su i početkom idućeg tjedna, ali na moru manje nego na kopnu – i prostorno i količinom.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” dodatno je komentirala vrijeme sljedećih dana, te upozorila i najavila:

“Sunčanije i stabilnije vrijeme do nedjelje bit će idealno za boravak na zraku, no nekima će vjerojatno zasmetati visoka koncentracija peluda. Što još u zraku utječe na zdravlje te kakva je njegova kvaliteta, raspravljat će se idućih dana u Zagrebu na znanstveno-stručnom skupu “Meteorološki izazovi 8″.”

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak stabilnije, uz buru, ali na kopnu još posvuda ne i suho

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “I u četvrtak će na istoku Hrvatske biti umjerene, ujutro i povećane naoblake. Pritom će mjestimice pasti i malo kiše, a popodne je moguć poneki pljusak. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura oko 9 °C, a dnevna od 18 do 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj više sunca prijepodne, a popodne promjenjivo zbog umjerenog dnevnog razvoja oblaka. Vjetar umjeren sjeveroistočni, prolazno s jakim udarima. Temperatura će s jutarnjih 6 do 8 °C danju porasti na 18 do 20 °C.

Na zapadu manje oblaka, osobito duž obale sjevernog Jadrana, gdje će prevladavati sunčano uz umjerenu i jaku buru, pod Velebitom s olujnim udarima. No u gorju će još prijepodne mjestimice biti oblačnije uz malu vjerojatnost kiše u Lici. Jutarnja temperatura od 5 °C u unutrašnjosti do 13 °C na moru, a dnevna između 19 i 22 °C, u gorju oko 16 °C.

Sunčano će prevladavati i u Dalmaciji, osobito na obali, dok će u unutrašnjosti mjestimice biti umjerene naoblake. Puhat će umjerena do jaka bura, na sjeveru i s olujnim udarima, a popodne će na otvorenom moru okrenuti na sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 10 do 14 °C, a dnevna između 20 i 24 °C.

Na jugu Hrvatske sunčano, štoviše čak i vedro. Umjerenu buru popodne će zamijeniti vjetar s mora. Bura će ponovno zapuhati i jačati tek potkraj dana. Jutarnja temperatura od 11 do 14 °C, a dnevna između 21 i 24 °C.

Do nedjelje većinom suho pa opet česta kiša

I idućih dana na kopnu će biti promjenjive naoblake, osobito u petak te ponovno u nedjelju. Za razliku od proteklih dana bit će uglavnom suho, a tek u nedjelju raste vjerojatnost za lokalne pljuskove, osobito potkraj dana. Vjetar će do vikenda oslabjeti, pa će jutra biti malo svježija. Dnevna temperatura oko 20 °C.

Na Jadranu će posljednji dani travnja proteći uz sunčano vrijeme i postupno slabljenje bure koja će u subotu okrenuti na sjeverozapadni i zapadni vjetar. U nedjelju – na Praznik rada – počet će stizati oblaci, tako da na sjevernom dijelu može pasti malo kiše. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

NAJSKANDALOZNIJA DALILINA IZJAVA: Uzmem nož i izbodem ga na spavanju

Legenda udomila psa s ulica LA, a navijačima jednog kluba posebno će se svidjeti njegovo ime