in

RAT UŽIVO: Rusi bombarduju Azovstal; objavljena nova ratna karta Ukrajine

Slatka-Tajna.Eu

14.05 Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je novu ratnu kartu Ukrajine. Nema velikih promjena u usporedbi s jučerašnjim danom.

13.45 Rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da uvodi sankcije za 287 člana Donjeg doma Parlamenta Velike Britanije te da im zabranjuje ulazak u zemlju, prenosi Reuters.

Ministarstvo je u saopćenju navelo da je odluka o uvođenju sankcija protiv članova britanskog parlamenta donesena kao odgovor na odluku Velike Britanije od 11. marta ove godine da sankcioniše 386 članova Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, zbog njihove podrške otcjepljenju regija Lugansk i Donjeck u Ukrajini.

13.10 Ruske snage bombardiraju golemi kompleks čeličane Azovstal u Mariupolju, u kojem se nalaze posljednji ukrajinski branitelji i nešto civila, rekao je dužnosnik gradske vlasti.

Pomoćnik gradonačelnika Petro Andrjuščenko rekao je da nije bilo prekida zračnih napada na čeličanu uprkos tome što je ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon proglašenja pobjede u Mariupolju, kazao da nema potrebe za njenim zauzimanjem.

“Zračni napadi na Azovstal ne posustaju. Nema prekida vatre, iznova je pokušavaju osvojiti usprkos izjavama Putina”, napisao je na Twitteru Andrjuščenko. “Istovremeno se ponovno nastavljaju ulične borbe između upravnih zgrada čeličane prema cesti”, dodao je.

12.45 Ministarstvo unutrašnjih poslova moldavske otcijepljene regije Pridnjestrovlje objavilo je jutros saopćenje u kojem tvrdi da je napadnuta iz Ukrajine.

U izjavi se navodi: “Sinoć je na nebu iznad sela Kolbasna u regiji Ribnica viđeno nekoliko dronova. Letjelice su na teritorij Pridnjestrovlja lansirane iz Ukrajine. 

Ujutro 27. aprila 8:45 sati pucano je s ukrajinske strane u smjeru pridnjestrovskog naselja Kolbasna.” Navodi se i da se u Kolbasni nalazi jedno od najvećih skladišta streljiva u Evropi.

12.30 Pomoćnik ukrajinskog predsjednika opisao je jutrošnje eksplozije u tri ruske pokrajine koje graniče s Ukrajinom kao karmu i osvetu za rat u Ukrajini.

Predsjednički savjetnik i glavni ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak u istupu na aplikaciji Telegram nije direktno priznao da je Ukrajina odgovorna za napade. 

“Razlozi za uništenje vojne infrastrukture u pograničnim područjima mogu biti prilično različiti”, napisao je dodavši da “prije ili kasnije dugovi moraju biti otplaćeni” kada jedna zemlja odluči napasti drugu.

12:10 Grčka će ponuditi pomoć Bugarskoj nakon što je Rusija prekinula opskrbu plinom, rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis svom bugarskom kolegi u telefonskom razgovoru. 

“Premijer je rekao da će Grčka pomoći Bugarskoj da se nosi s novom situacijom uzrokovanom ruskim odlukama o energetici”, rekao je ured Mitsotakisa u saopćenju, ne navodeći dodatne detalje.

11.55 Ruski plin normalno stiže u Mađarsku preko Bugarske i Srbije, uprkos sukobu između Sofije i ruskog dobavljača plina Gazproma, izjavio je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

11.35 U centar za humanitarnu pomoć u Kijevu pristiže humanitarna pomoć prikupljena u raznim evropskim zemljama, a volonteri raspoređuju i dostavljaju pomoć stanovništvu.

Odjeća, igračke, sredstva za ličnu higijenu i hrana u ovom centru pažljivo se razvrstavaju kako bi došli u prave ruke, onima kojima je to najpotrebnije.

11.10 Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruske rakete Kalibr pogodile skladište oružja u ukrajinskoj regiji Zaporižje. Rusi tvrde da je uništeno oružje iz SAD-a i zapadnih zemalja. 

10.45 Odluka o prestanku isporuke ruskog plina kupcima u Evropi instrument je ucjene, kaže predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Taj potez je neopravdan i neprihvatljiv i pokazuje nepouzdanost Rusije kao dobavljača plina”, rekla je von der Leyen.

10.30 Šef ruskog parlamenta rekao je da je ruski plinski div Gazprom donio ispravnu odluku u potpunosti obustavivši isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj.

Vjačeslav Volodin, šef donjeg doma ruskog parlamenta, napisao je na svom Telegram kanalu da bi Rusija “trebala učiniti isto s drugim neprijateljskim zemljama”.

10.15 Stigla je i reakcija iz Bugarske kojoj je također, kako je jutros objavio Gazprom, prekinuta isporuka plina.

Bugarska kaže da je već u cijelosti platila isporuku plina u aprilu i optužila je Gazprom za kršenje ugovora.

09.45 Poljski dobavljač plina PGNiG sada je potvrdio da su zaustavljene isporuke ruskog plina toj zemlji.

PGNiG je u prva tri mjeseca ove godine uvezao više od polovine svog plina preko Gazproma, ali Varšava kaže da će se snaći bez ruskog plina i da ga može nabaviti negdje drugdje.

09.20 Ruski energetski div Gazprom tvrdi da je prekinuo cjelokupnu isporuku plina i Bugarskoj i Poljskoj nakon što su obje zemlje odbile početi plaćati isporuke u rubljima.

Ranije su i poljski i bugarski dobavljači plina rekli da su primili službene obavijesti od Gazproma da će isporuke biti prekinute.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










09.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da ruske specijalne službe stoje iza serije eksplozija u proruskoj otcijepljenoj regiji Moldavije.

08.40 Ukrajina je zadržala kontrolu nad većinom svog zračnog prostora, saopćilo je britansko ministarstvo odbrane u srijedu, dodajući da Rusija nije uspjela da uništi ukrajinsko zrakoplovstvo ili da suzbije protivzračnu odbranu Ukrajine.

“Rusija ima veoma limitiran zračni pristup sjeveru i zapadu Ukrajine, limitirane ofanzivne akcije”, saopćilo je ministarstvo na Twitteru.

Ruska zračna aktivnost prvenstveno je usmjerena na južnu i istočnu Ukrajinu, pružajući podršku ruskim kopnenim snagama, dodaje ministarstvo u redovnom biltenu.

Rusija nastavlja da napada ukrajinske vojne kapacitete i logističku infrastrukturu širom zemlje, navodi britanska vojna obavještajna služba u svom ažuriranom izvještaju.

Služba je posebno navela da su u ruskim zračnim udarima u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju vjerovatno korištene nenavođene bombe sa slobodnim padom.

“Takvo oružje reducira rusku sposobnost da prakrično stvara selekciju kada izvodi zračne udare, povećavavajući rizik od civilnih žrtava”, dodaje se u izvještaju.

07.20 Prve snimke požara u ruskom gradu Belgorodu, gdje je rano jutros došlo do niza eksplozija u fabrici municije. Prema prvim informacijama, nema civilnih žrtava.

06.30 Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda pozvao je njemačkog kancelara Olafa Scholza da Ukrajini isporuči borbene tenkove Leopard i da Njemačka ubrza isporuke oružja Kijevu.

“Nisam na položaju kancelara Olafa Scholza. Mogu samo reći što bih učinio na njegovom mjestu, isporučio bih tenkove”, rekao je Nauseda u srijedu, prenijela je Funke medijska grupa.

05.50 ZSU je udario na neprijateljske položaje na Zmijskom otoku, pogodio kontrolnu tačku, javljaju ukrajinski mediji.

Oružane snage Ukrajine udarile su na neprijateljske položaje na Zmijskom otoku, pogodile komandno mjesto i uništile protiraketni sistem Strijela-10, javlja Operativna komanda “Jug”.

„U međuvremenu, naše trupe nastavljaju borbu na okupiranoj teritoriji. Neprijatelj je pokušao da napreduje prema rejonu Mikolajeva u blizini sela Tavriyske i Nova Zorya, ali je bio neuspješan, pretrpio je značajne gubitke i povukao se. U operativnoj zoni Crnog mora naše snage su nanijele štetu neprijateljskim položajima na Zmijskom otoku”, navodi se u izvještaju.

05.00 U ruskom gradu Belgorodu, oko 40 km sjeverno od ukrajinske granice, čulo se više eksplozija, prema lokalnim dužnosnicima.

U aplikaciji za društvene mreže Telegram, regionalni guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da ga je u srijedu oko 03:35 po lokalnom vremenu probudio zvuk eksplozije. Naveo je da je dok je pisao svoju objavu na društvenim mrežama čuo još tri glasna udaranja.

Gladkov je kasnije objavio kako preliminarni izvještaj pokazuju da je u jednom seoskom naselju gori skladište municije, te da “nisu zabilježene žrtve među civilnim stanovništvom”.

04.00 Ukrajina je optužila Rusiju da ucjenjuje Evropu prekidom opskrbe plinom Poljskoj i Bugarskoj i na taj način pokušava razbiti jedinstvo saveznika Ukrajine.

Članica NATO-a Poljska je među evropskim zemljama koje traže najstrože moguće sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a Bugarska, također članica saveza, gotovo je u potpunosti ovisna o uvozu ruskog plina.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da Rusija počinje s plinskom ucjenom Evrope.

“Rusija pokušava razbiti jedinstvo naših saveznika. Rusija također dokazuje da su energetski resursi oružje. Zato EU treba biti ujedinjena i uvesti embargo na energetske resurse, oduzimajući Rusima njihovo energetsko oružje”,  rekao je Jermak.

03.00 Ukrajinska 110. zasebna brigada teritorijalne odbrane pokrenula je uspješne topničke napade na stacioniranu rusku oklopnu skupinu u Zaporizškoj oblasti. Rezultat snimljen njihovim dronovima.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OGLASILA SE DARKOVA VJERENICA POSLIJE PJEVAČEVE VOŽNJE POD DEJSTVOM KOKAINA: Evo šta je Barbara Bobak poručila – Senzacija

Benzema je bio na ivici kriminala, maltretirali ga jer je bio debeljuškast