in

RAT UŽIVO: EU sljedeće sedmice najavljuje zabranu uvoza ruske nafte?

Slatka-Tajna.Eu

23:00 Rusija planira održati referendume u istočnim ukrajinskim gradovima Donjecku i Lugansku, navodi latvijska novinska kuća Meduza, koja se poziva na izvore bliske Kremlju.

22:32 Brojni ukrajinski gradovi planiraju preimenovati ulice i trgove povezane s Rusijom u procesu “derusifikacije” nakon agresije Moskve na Ukrajinu.

22:02 BBC javlja, pozivajući se na diplomatske izvore iz EU, da bi Europska unija sljedeće sedmice mogla najaviti zabranu uvoza ruske nafte. Ta zabrana bi, sudeći po prvim neslužbenim informacijama, na snagu stupila u više faza.

21:46 Nakon što je ranije ove sedmice posjetio Moskvu, gdje se susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres danas je stigao u Kijev. Sutra će održati sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

21:26 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je snimku u kojoj se obraća naciji. Komentirao je ruski prekid isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj, nazvavši taj potez “energetskom ucjenom Europe”. Ustvrdio je da najnoviji ruski potez pokazuje da “se niko u Europi ne može nadati bilo kakvoj normalnoj ekonomskoj suradnji s Rusijom”. “Rusija smatra ne samo plin, nego svu trgovinu – oružjem. Samo čeka na trenutak u kojem jednu ili drugu vrstu trgovine može iskoristiti za ucjenu”, rekao je Zelenskij. Dodao je da Rusija “vidi ujedinjenu Europu kao metu” i “što prije se svi na kontinentu slože da ne smiju trgovinski ovisiti o Rusiji, prije će biti stabilnosti”. Ustvrdio je da “Rusija želi stvoriti haos na globalnim tržištima, naročito tržištima hrane”.

21:08 Unatoč tome što je obustavljena isporuka ruskog plina Bugarskoj, zasad se neometano odvija tranzit Srbiji i Mađarskoj preko Bugarske, tvrde vlade u Beogradu i Budimpešti.

20:58 Regionalna administracija Luhanska objavila je snimku “značajne” štete koja je nastala nakon ruskog udara na bolnicu u gradu Severodonjecku na istoku Ukrajine. Autentičnost snimke potvrdio je CNN. 

20:32 Kiša usporava ionako sporo rusko napredovanje, ukrajinski specijalci stvaraju velike probleme Rusima.

19:52 Bugarska vlada objavila je da je bila spremna za prekid isporuka plina iz Rusije, javlja BBC. Bugarski premijer Kiril Petkov danas je poručio Bugarima da neće biti nestašica plina, dodavši kako je razgovarao s grčkom vladom kako bi osigurao alternativu ruskom plinu.

19:36 Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da će ta zemlja poduzeti “prikladne pravne korake” protiv ruskog energetskog diva Gazproma nakon što je Rusija isključila Poljskoj isporuke plina. Rusija je to danas, podsjetimo, napravila i Bugarskoj. Moskva, naime, traži od tzv. “neprijateljskih” zemalja da ruski plin plaćaju u rubljima, što su odbile i Poljska i Bugarska. Duda je rekao da će od Gazproma tražiti “adekvatnu kompenzaciju” zbog “kršenja ugovora”.

19:12 Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je najnovije podatke o oružju koje su dosad poslali Ukrajini kako bi se odbranila od ruske invazije. Do danas je Britanija, navodi ministarstvo, Ukrajini poslala više od 5.000 protutenkovskih raketa te 1.360 projektila za uništavanje struktura. Poslano je i 4.5 tona eksploziva te pet sustava protuzračne odbrane, navodi se.

19:02 Rusija ugasila plin Poljskoj i Bugarskoj. Sad prijeti da će to napraviti i drugima.

18:15 Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je stigao u Ukrajinu. Jučer je bio u posjetu Moskvi gdje je u razgovoru s Vladimirom Putinom poručio da “rat u Ukrajini treba završiti čim prije”.

18:12 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je u srijedu na Twitteru da ga je indonezijski kolega po dužnosti pozvao na samit G20 (grupe najvažnijih ekonomija svijeta) krajem godine u toj zemlji jugoistočne Azije.

“Razgovarao sam s Joko Widodo … Zahvaljujem na pozivnici da sudjelujem na samitu G20”, napisao je na Twitteru referirajući se na Joka Widoda, predsjednika Indonezije koja trenutno predsjedava G20.

Indonezijska predsjednička palača i ured državnog sekretara nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentar.

18:00 Dva američka dobrovoljca koja se bore u Ukrajini protiv ruske invazije ranjeni su u artiljerijskom napadu u blizini grada Orikiva u regiji Zaporižje, javlja Guardian.

Radi se o dva američka ratna veterana, Manusu McCaffreyu i Paulu Grayu, koji su radili zajedno kao tim koji je protivtenkovskim projektilima tipa Javelin gađao ruske tenkove u trenutku kad su ranjeni artiljerijskom vatrom, objavio je novinar Nolan Peterson.

Peterso navodi, kako je McCaffrey zadobio rane lica, glave i torza od gelera. Na Graya je pak pao dio betonskog zida, koji mu je povrijedio nogu. Obojica su hospitalizirana, javlja novinar.

17:10 Ukrajinska vojska je objavila da je bombardirala ruske položaje na Zmijskom otoku u Crnome moru, simbolu ukrajinskog otpora od početka invazije ruskih snaga 24. februara.

– Naše snage su napale neprijateljske položaje na Zmijskom otoku, objavila je Južna komanda ukrajinske vojske na Facebooku u utorak navečer, ustvrdivši da su pogodili “kontrolnu tačku” i uništili protivzračni sistem.

– Ruski gubici se utvrđuju, dodao je.

Rusija nije potvrdila napad na otok koji je zauzela nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu 24. februara.

Taj otočić u Crnom moru postao je u Ukrajini simbol nakon radijske komunikacije koja se munjevitom brzinom proširila društvenim mrežama u kojoj su prvog dana sukoba ukrajinski graničari poručili ruskoj raketnoj krstarici Moskvi s koje su pozvani da se predaju, “Idi u k***c, ruski ratni brodu!”.

Nedugo nakon tog razgovora, brod je raketirao otok, a ukrajinski vojnici su zarobljeni. Poslije su oslobođeni u razmjeni zarobljenika, navodi Kijev. Snimka tog razgovora bila je lajtmotiv ukrajinskog otpora, a psovka graničara čak se pojavljivala na transparentima na protestima potpore u inostranstvu i na ukrajinskim poštanskim markama.

16:55 Europska komisija predložila je da se privremeno ukinu sve carine i druge tarife na uvoz proizvoda iz Ukrajine.

Ovaj prijedlog dolazi samo dan nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo objavila da ukida sve carine na uvoz proizvoda iz Ukrajine, Ipak, EU odluka bit će malo kompliciranija budući da ju treba potvrditi svih 27 država članica i Europski parlament.

16:40 Serhij Voljna, komandant 36. brigade ukrajinskih marinaca koji su blokirani u postrojenju Azovstal u Mariupolju, poručio je da je u skloništima Azovstala više od 600 povrijeđenih civila i boraca.

Dodao je da nemaju medicinske opreme, lijekova, niti uvjeta kojima bi mogli liječiti ozlijeđene. Dodao je i da im svima ponestaje hrane i vode te zamolio za evakuaciju civila i ozlijeđenih.

16:20 Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će se bilo koje države koje interveniraju u Ukrajinu suočiti s “promptnim odgovorom”.

– Ako neko izvana pokuša intervenirati u Ukrajini, naš će dogovor biti munjevito brz, rekao je Putin u Sankt-Peterburgu.

– Mi možemo odgovoriti sredstvima koje nema niko osim nas. I nećemo se njima hvaliti nego ćemo ih upotrijebiti ako bude potrebno, rekao je Putin i dodao da su odluke o tome kakav će tačno odgovor biti “već donesene”. No, nije iznosio dodatnih detalja o tome.

16:15 Finska i Švedska trebaju se pripremiti za povećan broj ruskih špijunskih operacija, hibernetičkih napada i pokušaja utjecaja na zastupnike u sedmicama koji dolaze jer tada odlučuju hoće li pristupiti NATO-u, kazali su u srijedu čelni ljudi nordijskih obavještajnih agencija.

Dvije su zemlje neutralne, a upravo ih je ruska invazija primorala da preispitaju svoj status neutralnosti. Očekuje se da će obje u maju obznaniti odluku o tome jesu li spremne ući u Sjevernoatlantski savez.

Šveđani i Finci, napose donositelji odluka, moraju biti oprezniji i pratiti ruske pokušaje utjecaja na politiku i percepciju, rekao je prvi čovjek finske sigurnosno-obavještajne zajednice na zajedničkoj konferenciji za novinare s kolegama iz Švedske i Norveške.

Ruski prostor djelovanja “trenutno je ograničen jer je spremnost Finaca na saradnju s ruskim diplomatama sada vrlo niska”, rekao je Antti Pelttari.

15:52 U ruskom granatiranju bolnice u istočnom ukrajinskom gradu Sjeverodonecku ubijena je jedna žena, rekao je guverner Luhanska.

Ova bolnica je jedna od samo dvije koje još uvijek rade na tom području više od dva mjeseca otkako je Rusija napala Ukrajinu, rekao je Serhij Gaidai. Druga se nalazi je u obližnjem Lisičansku.

‘Rusi su znali da bolnica nije prazna, bilo je pacijenata u različitim stanjima kao i liječnika – no to ih nije zaustavilo’, napisao je na Telegramu.

Gaidai je objavio i video snimke na kojima se vide urušeni zidovi, polomljeni bolnički kreveti, medicinski aparati te staklo i ruševine unutar zgrade. Snimka prikazuje i jednu medicinsku sestru kako skida prostirke i deke u jednom uništenom odjelu.

‘Oštećenje zgrade je značajno. Uništeno je nekoliko spratova odjednom’, napisao je Gaidai.

Gaidaijevi komentari i videosnimka nisu se mogli odmah nezavisno provjeriti.

15:48 Reuters izvještava da Kanada uvodi sankcije protiv 203 osobe za koje kaže da su umiješane u pokušaj aneksije određenih područja Donbasa u Ukrajini. Istovremeno Rusija najavljuje da će protjerati osam japanskih diplomata.

15.45 Bjelorusija pokušava uvesti zakon kojim bi smrću kažnjavala “pokušaje terorističkih napada” nakon što su pro-ukrajinski aktivisti pokušali sabotirati dijelove željezničke mreže kako bi ruskim snagama otežali slanje vojne opreme u Ukrajinu za potrebe invazije, javlja Guardian.

15.25 Zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova danas je rekao da će Rusija iskoristiti situaciji u Transinstriji, odmetnutoj proruskoj regiji Moldavije, kako bi pokrenula nove napade na Ukrajinu ili čak Moldaviju. 

U toj se regiji, naime, proteklih dana dogodilo nekoliko misterioznih napada, koje je jedan američki think tank opisao kao tzv. “false flag” napade iza kojih stoji Rusija, odnosno lažirane napade kojima je cilj stvoriti opravdanje za vojnu akciju.

15.05 Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock danas je obraćajući se njemačkom parlamentu rekla da i dalje nije jasno ko stoji iza nedavnih napada u odmetnutoj moldavskoj proruskoj regiji Transnitriji.

Situaciju Moldaviji opisala je kao “ekstremno kritičnu”.

14:45 Deset evropskih kompanija već je otvorilo račune u ruskom Gazprombanku kako bi plaćale plin u skladu s mehanizmom koji je uspostavila Moskva, tražeći plaćanje u rubljima, izvijestio je Bloomberg News, pozivajući se na izvor blizak Gazpromu.

14:25 Rusija je saopćila da će zamijeniti bivšeg američkog marinca Trevora Reeda za ruskog zarobljenika koji je u zatvoru u SAD-u.

“Kao rezultat dugotrajnog pregovaračkog procesa, 27. aprila 2022. američki državljanin Trevor Rowdy Reid, ranije osuđen u Ruskoj Federaciji, razmijenjen je za ruskog državljanina Konstantina Jarošenka, kojeg je američki sud 2010. osudio na 20 godina zatvora”, objavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na svom službenom Telegram kanalu.

14.05 Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je novu ratnu kartu Ukrajine. Nema velikih promjena u usporedbi s jučerašnjim danom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










13.45 Rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da uvodi sankcije za 287 člana Donjeg doma Parlamenta Velike Britanije te da im zabranjuje ulazak u zemlju, prenosi Reuters.

Ministarstvo je u saopćenju navelo da je odluka o uvođenju sankcija protiv članova britanskog parlamenta donesena kao odgovor na odluku Velike Britanije od 11. marta ove godine da sankcioniše 386 članova Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, zbog njihove podrške otcjepljenju regija Lugansk i Donjeck u Ukrajini.

13.10 Ruske snage bombardiraju golemi kompleks čeličane Azovstal u Mariupolju, u kojem se nalaze posljednji ukrajinski branitelji i nešto civila, rekao je dužnosnik gradske vlasti.

Pomoćnik gradonačelnika Petro Andrjuščenko rekao je da nije bilo prekida zračnih napada na čeličanu uprkos tome što je ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon proglašenja pobjede u Mariupolju, kazao da nema potrebe za njenim zauzimanjem.

“Zračni napadi na Azovstal ne posustaju. Nema prekida vatre, iznova je pokušavaju osvojiti usprkos izjavama Putina”, napisao je na Twitteru Andrjuščenko. “Istovremeno se ponovno nastavljaju ulične borbe između upravnih zgrada čeličane prema cesti”, dodao je.

12.45 Ministarstvo unutrašnjih poslova moldavske otcijepljene regije Pridnjestrovlje objavilo je jutros saopćenje u kojem tvrdi da je napadnuta iz Ukrajine.

U izjavi se navodi: “Sinoć je na nebu iznad sela Kolbasna u regiji Ribnica viđeno nekoliko dronova. Letjelice su na teritorij Pridnjestrovlja lansirane iz Ukrajine. 

Ujutro 27. aprila 8:45 sati pucano je s ukrajinske strane u smjeru pridnjestrovskog naselja Kolbasna.” Navodi se i da se u Kolbasni nalazi jedno od najvećih skladišta streljiva u Evropi.

12.30 Pomoćnik ukrajinskog predsjednika opisao je jutrošnje eksplozije u tri ruske pokrajine koje graniče s Ukrajinom kao karmu i osvetu za rat u Ukrajini.

Predsjednički savjetnik i glavni ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak u istupu na aplikaciji Telegram nije direktno priznao da je Ukrajina odgovorna za napade. 

“Razlozi za uništenje vojne infrastrukture u pograničnim područjima mogu biti prilično različiti”, napisao je dodavši da “prije ili kasnije dugovi moraju biti otplaćeni” kada jedna zemlja odluči napasti drugu.

12:10 Grčka će ponuditi pomoć Bugarskoj nakon što je Rusija prekinula opskrbu plinom, rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis svom bugarskom kolegi u telefonskom razgovoru. 

“Premijer je rekao da će Grčka pomoći Bugarskoj da se nosi s novom situacijom uzrokovanom ruskim odlukama o energetici”, rekao je ured Mitsotakisa u saopćenju, ne navodeći dodatne detalje.

11.55 Ruski plin normalno stiže u Mađarsku preko Bugarske i Srbije, uprkos sukobu između Sofije i ruskog dobavljača plina Gazproma, izjavio je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

11.35 U centar za humanitarnu pomoć u Kijevu pristiže humanitarna pomoć prikupljena u raznim evropskim zemljama, a volonteri raspoređuju i dostavljaju pomoć stanovništvu.

Odjeća, igračke, sredstva za ličnu higijenu i hrana u ovom centru pažljivo se razvrstavaju kako bi došli u prave ruke, onima kojima je to najpotrebnije.

11.10 Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruske rakete Kalibr pogodile skladište oružja u ukrajinskoj regiji Zaporižje. Rusi tvrde da je uništeno oružje iz SAD-a i zapadnih zemalja. 

10.45 Odluka o prestanku isporuke ruskog plina kupcima u Evropi instrument je ucjene, kaže predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Taj potez je neopravdan i neprihvatljiv i pokazuje nepouzdanost Rusije kao dobavljača plina”, rekla je von der Leyen.

10.30 Šef ruskog parlamenta rekao je da je ruski plinski div Gazprom donio ispravnu odluku u potpunosti obustavivši isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj.

Vjačeslav Volodin, šef donjeg doma ruskog parlamenta, napisao je na svom Telegram kanalu da bi Rusija “trebala učiniti isto s drugim neprijateljskim zemljama”.

10.15 Stigla je i reakcija iz Bugarske kojoj je također, kako je jutros objavio Gazprom, prekinuta isporuka plina.

Bugarska kaže da je već u cijelosti platila isporuku plina u aprilu i optužila je Gazprom za kršenje ugovora.

09.45 Poljski dobavljač plina PGNiG sada je potvrdio da su zaustavljene isporuke ruskog plina toj zemlji.

PGNiG je u prva tri mjeseca ove godine uvezao više od polovine svog plina preko Gazproma, ali Varšava kaže da će se snaći bez ruskog plina i da ga može nabaviti negdje drugdje.

09.20 Ruski energetski div Gazprom tvrdi da je prekinuo cjelokupnu isporuku plina i Bugarskoj i Poljskoj nakon što su obje zemlje odbile početi plaćati isporuke u rubljima.

Ranije su i poljski i bugarski dobavljači plina rekli da su primili službene obavijesti od Gazproma da će isporuke biti prekinute.

09.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da ruske specijalne službe stoje iza serije eksplozija u proruskoj otcijepljenoj regiji Moldavije.

08.40 Ukrajina je zadržala kontrolu nad većinom svog zračnog prostora, saopćilo je britansko ministarstvo odbrane u srijedu, dodajući da Rusija nije uspjela da uništi ukrajinsko zrakoplovstvo ili da suzbije protivzračnu odbranu Ukrajine.

“Rusija ima veoma limitiran zračni pristup sjeveru i zapadu Ukrajine, limitirane ofanzivne akcije”, saopćilo je ministarstvo na Twitteru.

Ruska zračna aktivnost prvenstveno je usmjerena na južnu i istočnu Ukrajinu, pružajući podršku ruskim kopnenim snagama, dodaje ministarstvo u redovnom biltenu.

Rusija nastavlja da napada ukrajinske vojne kapacitete i logističku infrastrukturu širom zemlje, navodi britanska vojna obavještajna služba u svom ažuriranom izvještaju.

Služba je posebno navela da su u ruskim zračnim udarima u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju vjerovatno korištene nenavođene bombe sa slobodnim padom.

“Takvo oružje reducira rusku sposobnost da prakrično stvara selekciju kada izvodi zračne udare, povećavavajući rizik od civilnih žrtava”, dodaje se u izvještaju.

07.20 Prve snimke požara u ruskom gradu Belgorodu, gdje je rano jutros došlo do niza eksplozija u fabrici municije. Prema prvim informacijama, nema civilnih žrtava.

06.30 Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda pozvao je njemačkog kancelara Olafa Scholza da Ukrajini isporuči borbene tenkove Leopard i da Njemačka ubrza isporuke oružja Kijevu.

“Nisam na položaju kancelara Olafa Scholza. Mogu samo reći što bih učinio na njegovom mjestu, isporučio bih tenkove”, rekao je Nauseda u srijedu, prenijela je Funke medijska grupa.

05.50 ZSU je udario na neprijateljske položaje na Zmijskom otoku, pogodio kontrolnu tačku, javljaju ukrajinski mediji.

Oružane snage Ukrajine udarile su na neprijateljske položaje na Zmijskom otoku, pogodile komandno mjesto i uništile protiraketni sistem Strijela-10, javlja Operativna komanda “Jug”.

„U međuvremenu, naše trupe nastavljaju borbu na okupiranoj teritoriji. Neprijatelj je pokušao da napreduje prema rejonu Mikolajeva u blizini sela Tavriyske i Nova Zorya, ali je bio neuspješan, pretrpio je značajne gubitke i povukao se. U operativnoj zoni Crnog mora naše snage su nanijele štetu neprijateljskim položajima na Zmijskom otoku”, navodi se u izvještaju.

05.00 U ruskom gradu Belgorodu, oko 40 km sjeverno od ukrajinske granice, čulo se više eksplozija, prema lokalnim dužnosnicima.

U aplikaciji za društvene mreže Telegram, regionalni guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da ga je u srijedu oko 03:35 po lokalnom vremenu probudio zvuk eksplozije. Naveo je da je dok je pisao svoju objavu na društvenim mrežama čuo još tri glasna udaranja.

Gladkov je kasnije objavio kako preliminarni izvještaj pokazuju da je u jednom seoskom naselju gori skladište municije, te da “nisu zabilježene žrtve među civilnim stanovništvom”.

04.00 Ukrajina je optužila Rusiju da ucjenjuje Evropu prekidom opskrbe plinom Poljskoj i Bugarskoj i na taj način pokušava razbiti jedinstvo saveznika Ukrajine.

Članica NATO-a Poljska je među evropskim zemljama koje traže najstrože moguće sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a Bugarska, također članica saveza, gotovo je u potpunosti ovisna o uvozu ruskog plina.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da Rusija počinje s plinskom ucjenom Evrope.

“Rusija pokušava razbiti jedinstvo naših saveznika. Rusija također dokazuje da su energetski resursi oružje. Zato EU treba biti ujedinjena i uvesti embargo na energetske resurse, oduzimajući Rusima njihovo energetsko oružje”,  rekao je Jermak.

03.00 Ukrajinska 110. zasebna brigada teritorijalne odbrane pokrenula je uspješne topničke napade na stacioniranu rusku oklopnu skupinu u Zaporizškoj oblasti. Rezultat snimljen njihovim dronovima.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MILE KITIĆ NE DA ELENI I MARTI DA SE RAZBACUJU: Glupost je kupovati tašne od 5.000 eura

Liverpul za dva minuta matirao Viljareal