in

RAT UŽIVO: Šef ruske diplomatije priznao – ‘Konflikt u Ukrajini završit će dogovorom, ali…’

Slatka-Tajna.Eu

23:00  Konflikt u Ukrajini završit će dogovorom, ali sadržaj dogovora ovisit će o situaciji na frontu, rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

U intervjuu za rusku državnu televiziju, Lavrov je rekao da Kijev “samo imitira pregovore”.

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da pregovori Ukrajine i Rusije “ne idu nikamo” jer Moskva nije dobila odgovor Kijeva na svoj posljednji prijedlog. Detalji prijedloga nisu objavljeni.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres trebao bi se sljedeće sedmice susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, baš kao i s Lavrovom.

Guterres bi se sljedeće sedmice trebao susresti i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom.

22:40 Rusija je danas optužila ukrajinske vlasti da su spriječile civile skrivene pod zemljom zajedno s ukrajinskim braniteljima u opkoljenom metalurškom kompleksu Azovstalu u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine, da napuste tvornicu iako je ruska vojska proglasila primirje.

22:30 Jedini veći ukrajinski grad kojeg su zauzele ruske snage od početka invazije je Herson. Ukrajinski gradonačelnik tog grada, Igor Kolikajev, danas je na Facebooku objavio da su naoružani Rusi preuzeli kontrolu gradske vijećnice.

Iako je Herson pod ruskom okupacijom od početka marta, gradsko vijeće i dalje je funkcioniralo pod ukrajinskom kontrolom. No, izgleda da je tome došao kraj.

Kolikajev je objavio da su ruski vojnici uzeli ključeve vijećnice te postavili svoje vojnike na ulaz u zgradu umjesto dosadašnjih zaštitara.

Kaže da je zgradu napustio oko 19:45 po lokalnom vremenu. Ukrajinski list Pravda danas je objavio da gradsko vijeće Hersona prestaje s radom. Dodali su kako su Rusi dali priliku gradonačelniku i gradskom vijeću da mirno napuste zgradu i odu svojim kućama.

22:10 Ukrajinsko Ministarstvo odbrane opisalo je eksplozije u Pridnjestrovlju, odmetnutom proruskom teritoriju Moldavije, kao “planiranu provokaciju ruskih tajnih službi”.

Ukrajinski vojni obavještajci su u saopćenju objavljenom na Telegramu objavili da su se proruski lideri Pridnjestrovlja “već prije tri dana pripremali za incident te pobrinuli da budu smješteni u sigurnom i udobnom bunkeru” u ministarstvu državne sigurnosti, koje je danas oštećeno u eksploziji.

“Ovaj slučaj je očito samo jedna od provokacija koje je organizirao FSB (ruska sigurnosna služba, nasljednik KGB-a) kako bi proširio paniku i anti-ukrajinski sentiment”, objavili su ukrajinski obavještajci.

Podsjetimo, prošle je sedmice jedan visoko rangirani ruski general rekao kako Rusija planira uspostaviti “punu kontrolu” nad južnom Ukrajinom u drugoj fazi invazije na tu zemlju pa dodao kako će kontrola nad jugom Ukrajine omogućiti Rusiji “pristup Transnistriji”.

22:00 Najmanje pet osoba, od kojih dvoje djece, poginulo je u ponedjeljak u istočnoj regiji Doneck u ruskoj ofanzivi, rekao je guverner Pavlo Kirilenko.

Među žrtvama u Donecku su devetogodišnja djevojčica i četrnaestogodišnji dječak, rekao je Kirilenko na Telegramu, prenosi agencija Reuters.

Osim toga u ruskim napadima na ukrajinske željeznice u regiji Vinicja (središnji dio) ranjeno je još 18, objavilo je lokalno tužilaštvo, a prenosi agencija France presse.

Rusija je objavila da je visoko preciznim raketama uništila šest postrojenja za željeznice korištena za isporuku oružja ukrajinskim snagama u Donbasu.

21:30 Ukrajinska vojska ranije je objavila da Rusija napada ukrajinska željeznička postrojenja kako bi uništila opskrbne linije kojim Ukrajina dobija oružje iz inozemstva. Sad je to potvrdilo i rusko Ministarstvo odbrane.

Rusko ministarstvo tako tvrdi da su “visoko preciznim projektilima” uništili šest željezničkih postrojenja koja su korištena kako bi se ukrajinskim snagama dostavljalo oružje iz inostranstva.

Ukrajinci su ranije objavili da je pogođeno pet željezničkih stanica u centralnoj i zapadnoj Ukrajini. BBC navodi kako je u ruskim napadima pogođeno i električno postrojenje za napajanje željezničkog sistema u mjestu Krasne kod Lavova.

21:15 Ukrajinsko ministarstvo odbrane potvrdilo je danas da su u Ukrajinu počele stizati 155 mm haubice koje im šalju SAD, ali i “drugi partneri”, poput Francuske. Ministar odbrane Oleksij Reznikov predviđa da će ovo oružje dužeg dometa “fundamentalno” izmijeniti boru protiv Rusije.

20:30 Poljska je poslala tenkove Ukrajini, javlja Reuters citirajući poljskog premijera Mateusza Morawieckog.

Na pitanje je li Poljska poslala tenkove Kijevu, Morawiecki je samo dogovorio “DA”, ali nije iznio nikakve pojedinosti, uključujući i broj tenkova koji su poslani.

Na pitanje hoće li Poljska Ukrajini slati i borbene avione (u pitanju bi bili MiG-ovi 29, a možda i Suhoji Su-22 s kojima bi ukrajinski piloti mogli letjeti bez dodatne obuke), Morawiecki je rekao “da za tim nema potrebe, niti zahtjeva”.

Poljska je u martu izrazila namjeru da Kijevu pošalje svoje MiG-ove 29, ali tako da ih prvo pošalje u američku vojnu bazu Ramstein u Njemačkoj i da ih “na dispoziciju” SAD-u koji bi se onda pobrinuo da dođu u Ukrajinu. No, američki su zvaničnici dobili taj prijedlog.

20:20  U gradu Kremini u regiji Luhansk, na istoku Ukrajine, odjeknula je velika eksplozija, objavio je savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko. Radi se o gradu koji su nedavno okupirale ruske snage.

Geraščenko je objavio da se eksplozija dogodila u zgradi lokalnog gradskog vijeća. Ukrajinske snage su se iz Kremine povukle prošle sedmice.

Geraščenko navodi kako je došlo do eksplozije plina u zgradi gradskog vijeća Kremine, dodajući kako “niko nije preživio”.

“U isto vrijeme kad je eksplodirao plin u zgradi gradskog vijeća, dogodila se i druga eksplozija plina u zgradi policije, gdje se sastala skupina saradnika okupatora”, objavio je Geraščenko.

Ove informacije nisu nezavisno potvrđene.

20:13 Nekoliko eksplozija dogodilo se u ponedjeljak u sjedištu ministarstva javne sigurnosti u Tiraspolu, glavnom gradu Pridnjestrovlja, no nema ranjenih, saopćila je policija te separatističke moldavske regije koju Rusija podupire.

19:56 Joe Biden imenovao je iskusnu diplomatkinju Bridget Brink na poziciju američke ambasadorice u Ukrajini, prenosi BBC.

Bijela kuća je ranije tokom dana poručila da će Brink biti premještena na “ključnu poziciju” i to u trenutku kada se intenzivira američka pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Brink trenutno služi kao američka ambasadorica u Slovačkoj, a diplomatsku karijeru gradi već 25 godina.

19:48 Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov poručio je da su odnosi Ukrajine i SAD-a nadrasli partnerske i da se sada radi o pravom “bratstvu”.

19:20 Ukrajinska vojska danas je na društvenim mrežama optužila ruske snage da napadaju željezničku infrastrukturu kako bi uništili linije opskrbe oružjem koje u Ukrajinu stiže iz inostranstva.

“Pokušavaju uništiti opksrbe rute za vojnu tehničku-pomoć koja stiže iz partnerskih zemalja. Kako bi to napravili, moraju se fokusirati na željezničke kolodvore”, objavila je ukrajinska vojska na Facebooku.

Objava ukrajinske vojske stiže nakon što su ruske snage izvele pet napada na željezničku infrastrukturu u centralnoj i zapadnoj Ukrajini. U ruskim napadima na dva grada u regiji Vinici ubijeno je najmanje petero ljudi, a 18 ih je ozlijeđeno.

Prošlog mjeseca je, podsjetimo, oko 50 civila koji su se pokušavali evakuirati iz Kramatorska na istoku Ukrajine, ubijeno u ruskom raketnom napadu.

18:45 Ured britanskog premijera Borisa Johnsona demantirao je tvrdnje izrečene na ruskoj državnoj televiziji Rusija 1 prošlog petka.

Naime, u emisiji “60 minuta” voditeljica Olga Skabejeva je komentirajući nedavni posjet Borisa Johnsona Indiji rekla: “Jučer je ovaj klaun (Boris Johnson) zaprijetio nuklearnim napadom na Rusiju i to, bude li potrebno, i bez konzultacija s NATO-om.”

Prema psaopćenju koje je danas stiglo iz Johnsonova ureda, te tvrdnje su “potpuno neistinite i samo još jedan primjer dezinformacija kakve širi Kremlj”.

“Vlada Velike Britanije je ujedinjena sa saveznicima u NATO-u u podršci Ukrajini protiv ilegalne ruske invazije”, stoji u saopćenju.

18:40 – Ruski mediji tvrde da video snimke koje kolaju Telegram kanalima u Pridnjestrovlju (proruska paradržava koja se “odcijepila od Moldavije) prikazuju odbačene ručne raketne bacače, iz čega bi se dalo zaključiti da su nepoznate osobe pucale iz njih prema Ministarstvu sigurnosti. No, autentičnost tih snimki ne može se potvrditi.

S druge strane Ministarstvo unutarnjih poslova Pridnjestrovlja tvrdi da je napad na Ministarstvo sigurnosti izvršen upravo iz ručnih raketnih bacača.

18:10 Američki State Department odobrio je prodaju “nestandardne” municije Ukrajini u vrijednosti 165 miliona dolara, saopćeno je danas. Agencija za sigurnosno-odbrambenu suradnju o tome je jučer izvijestila američki Kongres, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Ova odluka Ukrajincima je saopćena tokom posjete američkog šefa diplomatije Antonya Blinkena i ministra odbrane Lloyda Austina Kijevu prošlog vikenda, javlja CNN.

Viši dužnosnik američkog ministarstva odbrane jučer je novinarima rekao da se radi o “vrsti streljiva koje Ukrajinci i dalje koriste jer jako puno njihove vojne opreme potječe iz sovjetske ere”.

“Predložena kupoprodaja ojačat će sposobnosti Ukrajine da se suprotstavi aktualnim i budućim prijetnjama te održi operativnu spremnost svojih snaga”, navodi State Department u saopćenju.

Ukrajina je, podsjetimo, ranije zatražila da joj SAD proda niz tipova nestandardne municije, uključujući granate za topove, automatske bacače granata, minobacače, rakete za višecijevne bacače raketa…

18:05 Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak da je proglasilo 40 njemačkih diplomata nepoželjnima, u znak odmazde nakon što je Berlin protjerao jednak broj ruskih diplomata.

18:00 Ukrajinska državna sigurnosna služba (SBU) u ponedjeljak je negirala da ima bilo kakve planove da ubije ruskog televizijskog novinara Vladimira Solovjeva

17:58 Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim narodima Dmitrij Poljanskij danas je rekao da Moskva ne vidi smisao u uspostavljanju primirja u Ukrajini u ovoj fazi rata jer se boji da bi Kijev to mogao iskoristiti za organiziranje “provokacija”, izvijestila je ruska prorežimska novinska agencija RIA.

17:48 Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je ukrajinska vojska odbila napade ruske vojske na istoku zemlje, prenosi Reuters.

17:36 Velika Britanija poslat će Ukrajini “manji broj oklopnih vozila na kojima su lanseri” raketa za protuzračnu odbranu kako bi joj pomogla u borbi protiv ruskih snaga, najavio je danas britanski ministar odbrane Ben Wallace. On je to najavio obraćajući se zastupnicima u britanskom parlamentu. Rekao je i da su Rusi izgubili oko 15.000 vojnika od početka agresije na Ukrajinu.

17:35 – Došlo je do serije eksplozija u Moldaviji, javljaju ruski državni mediji. Detonacije su se dogodile, kako tvrde, ispred zgrade Ministarstva državne sigurnosti u odcijepljenoj proruskoj regiji Pridnjestrovlju.

17:24 Radnici će razmontirati skulpturu iz sovjetske ere u centru Kijeva koja simbolizira prijateljstvo Rusa i Ukrajinaca, najavio je danas gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko.

17:06 Ukrajina je danas negirala da je postigla s Rusijom sporazum o evakuaciji civila iz čeličane u Mariupolju te je rekla da bi Ujedinjeni narodi trebali biti “inicijator i garant” bilo kog takvog sporazuma. Rusija je ranije danas rekla da će otvoriti humanitarni koridor za civile da napuste veliku čeličanu Azovstal, gdje su skriveni u podrumima s ukrajinskim borcima i nalaze se pod teškom paljbom.

16:54 Švedska i Finska dogovorile su se da će istovremeno podnijeti zahtjeve za pridruživanje NATO-u, izvještava švedski list Expressen.

16:46 Putin tvrdi da je Ukrajina planirala ubiti ruskog novinara Vladimira Solovjeva. Ukrajinska Služba državne sigurnosti (SBU) sada je odbacila optužbe.

16:28 Ukrajina ne želi ukloniti iz svog ustava cilj o pridruženju NATO-u, kazao je u ponedjeljak predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk.

16:14 Rusko ministarstvo vanjskih poslova protjeralo je 40 njemačkih diplomata nekoliko sedmica nakon što je Berlin objavio odluku o protjerivanju istog broja ruskog diplomatskog osoblja.

16:02 Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da pokreće misiju u Ukrajini kako bi ispitala bivšu nuklearnu elektranu u Černobilu, koja je bila poprište žestokih borbi ranije u ratu i izazvala strah od velikog curenja radijacije. Tim stručnjaka za sigurnost trebao bi stići u utorak u Černobil kako bi isporučio opremu, izvršio procjenu razine radijacije i pomogao u obnavljanju zaštitnih mjera i sustava nadzora.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










15.10 Tri ratna broda NATO-a stigla su u jugozapadnu finsku luku Turku na obuku s finskom mornaricom, javlja Reuters. Latvijski minopolagač LVNS Virsaitis, estonski ENS Sakala i nizozemski HNLMS Schiedam trenirat će s dva lovca na mine iz obalne flote Finske, objavile su finske odbrambene snage u današnjem saopćenju.

Dvodnevna vježba će pripremiti finske brodove za sudjelovanje u snagama odgovora NATO-a i usredotočiti se na “protumjere protiv mina i rad u multinacionalnom okviru”, stoji u saopćenju.

14.55 Tromjesečna djevojčica, njezina majka i baka poginule su u ruskom raketnom napadu na stambeni blok u Odesi.

Predsjednik Volodimir Zelenskij obećao je loviti i kazniti odgovorne.

14.35 Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je uništilo rafineriju nafte i skladišta goriva u Kremenčuku, gradu sjeverozapadno od Dnjepra. Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da je Moskva uništila 56 ukrajinskih ciljeva tokom noći.

“Precizno vođeno dalekometno oružje uništilo je objekte u rafineriji nafte na sjevernoj periferiji grada Kremenčuka za proizvodnju goriva, kao i skladišta s naftnim derivatima koja osiguravaju vojnu opremu za grupiranje ukrajinskih vojnika”, objavio je.

Ove tvrdnje još nisu potvrđene.

14.20 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba kritizirao je svjetske čelnike zbog njihovih “isprika i polumjera” i pozvao na embargo EU na rusku naftu.

14.05 Predsjednik ruske Dume Vjačeslav Volodin izjavio je da Rusija provodi “specijalnu vojnu operaciju s ciljem spašavanja života civila”. “Da je Rusija vodila rat punog razmjera, on bi već odavno bio gotov”, poručio je, prenosi ruska novinska agencija Tass.

13.50 Ukrajina nije postigla sporazum s Rusijom o stvaranju humanitarnog koridora za civile da napuste opkoljeni grad Mariupolj, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera. To dolazi nakon što je Rusija objavila prekid vatre kako bi omogućila odlazak civila koji se nalaze u skloništima u opkoljenoj čeličani Azovstal.

“Važno je razumjeti da se humanitarni koridor otvara dogovorom obiju strana. Jednostrano najavljeni koridor ne pruža sigurnost, pa stoga nije ni humanitarni koridor”, objavila je zamjenica Zelenskog.

13.30 Ruski predsjednik Vladimir Putin je optužio Zapad za pokušaj ubistva ruskih novinara, ne pruživši nikakve dokaze za ovu tvrdnju. Naveo je da je jedan takav pokušaj na televizijskog reportera osujetila Federalna služba sigurnosti (FSB).

13.10 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novu ratnu kartu događanja u Ukrajini. I dalje se najžešće borbe vode oko grada Hersona, najvećeg grada pod ruskom kontrolom, te na istoku zemlje. Mariupolj je jedini grad koji je označen kao grad u potpunom okruženju.

12.45 Ruski došljaci u Srbiji „ne moraju se pravdati za Putinov rat koji ionako mahom osuđuju. Umjesto toga ih muči sasvim drugi fenomen – u Beogradu nailaze na domaće Putinove obožavatelje“, piše Frankfurter Rundschau.

12.30 Rusko ministarstvo odbrane kaže da će omogućiti civilima zarobljenim u čeličani Azovstal da se evakuiraju.

Ruske jedinice će se povući na “sigurnu udaljenost” od 13 sati po našem vremenu, saopćilo je ministarstvo odbrane.

12.15 Nizozemska vlada zbog ruskog napada na Ukrajinu planira zabraniti uvoz ruskih energenata do kraja godine, objavljeno je iz vladinog kabineta.

To bi se djelomično postiglo smanjenjem potražnje i povećanjem kapaciteta za uvoz ukapljenog prirodnog plina, kaže se u vladinom saopćenju.

12.00 Lord Richard Dannatt, bivši načelnik Glavnog štaba, govorio je ruskoj invaziji na Ukrajinu. Osvrnuo se na jutrošnji napad na pet željezničkih stanica u središnjoj i zapadnoj Ukrajini, navodeći da takav koordinirani napad “ne iznenađuje”, dodajući da je Rusija shvatila da se “bori da napravi proboj u taktičkoj borbi”.

Lord Dannatt je rekao da Moskva “pokušava širiti užasnutost, štetu, razočaranje i sniziti moral ukrajinskog naroda širom zemlje krstarećim projektilima i drugim napadima na središnju i zapadnu Ukrajinu”.

11.45 Ukrajinska vojska objavila je nove procjene ruskih žrtava i gubitaka. Tvrde da su u dosadašnjem dijelu rata ubili 21.900 ruskih vojnika.

11.25 Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Emmanuelu Macronu na reizboru za francuskog predsjednika, objavila je Moskva, a prenosi BBC.

11.15 Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, objavio je na Twitteru video uz tvrdnju da je na snimci mladi ukrajinski vojnik kojeg su Rusi zarobili.

Podoljak kaže da su snimku, koju je on objavio na svom službenom Twitter profilu, Rusi poslali majci vojnika te tražili otkupninu. Podoljak tvrdi da Rusi traže 5000 eura do ponedjeljka ili će majci poslati video u kojem ubijaju njenog sina. 

“Ruska vojska sve više podsjeća na militante ISIL-a. Rusija mora biti priznata kao teroristička država”, napisao je savjetnik ukrajinskog predsjednika.

11.00 Moskva je poslala Washingtonu zahtjev da SAD prestane isporučivati oružje Kijevu.

“800 miliona dolara, toliko će vrijednog oružja biti poslano u Kijev iz Washingtona. To je ogroman iznos, a to ne pridonosi bilo kakvoj nagodbi”, kazao je ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov. 

10.45 Ukrajinska strana tvrdi da je u napadima ruske vojske u Ukrajini poginulo 215 djece, dok ih je 391 ranjeno.

Tužilaštvo u Ukrajini saopćilo je kako je u bombardovanjima koje je izvela ruska vojska šteta nastala na više od 1.500 obrazovnih institucija, a od toga su 102 potpuno uništene.

10.30 Ukrajinske željeznice objavile su da je napadnuto pet željezničkih stanica u središnjoj i zapadnoj Ukrajini, što je rezultiralo brojnim žrtvama.

Oleksander Kamišin, koji je na čelu ukrajinske državne željezničke kompanije Ukrzaliznytsia, rekao je ukrajinskoj televiziji da su se napadi dogodili u razmaku od sat vremena jedan od drugog u ponedjeljak ujutro.

10.15 Ruske trupe stizale su u valovima u Buču, a svaki je bio okrutniji od prethodnog, govore stanovnici. Ruska vojska pokušavala je držati ovaj nekad uspavani grad u blizini Kijeva strahom, manipulacijom i prisilom. Vojnici, kombinacija pješaštva, padobranaca i jedinica povezanih s ruskom plaćeničkom Wagnerovom skupinom, postavili su štab u gradu kako bi se pripremili za nadolazeći napad na Kijev, rekli su ukrajinski vojnici i dužnosnici s kojima je razgovarao The Wall Street Journal.

09.50 Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je kako se potrebe Ukrajine mijenjaju kako se priroda borbe razvija, dijelom i zbog toga što se fokus preselio na istok zemlje.

“Dakle, (Ukrajincima) je potrebno oružje velikog dometa. Čuli ste da su izrazili potrebu za tenkovima. A mi činimo sve što možemo da im pružimo podršku, topništvo i streljivo koje će biti učinkovito u ovoj fazi borbe”, rekao je Austin u blizini poljsko-ukrajinske granice.

09.10 U Kremenčuku Rusi su na pravoslavni Uskrs pogodili termoelektrane i rafinerije nafte – jedna osoba je poginula, a sedam je stradalo, javljaju ukrajinski mediji.

08.40 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj o stanju na bojištima u Ukrajini.

U njemu se navodi da je Rusija “postigla manji napredak u nekim područjima otkako je svoj fokus prebacila na potpunu okupaciju Donbasa”.

“Odluka Rusije da opsjedne, a ne napadne mariupoljsku čeličanu Azovstal znači da mnoge ruske jedinice ostaju u gradu i ne mogu se prerasporediti. Ukrajinska odbrana Mariupolja je iscrpila mnoge ruske jedinice i smanjila njihovu borbenu učinkovitost”, piše u izvještaju.

“Rusko ministarstvo odbrane predložilo je da isplate odštete za porodice preminulih vojnika nadziru vojni, a ne civilni dužnosnici. To vjerovatno odražava želju da se od domaćeg stanovništva sakrije pravi razmjer ruskih gubitaka”, stoji na kraju.

07.40 Luganska regija: Rusi uništili 7 kuća i treći put pogodili rafineriju, javlja Ukrainska pravda.

07.00 Topništvo ukrajinske 53. mehanizirane brigade gađa ruske vojne ciljeve na istočnoj bojišnici.

06.10 Požar je izbio u skladištu nafte u Brjansku u Rusiji, a stanovnici kažu da su mu prethodile eksplozije, javlja Interfaks.

„U 02:00 25. aprila 2022. godine, prije operativne naredne smjene Glavne uprave Ministarstva za vanredne situacije Rusije u regiji Bryansk, primljena je dojava o požaru na adresi: Brjansk, okrug Fokinsky. Na mjesto poziva upućeni su vatrogasno-spasilačke ekipe. Po dolasku je utvrđeno da je došlo do požara na teritoriji naftnog skladišta”, navodi se u izvještaju ne precizirajući razloge eksplozije.

06.00 Neprijatelj je bezuspješno pokušao jurišati na dva pravca iz smjera Izjuma, javlja Glavni štab Ukrajinske vojske.

Slika

05.00 Njemački vicekancelar kaže da je bila greška što njegova zemlja nije vojno podržala Ukrajinu mnogo ranije. U intervjuu njemačkom javnom servisu, Robert Habeck kaže da je potpora trebala početi prije mnogo godina.

“Svakako smo trebali vojno podržati Ukrajinu mnogo ranije, a ne govorim samo o danima ili sedmicama, već godinama”, kaže.

Prethodna administracija Angele Merkel kritizirana je zbog svojih veza s Rusijom, posebno ovisnosti o ruskoj energetici.

Habeck kaže da Njemačka sada pomaže u opskrbi Ukrajine teškim oružjem, nakon što se vlada obvezala povećati izdatke za odbranu kako bi ispunila NATO-ov cilj od 2% BDP-a. Također je suspendiran plinovod Sjeverni tok dva iz Rusije.

04.00 Britanci objavili novi obavještajni izvještaj: “Ovaj grad je ključan za ruski cilj”. 

Rusija planira “inscenirani referendum u južnom gradu Hersonu s ciljem opravdavanja okupacije”, objavilo je britansko Ministarstvo odbrane u svom najnovijem obavještajnom izvještaju.

“Grad je ključan za ruski cilj uspostave kopnenog mosta prema Krimu i dominacije južnom Ukrajinom”, saopćilo je ministarstvo.

03.00 Evropska unija priprema “pametne sankcije” na uvoz ruske nafte, izvijestio je u ponedjeljak londonski dnevnik The Times, pozivajući se na riječi potpredsjednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa

“Radimo na šestom paketu sankcija, a među opcijama razmatramo i neki oblik naftnog embarga”, rekao je dužnosnik EK za The Times.

“Kada uvodimo sankcije, moramo to napraviti tako da maksimalno pojačamo pritisak na Rusiju i svedemo na minimum kolateralnu štetu koju ćemo sami pretrpjeti”, naglasio je Ddombrovskis.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Unauthorized Affiliate – error page

Raheem Sterling pred Real: Sastav se mijenjao, ja sam ostao isti