in

RAT UŽIVO: Rusija dosad najdirektnije zaprijetila Britaniji, Putin pozvao Azov na predaju

Slatka-Tajna.Eu

18:17 Američki ministar obrane Lloyd Austin danas je održao press konferenciju u bazi američke ratne avijacije Ramstein u Njemačkoj.

Rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin “mora donijeti odluku i okončati ovaj rat”.

“Mislim da prvi korak prema okončanju ovog rata mora krenuti od Putinove odluke. To je ono što se mora dogoditi da bi rat završio”, kazao je ministar, pa dodao: “On je čovjek koji ga je pokrenuo. Ovaj rat je neopravdan i naravno da je odluka o deeskalaciji i povratku za pregovarački stol njegova”.

Austin je rekao da “saveznici nemaju vremena na bacanje” te je važno “donositi odluke brzinom primjerenom ratu” dok Ukrajina nastavlja borbu protiv ruskih snaga.

Govoreći o mogućnosti ruskog korištenja nuklearnog oružja, Austin je rekao da bi Zapad “učinio sve” da se konflikt u Ukrajini “ne otme kontroli.”

“Mislim da je svaka izjava o mogućem korištenju nuklearnog oružja jako opasna”, rekao je Austin, aludirajući na jučerašnju izjavu ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova, koji je ustvrdio da je “rizik od nuklearnog rata ozbiljan i stvaran”.

“Nitko ne želi vidjeti nuklearni rat. Tu nema pobjednika”, ustvrdio je Austin.

“U svemu što činimo pazimo na balans. Uvijek postoji mogućnosti, puno toga se može dogoditi, ali ponavljam – opasno je zveckati nuklearnim oružjem i špekulirati o korištenju tog oružja”, rekao je Austin.

18:10 Sekretar ruskog sigurnosnog vijeća danas je rekao da politika Zapada i ukrajinske vlade vodi prema raspadu Ukrajine na nekoliko država. Izjava Nikolaja Patruševa novo je upozorenje da Rusija želi ratom rascjepkati Ukrajinu na manje države, za što će Moskva pokušati optužiti svoje protivnike. 

U razgovoru za vladine novine Rosijskaja Gazeta Patrušev, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da Sjedinjene Države godinama pokušavaju raspiriti mržnju prema svemu ruskome u Ukrajini. 

18:00 Prvi čovjek američkih oružanih snaga, general Mark Milley je u intervjuu za CNN rekao kako je zbog ruske invazije na Ukrajinu sigurnost Europe u najtežem položaju od kraja Drugog svjetskog rata. Detaljnije pogledati OVDJE!. 

17:20 Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je na “neposredan proporcionalni odgovor” nastavi li Britanija sa svojim “direktnim provokacijama”, javlja Reuters. Upozorenje ruskog Ministarstva odbrane odnosi se na izjavu britanskog ministra oružanih snaga Jamesa Heappeya, koji je rekao da Britanija podržava ukrajinske napade na ruskom teritoriju.

Heappey je, podsjetimo, rekao da “nije nužno problem” bude li Ukrajina pri takvim napadima koristila oružje koje joj je donirala Velika Britanija.

“Želimo podcrtati da će, ostvare li se napadi na koje London poziva režim u Kijevu, doći do našeg neposrednog proporcionalnog odgovora”, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Kao što smo upozorili, ruske oružane snage su 24 sata na dan spremne lansirati udare visoko preciznim dalekometnim oružjem na centre za donošenje odluka u Kijevu”, navodi se u objavi ruskog Ministarstva odbrane.

Rusko Ministarstvo odbrane je, u dosad najdirektnijoj prijetnji Britaniji, objavilo da u slučaju takvih ruskih udara “neće nužno biti problem” budu li predstavnici “određene zapadne zemlje trenutno u tim centrima za donošenje odluka”.

17:00 Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je ažuriranu kartu sukoba u Ukrajini, koja prikazuje manevre ruskih snaga.

Prema britanskim vojnim obavještajcima, ruske snage nastavljaju napredovati prema istoku Ukrajine iz smjera granice s Rusijom.

Uz to, ruske snage se iz smjera poluotoka Krima na jugu kreću prema regijama Berdjansk, Zaporižju i Melitopolju.

Zračni udari ruskih snaga nastavljaju se u glavnom gradu Kijevu te gradovima Kramatorsku, Dnjepru i Mikolajivu, navode Britanci.

16:55 Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres predložio je da trilateralna skupina u sastavu UN-a, Kijeva i Rusije rješava humanitarna pitanja u Ukrajini, no ruski šef diplomatije drži da je prerano za posrednike u pregovorima.

Na sastanku u utorak u Moskvi s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, Guterres je predložio osnivanje grupe koja bi nadzirala sigurnost humanitarnih koridora, a u njenom bi sastavu bili predstavnici UN-a, Rusije i Ukrajine.

Prekid vatre mora se čim prije proglasiti i otvoriti koridor za evakuaciju civila iz Mariupolja i čeličane Azovstal, rekao je Guterres koji je u Moskvu stigao kako bi razgovarao o načinima dovršetka rata u Ukrajini.

16:50 Ukrajina tvrdi da je ruski projektil pogodio strateški važan most u Oblasti Odesa, a koji vodi prema južnom dijelu zemlje i granici s Ukrajinom, piše BBC.

Šef Ukrajinskih željeznica Oleksandr Kamišin rekao je da most oštećen u napadu, ali žrtava nije bilo.

Most ide preko estuarija rijeke Dnjestar, a napad je prekinuo željezničku liniju koja ide preko mosta čime je željeznički promet prema zapadnom dijelu Oblasti Odesa i Ruminiji odsječen.

16:44 Rusija je spremna dočekati sve zemlje koje žele sportska natjecanja bez diskriminacije i umjetnih ograničenja, jer u svijetu sporta nema neprijateljskih zemalja, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Nema neprijateljskih zemalja za Rusiju”, rekao je Putin na sastanku s ruskim osvajačima olimpijskih i paraolimpijskih medalja, dodaje agencija TASS.

16:33 Mariupolj je “oslobođen” i ondje nema više borbi, ustvrdio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru s turskim kolegom Erdoganom i pozvao ukrajinske borce da se predaju.

Golema tvornica Azovstal posljednja je lokacija koju kontroliraju ukrajinske snage u Mariupolju.

Kijev bi trebao “preuzeti odgovornost” za vojnike u mariupoljskoj čeličani Azovstalj, rekao je Putin turskome predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, prema saopćenju Kremlja.

Putin je pozvao ukrajinske vojnike u Azovstalu da polože oružje.

“Ratnim zarobljenicima zagarantovan je život, medicinska briga i liječenje u skladu s međunarodnim pravnim standardima”, stoji u saopćenju Kremlja povodom poziva.

16:30 Brončani spomenik u Kijevu visok osam metara, koji prikazuje dva sovjetska radnika, danas se uklanja. Riječ je o spomeniku koji je podignut 80-ih godina i simbolizirao je prijateljstvo naroda Ruse i Ukrajine.

Nakon dva mjeseca ruske invazije na Ukrajinu, kijevske vlasti donijele su odluku o uklanjanju spomenika. Danas u Kijevu radnici već četiri sata rade na uklanjanju spomenika. Posao još nije dovršen, ali Ukrajinci su odlučni danas privesti to kraju.

Gradonačelnik Kijeva, bivši prvak svijeta u boksu Vitalij Kličko, rekao je za BBC da su “potezi Rusije uništili taj odnos”, dodavši kako za tom “spomeniku iz sovjetske ere više nije mjesto u gradu”.

Statue radnika bit će zamijenjene spomenikom Ukrajini, najavio je Kličko.

16:20 – Neimenovani dužnosnik iz odcijepljene moldavske regije Pridnjestrovlje, u kojem je jučer došlo do eksplozija ispred Ministarstva sigurnosti, optužio je “tri neidentificirana infiltratora iz Ukrajine” da su granatama napali zgradu tog Ministarstva, piše BBC.

Taj dužnosnik, kojeg citiraju ruske agencije RIA i Interfax, tvrdi da su Ukrajinci ušli na teritorij Pridnjestrovlja, zapucali na zgradu u Tiraspolu i potom se vratili u Ukrajinu. Žrtava, kaže, nije bilo.

“Ovo je teroristički akt, Ukrajina provokacijama želi da se sukob proširi na teritorij Pridnjestrovlja, rekao je taj neimenovani zvaničnik.

Mnogi zapadni i ukrajinski zvaničnici već sedmicama upozoravaju da bi Rusi mogli inscenirati neki napad na teritorij Pridnjestrovlja kako bi imali izliku za slanje dodatnih trupa u tu odmetnutu pokrajinu. Također, visoki ruski vojni zvaničnik prošle je sedmice najavio da je cilj Rusije osvojiti cijelu južnu obalu Ukrajine čime bi teritorij pod svojom okupacijom proširili sve do Pridnjestrovlja.

15:40 – Predsjednica Moldavije Maia Sandu obratila se novinarima nakon sjednice Nacionalnog vijeća sigurnosti koje je sazvala zbog izvještaja o eksplozijama u odmetnutoj proruskoj moldavskoj pokrajini Pridnjestrovlje.

Sandu je osudila sve pokušaje da se “uništi mir” u njenoj zemlji te je poručila da će Moldavija poduzeti sve mjere da spriječi eskalaciju. Također je rekla da nema namjere razgovarati ni sa kim iz Kremlja.

15:35 – Ruska okupacija nuklearne elektrane u Černobilju od 24. februara do kraja marta bila je “jako, jako opasna”, rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi koji je stigao na to područje na 36. godišnjicu nuklearne katastrofe.

“Situacija je bila apsolutna abnormalna i jako, jako opasna”, rekao je Grossi novinarima za posjeta Černobilju, na samu godišnjicu nesreće koja se dogodila 1986., prenio je AFP.

Rusi su se u međuvremenu povukli iz Černobilja.

15.25 Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je u utorak da je pozvalo švedsku ambasadoricu u Rusiji Malenu Mard i uručilo joj notu o protjerivanju troje švedskih diplomata iz Moskve.

15.15 Američki ministar odbrane Lloyd Austin upravo je tvitao neke slike iz zračne baze Ramstein u Njemačkoj gdje se više od 40 zemalja okuplja kako bi razgovarali o Ukrajini.

Austin je rekao: Upravo smo započeli historijski sastanak – više od 40 zemalja okupilo se kako bi pomoglo Ukrajini da pobijedi u borbi protiv nepravedne invazije Rusije.

14:55 Direktor UN-ove agencije za nuklearnu energiju izjavio je da je situacija kod nuklearne elektrane Čenobil “abnormalna i vrlo, vrlo opasna”.

14.15 Ruska naftna kompanija Rosneft nije uspjela prodati naftu na velikoj dražbi koja je trebala biti test spremnosti kupaca u Aziji da crno zlato plate avansno, u rubljama, izvijestili su trgovci.

14.00 Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres sugerirao je da su Ujedinjeni narodi spremni uskočiti kako bi spasili živote u Mariupolju. Govoreći na press-konferenciji zajedno s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, Guterres je rekao da je UN “spreman u potpunosti mobilizirati svoje ljudske i logističke resurse kako bi pomogao u spašavanju života u Mariupolju”.

13.30 Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u utorak da “niko ne želi izbijanje trećeg svjetskog rata”, nakon komentara ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da je opasnost od nuklearnog rata stvarna opasnost.

13.15 Gradonačelnik Mariupolja je izjavio da je pronađena treća masovna grobnica u blizini ovog opkoljenog grada na jugoistoku Ukrajine, javlja CNN.

Osim masovnih grobnica otkrivenih u selima Manguš i Vynohradne, “sada vidimo da postoji još jedna”, rekao je Vadim Bojčenko.

Novi satelitski snimci pokazuju masovnu grobnicu u selu Stari Krim, prenosi Telegram kanal gradskih vlasti. Slike prikazuju iskopane rovove na teritoriji starog krimskog groblja, saopštilo je gradsko vijeće.

13.00 SAD su odlučile “okrenuti nebo i zemlju” kako bi Ukrajina pobijedila Rusiju, poručio je američki ministar obrane Lloyd Austin pred četrdesetak zemalja okupljenih u Njemačkoj kako bi ojačali ukrajinske odbrambene kapacitete.

“Ukrajina očito vjeruje da može pobijediti i to vjeruju i svi ovdje”, rekao je Austin na otvaranju sastanka organiziranog na inicijativu Washingtona u američkoj zračnoj bazi Ramstein, na zapadu Njemačke.

12.41 Dvije krstareće rakete koje su lansirale ruske trupe letjele su na malim visinama iznad nuklearne elektrane Zaporižje jutros, objavio je Energoatom, ukrajinska državna agencija za nuklearne elektrane.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










12.10 Gotovo 8,3 miliona ljudi moglo bi ove godine pobjeći iz Ukrajine, objavio je UN, zatraživši da se prikupi dvostruko više sredstava za humanitarnu pomoć onima koji se nalaze u zemlji na koju je Rusija 24. februara izvršila invaziju. Ukrajinu je već napustilo nešto više od 5,2 miliona ljudi, po UN-u.

11.50 Ruski ministar vanjskih poslova primio je u Moskvi šefa UN-a Antonia Guterresa.

Lavrov je kazao kako cijene želju šefa UN-a “za još jednom rundom pregovora u ovo teško vrijeme”. Dodao je da nema sumnje da će razgovarati o “bilo kojem pitanju” koje Guterres smatra važnim.

Šef UN-a kazao je kako treba zaustaviti rat. “Treba nam primirje što prije”, rekao je.

11.35 Povjerenik Europske unije za energetiku Kadri Simson rekao je na konferenciji za novinare u Varšavi da se šesti paket sankcija Europske unije protiv Rusije kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu očekuje “vrlo brzo”.

11.15 Rusija i Bjelorusija održat će zajedničke vježbe svojih zračnih snaga u Bjelorusiji, saopćilo je jutros ministarstvo odbrane Minska. Reuters javlja kako će se vježbe održati od 26. do 29. aprila.

Predsjednica Moldavije Maia Sandu sazvat će, pak, danas poslijepodne sastanak Vrhovnog vijeća sigurnosti zemlje zbog incidenata koji su se dogodili u odcijepljenoj regiji Pridnjestrovlja. 

11.00 Njemačka će zvanično odobriti isporuku protivavionskih sistema Gepard Ukrajini, saopćio je visoki poslanik iz jedne od stranaka vladajuće koalicije u utorak.

Johannes Vogel, iz liberalnih Slobodnih demokrata, potvrdio je izvještaj iz dnevnih novina Sueddeutsche Zeitung da će ministrica odbrane Christine Lambrecht ponuditi naoružanje na današnjem sastanku sa saveznicima u američkoj zrakoplovnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

10.45 Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je rekao da je njegova glavna obavještajna agencija spriječila ono što je nazvao zapadnjačkom zavjerom da ubije istaknutog ruskog novinara. “Jutros je savezna sigurnosna služba spriječila radnje terorističke grupe koja je planirala napad i ubistvo slavnog ruskog TV novinara”, rekao je Putin tužiteljima.

“Okrenuli su se teroru – pripremi ubistva naših novinara”, rekao je Putin. Novinska agencija Interfax rekla je da su ruske vlasti pritvorile članove nacionalističke grupe, koja “djeluje prema naredbama ukrajinskih špijuna”, a planirala je ubiti ruskog novinara Vladimira Solovjeva.

10.20 Šira međunarodna zajednica pruža vojnu podršku Ukrajini, a ne NATO, reagirao je britanski ministar oružanih snaga James Heappey u utorak nakon što je šef ruske diplomacije rekao da je zapadni savez angažiran u ratu s Rusijom.

“Donatorska zajednica nije NATO”, rekao je Heappey za Sky News na pitanje o komentarima Sergeja Lavrova.

“Napor donatora okupio je zemlje od kojih su mnoge iz NATO, ali ostale su izvan…Nije NATO taj koji pruža vojnu pomoć”, rekao je. 

09.50 Ukupni borbeni gubici neprijatelja od 24.02. do 26.4. iznosili su približno:

– osoblje – oko 22100 (+200) ljudi je likvidirano

– cisterne – 918 (+34) kom.

– borbena oklopna vozila – 2308 (+50) jedinica

– artiljerijski sistemi – 416 (+5) jedinica

– MLRS – 149 (+0) jedinica

– sredstva PVO – 69 (+0) jedinica

– aviona – 184 (+3) jedinica, helikopteri – 154 (+0) jedinica

– automobilska oprema – 1643 (+77) jedinica

– brodovi / čamci – 8 (+0) jedinica

– rezervoari za gorivo – 76 (+0)

– Operativni i taktički nivo UAV – 205 (+4)

– Specijalne opreme – 31 (+3)

–  OTRK / TRK lanseri – 4 (+0).

08.40 Rusi žestoko napadaju Zaporožje, u raketiranju oštetili kuće i automobile, javlja Ukrainska pravda.

08.00 Britanski obavještajci: “Rusi su osvojili grad, pokušavaju okružiti Ukrajince”

Britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom ažuriranju podataka s ratišta u Ukrajini objavilo je da je grad Kremina u Luhansku pao pod kontrolu Rusa. Riječ je o gradu koji su Rusi još ranije okupirali i preuzeli kontrolu, ali bilo je uličnih borbi. Prije rata imao je 18.000 stanovnika.

Također, britanski obavještajci kažu da se teške borbe vode južno od grada Izjuma. Ondje ruske trupe pokušavaju prodrijeti prema Slovjansku i Kramatorsku, i to sa sjevera i istoka.

U izvještaju se dodaje da ruske trupe pokušavaju zaokružiti dobro utvrđene ukrajinske pozicije na istoku zemlje te da se ukrajinske snage pripremaju za napad u Zaporižji.

07.45 Regija Lugansk: Tokom dana došlo je do 17 granatiranja od Rusa, javljaju ukrajinski mediji.

07.30 Danima nakon što su okupirali glavni ukrajinski grad Herson, ruske trupe preuzele su kontrolu nad Gradskim vijećem Hersona, prema dvojici članova gradske vlasti.

Gradonačelnik Hersona Igor Koljkhaev je na Facebooku napisao da su u ponedjeljak navečer “naoružani ljudi ušli u zgradu Gradskog vijeća Hersona, uzeli ključeve i zamijenili naše stražare svojima”.

Osvrćući se na glasine da je skinuta i ukrajinska zastava koja se vihorila iznad gradskog vijeća, Koljkhaev je istaknuo da se zastava i dalje vihorila iznad zgrade kada je on otišao.

Juri Sobolevski, političar iz Hersona, opisao je incident na svojoj Facebook stranici kao napad, rekavši da je to “nažalost, sasvim očekivano”.

“Gradskoj vijećnici u Hersonu je neko vrijeme ‘dopušteno’ funkcionirati u smanjenom formatu, ali čini se da je i to vrijeme prošlo”, nastavio je Sobolevski.

06.45 Oružane snage su u regiji Herson uništile 70 okupatora i skladište municije, navodi se u izvještaju Glavnog štaba ukrajinske vojske.

Slika

06.15 Rusi su izvršili raketne udare u regiji Zaporožje, javlja Ukrainska pravda.

06.00 “Lokalni ukrajinski protunapadi vratili su teritorij sjeverno od Hersona i zapadno od Izjuma u posljednja 24 sata. Ruske snage i dalje slabo napreduju u raštrkanim napadima manjih razmjera u istočnoj Ukrajini”, javlja OSINT technical.

Slika

05.54 Rusija tvrdi da je Ukrajina pucala na selo u Belgorodskoj oblasti u Ruskoj Federaciji.

05.00 Ukrajinski ATGM napada rusku vojsku u okolini Izjuma, oblast Harkov.

04.00 SAD će danas biti domaćin sastanka u njemačkoj zračnoj bazi Ramstein, na kojoj bi se trebali okupiti predstavnici više od 40 država te razgovarati o načinu na koji će biti pružena pomoć ukrajinskoj vojsci u odbrani od očekivane ruske ofanzive na istoku Ukrajine, izjavili su američki vojni dužnosnici.

Sastanak u bazi koja se nalazi jugoistočno od Frankfurta vodit će američki ministar odbrane Lloyd Austin, koji dolazi iz Kijeva, gdje je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju obećao dodatnu vojnu pomoć.

General američke vojske Mark Mille je rekao da je ključni cilj razgovora sinhronizacija i koordinacija pri osiguravanju dopremanja vojne pomoći koja bi uključivala teško topničko naoružanje, streljivo i oružjem bogato opremljene bespilotne letjelice.

03.00 U noćnom videoobraćanju naciji, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je pobjeda Ukrajine neizbježna, ali da je nemoguće predvidjeti kada će rat završiti.

“Mnogi gradovi i zajednice još su uvijek pod privremenom kontrolom ruske vojske”, kazao je Zelenskij pa dodao:

“Ali ne sumnjam da je samo pitanje vremena kada ćemo osloboditi svoju zemlju.”

Zelenskij je ranije u svom obraćanju istaknuo činjenicu da je invazija, koja je započela 24. februara, upravo prošla tromjesečnu granicu.

Kazao je da nema jednostavnog odgovora na pitanje kada će Ukrajinci pobijediti Ruse, dodavši da će pobjeda i mir doći brže ako se svaki Ukrajinac bori.

“Kada pobijedimo, svi će to osjetiti. Kada dođe mir, svi će to vidjeti. Ali da bi se to dogodilo, i dogodilo brže, trebamo razmišljati ne o tome kada će i što će biti. Moramo svaki dan razmišljati o tome kako boravak okupatora na našoj zemlji učiniti još nepodnošljivijim”, naglasio je Zelenski te zaključio:

“Da bi Rusija tražila mir, svaki Ukrajinac se mora boriti. Oni moraju braniti slobodu. Jer svaki dan borbe sada dodaje godine mirnog života nakon ovog rata. Nakon naše pobjede.”


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Karleuša na odmoru u Turskoj: Uživa u luksuznom hotelu

POSLANICA BRITANSKOG PARLAMENTA PAULINE LATHAM OBE POSJETILA BOSANSKOHERCEGOVAČKI CENTAR U DERBIJU