in

Obećao borbu protiv podjela u francuskom društvu

Slatka-Tajna.Eu

Emmanuel Macron

Foto: Benoit Tessier / REUTERS

Na izbore su izašli i Francuzi. Na čelu države ostaje Emmanuel Macron. U drugom krugu predsjedničkih izbora, važnih ne samo za Francusku, nego i za cijelu Europu, Macron je pobijedio kandidatkinju krajnje desnice Marine Le Pen. Osvojio je 58,5 posto glasova birača, Le Pen oko 41,5. 

Predsjedničke izbore u Francuskoj pratila je Jasna Paro.

– Ne znamo koji će biti Macronovi prvi potezi i kako misli ujedniti Francuze. Čuli smo pobjednički govor, bilo je puno pomirljivih tonova, talentirane retorike, ali malo konkretnih podataka. Macron nije otkrio svoje planove, nije otkrio karte. Rekao je da s novim izborima nastupa nova era koja zahtijeva nove metode. Rekao je da če prilikom imenovanja ministara voditi računa o interesima i brigama koje su građani iskazali. Od konkretnih stvari jedino je rekao da će novi premijer biti zadužen za provođenje i koordiniranje klimatske politike. U ovom trenutku više znamo o njegovim europskim potezima- za dva tjedna će se sastati s Dubravkom Šuicom kako bi završio Konferenciju o budućnosti Europe, isti dan će se sastati s njemačkim kancelarom. Što planira na nacionalnoj sceni i koji će biti prvi potezi prije parlamentarnih izbora, koji su izuzetno važni za njega, to nije rekao. Ako ne uspije dobiti natpolovičnu većinu od 577 mjesta u Nacionalnoj skupštini, tada će njegova pobjeda ostati tehnička, rekla je Paro za središnji Dnevnik.

Na Marsovoj poljani, u podnožju Eiffelova tornja, pristaše Emmanuela Macrona bučno su dočekali objavu izbornih rezultata. Novi-stari predsjednik stigao je uz zvukove “Ode radosti”. 

Zahvalio je svima koji su poduprli, kako je rekao, njegov ambiciozan humanistički projekt s republikanskim vrijednostima za neovisniju i snažniju Francusku. Projekt temeljen na zajedničkom radu i stvaralaštvu.

– Hvala vam, dragi prijatelji, dragi sunarodnjaci, ovdje u Parizu, u Francuskoj i u inozemstvu. Većina vas odlučila je vjerovati mi još pet godina. Znam što vam dugujem, zahvalio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Macron, 44-godišnji centrist, najavio je da će godine koje dolaze biti teške, ali povijesne te da će ih morati ispisati zajedno. Pred Francuskom je mnogo posla, a rat u Ukrajini podsjetnik je da u tragičnim vremenima Francuska mora pronaći svoj put, rekao je Macron i obećao da će učiniti sve kako bi ponovno ujedinio zemlju.

– Znam da su mnogi naši sugrađani glasali za mene da bi zaustavili ideje ekstremne desnice, a ne da bi iskazali potporu mojim idejama. Znam da su svi koji su glasali za Marine Le Pen večeras razočarani. Ne, nemojte joj zviždati, rekao je Macron. 

Marine Le Pen ostvarila je najbolji rezultat jednog kandidata krajnje desnice na predsjedničkim izborima od početka V. republike 1958. Macronov reizbor, rekla je, vodi u nove podjele i uništit će Francusku. Pozvala je birače da izađu na skore parlamentarne izbore.

– Večeras pokrećemo veliku izbornu bitku za zakonodavna tijela. Vodit ću je sa svima onima kojima je nacija u srcu. Pozivam vas da 12. lipnja glasate za njih, kazala je Marine Le Pen, čelnica stranke Nacionalno okupljanje (RN).

Njezini pristaše razočarani su reizborom Macrona. U Parizu i Lyonu bilo je okršaja s policijom. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

Olakšanje bez imalo oduševljenja, osjećaj frustracije i golema očekivanja, sažetak su komentara običnih građana na jučerašnje izbore. 

– Mnogo je onih koji se ne osjećaju zastupljenima i to zaista treba riješiti, navodi Nicolas Mallet iz Pariza.

– Macron neće odraditi još pet godina istog mandata jer mu to nećemo dopustiti. U protivnom ljudi će biti spremni izaći na ulice, smatra Parižanka Collette Sierra.

Iako je Macron pobijedio s jasnom razlikom, malo je tko očekivao tako slabu izlaznost, najnižu od 1969. Obični Francuzi, pokazali su, žele manje elitizma i siromaštva, a više socijalne pravde i veće plaće.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

OBORILA MUŠKARCE: Mia Borisavljević u sado-mazo izdanju

Leo Messi donio konačnu odluku!