in

Lejla Njemčević osvojila Svjetski kup u Hrvatskoj

Slatka-Tajna.Eu

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević (rođ. Tanović) i timska partnerica Stefanie Dohrn su nakon pet etapa utrkivanja osvojile Svjetski kup u maraton disciplini u Hrvatskoj i pobjedom upisale po 250 UCI bodova za svjetsku ranking listu.

Trka 4 Isands se održavala na četiri ostrva u Hrvatskoj i vožena je u pet etapa, dok su Lejla i Stefanie upisale dvije pobjede na najdužim etapama. Uprkos tehničkim problemima koje je timska partnerica bh. biciklistkinje imala u predzadnjoj četvrtoj etapi odnijele su ubjedljivu pobjedu sa prednošću od 18 minuta i 39 sekundi ispred drugoplasiranih Costanze Fasolis i Claudie Pereti iz Italije, dok su treće mjesto zauzele Grete Steinburg iz Estonije i Žanin Vust iz Švajcarske. Njemčević i Dohrn su vozile veoma taktičku trku s obzirom na to da su nakon druge etape obukle narandžastu majicu lidera trke koju su zadržale sve do kraja.

Nakon dvije srebrene medalje iz prošle sezone te trećeg mjesta iz Španije u ovoj sezoni na trkama Svjetskog kupa, ovo je bila prva pobjeda za Lejlu Njemčević ali i prva zlatna medalja za Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom kupu. 

Bh. biciklistkinja trenutno zauzima sedmo mjesto na svjetskoj UCI ranking listi a nakon upisa bodova očekuje je veliki napredak na UCI listi, dok je cilj ulazak u top tri biciklistkinje svijeta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Bila je ovo jedna od najzahtjevnijih trka na kojoj sam nastupala, radi izuzetne logističke zahtjetvnosti ali i terena na kojima su se održavale etape potrebna je izuzetna koncentracija iz etape u etapu. Konkurencija je izvukla ono najbolje iz Stefanie i mene te upravo radi toga ovo je do sada moja najdraža pobjeda. Tokom svih pet etapa sam se ojećala izuzetno spremno i na svim usponima sam pravila veliku prednost tako da sa velikim samopouzdanjem očekujem ostatak sezone i preostalih pet Svjetskih kupova“, rekla je Lejla Njemčević.

Naredno takmičenje za bh. takmičarku biće Svjetski kup u Poljskoj koje se održava dvije sedmice prije Evropskog prvenstva u Češkoj koje je jedno od glavnih ciljeva u ovoj sezoni za najuspješniju bh. biciklistkinju.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U utorak južnije pretežno sunčano, a sjevernije ponegdje pljuskovi

Tvrdnje bez dokaza o državljanima BiH u Ukrajini