in

Gradonačelnik Istanbula za N1: Dio sam opozicije, želimo reforme u Turskoj

Slatka-Tajna.Eu

Nastavak saradnje koju Grad Sarajevo njeguje sa najvećim i najrazvijenijim gradovima Republike Turske još jednom je potvrđena službenom posjetom gradonačelnice Benjamine Karić Istanbulu u julu 2021. godine. Ovu posjetu uzvratio je i istanbulski gradonačelnik Ekrem İmamoğlu.

Kako su ekskluzivno iz kabineta gradonačelnika Imamoglua za N1 rekli, ova posjeta je učvršćivanje odnosa između ova dva grada. Podsjetimo, osim sa Istanbulom, Grad Sarajevo ima uspostavljene odnose sa Bursom od 1979, Ankarom od 1994. i Konyom od 2007. godine.

Ekskluzivno za N1 govorio je gradonačelnik Istanbula s kojim je razgovarala naša kolegica Ika Ferrer Gotić.

“Jako volim Sarajevo. Veze Sarajeva i Istanbula su historijske. Htio sam da posjetim gospođu Benjaminu Karić. Ima li smo sastanak, a kasnije i iftar. Ovo je sve u sklopu projekta Mreža 40 gradova”, kaže Imamoglu o razlozima posjete.

Ističe da su veze dva grada historijske i datiraju iz osmanlijskog vremena.

“Imali smo tada veze koje su i nastavljene. Za vrijeme osmanilja. Sve zemlje Balkana imaju neke svoje pretke u Istanbulu koji su tamo nekada otišli da žive. Ja Balkan u Istanbulu živim svaki dan”, kaže gradonačelnig Istanbula.

Politička situacija u Bosni i Hercegovini i sve prisutnije teme mogućeg rata, jedno je od pitanja upućenih gradonačelniku.

“Nisam upoznat sa problemima između država. Zagreb i Beograd su nam gradovi prijatelji. Njiohvi gradonačelnici su nam dolazili i imali smo odličan odnos. Ako neki problemi postoje, Istanbul je tu da pomogne. Mreža gradova tome i služi”, kazao je Imamoglu.

Izabran je u martu 2019. godine na funkciju gradonačelnika Istanbula. Pet godina vodio je veliku kompaniju, i pet godina bio političar prije ove funkcije danas.

Izvor : N1

“To je velika prednost što sam iz poslovnog sektora. Vodio sam firmu, imao mnogo zaposlenih. Dolazim iz sektora građevine. I pored toga, ja sam pet godina bio načelnik jedne općine istanbulske.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










On je tada na izborima pobijedio stranku aktuelnog predsjednika Turkiye Erdogana. DanasIstanbul ima problem sa izbjeglicama, a poprimilo je i antimigrantski atmosferu.

“Tačno je da kada sam postao gradonačelnik i to bila tema kojojm sam se bavio. To je veliki problem. Mi smo pokušavali pomoći tim porodicama, ženama i djeci. Ipak, EU ne razgovara sa gradovima već sa Valdom. Mi tu nemamo nikakve ovlasti da se oko toga bavimo. Mislimo da se ta kriza nije dobro vodila. Sada imamo i rat u Ukrajini i imamo novu krizu. Bio sam nedavno u Varšavi i vidio sam da imaju istu krizu i 3 miliona izbjeglica”, govori Imamoglu.

Na pitanje da li će se kandidovati za predsjednika zemlje, odgovorio je:

“Ima puno više problema u Istanbulu nego da se bavimo predsjedničkim izborima 2023. Skupila se jaka opozicija u Turskoj. Šest opizicionih stranaka koje žele da riješe mnoga pitanja i pitanje vanjske politike. Lideri tih stranaka će odlučiti ko će biti kandidat za predsjednika”.

Turska, koja je među najvećim zatvorenicima za novinare u svijetu, rangirana je na 153. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija Reporters Without Borders 2021 objavljenom u aprilu.

“Mi se borimo uvijek za slobodu govora i borimo se sve vrijeme za domokratiju. Ipak i mi imamo probleme. Nisu samo novinaru u zatvoru, već poslovni ljudi i neki političari. Želimo pokrenuti reformu sudskog sistema i povratek demokratije. To žele uraditi ove opozicone partije.”

Turkiye je jaka članica NATO-a 1952, no ne i EU. Da li misliste da bi Turkiye trebala biti članica EU?

Turski narod želi da bude u Evropi i mi smo sastavni dio Evrope. Koliko ona treba nama i mi trebamo njoj. Želimo u Evropu i za to treba da se stvore uslovi i mi smo politička partija koja će raditi na tome“, rekao je za kraj razgovora Imamoglu.

Razgovor pogledajte u videu

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Najzad snimio svoj prvjenac! Ninčic i “Zabranjena zona” – Mondovizija

Bursa se spremala uz Partizanove pjesme: Bili smo odlično pripremljeni