in

Gospodarski rast ovisi o rezultatima turističke sezone

Slatka-Tajna.Eu

Gospodarski rast ovisi o rezultatima turističke sezone

Foto: Dnevnik / HRT

U okolnostima rata na istoku Europe, energetske krize i inflacije, predviđanja budućeg gospodarskog rasta iznimno su teška i nezahvalna. MMF je znatno revidirao prognoze prije rata u Ukrajini pa je, primjerice, Kini rast u ovoj godini gotovo prepolovljen na 4,4 posto, a Njemačkoj na 2,1 posto. Prognoza je da će rusko gospodarstvo pasti osam i pol, a ukrajinsko čak 35 posto. Podsjetimo, MMF je i više nego prepolovio prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini, s prijašnjih 5,8 na 2,7%.

Svjetsko gospodarstvo ozbiljno je nazadovalo, uglavnom zbog ruske invazije na Ukrajinu. No rat nije jedini razlog usporavanja – kaže glavni ekonomist MMF-a.

– Ova kriza se razvija jer se globalna ekonomija još nije potpuno oporavila od pandemije. Čak i prije rata, inflacija je u mnogim zemljama rasla, zbog neravnoteže ponude i potražnje, mjera državnih potpora tijekom pandemije, što je dovelo do zaoštravanja monetarne politike, rekao je glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda Pierre-Olivier Gourinchas.

U tom vrtlogu svjetskih problema i prognoze rasta hrvatskog gospodarstva za ovu godinu također se snižavaju. Još donedavno većina analitičara predviđala je rast od četiri do pet posto. Ratna neizvjesnost koja smanjuje investicije poduzeća, kaže Alen Kovač, samo je jedan od razloga.

– Trenutno očekujemo stopu rasta oko tri posto, nešto malo ispod, znači jedna negativna revizija koja je dominantno bila potaknuta višom stopom inflacije što na sentiment, što na kupovnu moć građana, poručio je glavni ekonomist Erste banke Alen Kovač.

Inflacija započeta zbog pandemije i poremećaja u opskrbnim lancima, pojačala se i produljila zbog energetske krize izazvane ratom. Njezino se smirivanje očekuje tek krajem ove i početkom iduće godine. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Kada dolazi do hlađenja ekonomskih aktivnosti, onda inflacija sama po sebi bi trebala pasti. Dakle ona ne može zauvijek ostati visoka ako je nemate čime hraniti, istaknuo je makroekonomist PBZ Croatia Osiguranja Hrvoje Stojić.

No, pozitivna snaga hrvatskog gospodarstva trebala bi biti turistička sezona. Prema sadašnjim pokazateljima, kaže Kovač, očekuje se da će biti dobra.

– Ono što vidimo od početka godine neke najave pokazuje da u većoj mjeri turizam nije pod negativnim utjecajem ratnih događanja u Ukrajini, ali ostaje taj neki rizik na kojeg moramo računati, dodao je Kovač.

Tako ćemo i ove sezone s nestrpljenjem pratiti rezultate turističke sezone, o kojoj će nam u velikoj mjeri ovisiti ukupni gospodarski rast.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Unauthorized Affiliate – error page

Ćirkovićeva osvojila zlato na evropskom prvenstvu