in

Analiza rezultata izbora u Francuskoj i Sloveniji

Slatka-Tajna.Eu

U mreži prvog

Foto: HR / HRT

U mreži Prvog analiza rezultata predsjedničkih izbora u Francuskoj i ishod slovenskih parlamentarnih izbora. Gostovali su analitičari: stručnjak za međunarodne odnose sa Sveučilišta u Zagrebu Goran Bandov i dr. prava i politolog Neven Šimac koji se javio iz Pariza, kao i Jasna Paro, a iz Ljubljane Ivanka Zorić. Emisiju uređuje i vodi Ana Krolo Molnar.

Francuzi su u drugom krugu predsjedničkih izbora svoje povjerenje ponovno dali Emmanuelu Macronu. U Sloveniji je relativni pobjednik parlamentarnih izbora s najviše osvojenih glasova stranka Pokret Sloboda, menadžera Roberta Goloba, na drugom je mjestu Slovenska demokratska stranka sadašnjeg premijera Janeza Janše.

Paro je rekla da je pobjeda Macrona olakšanje za EU. 

– Kad samo zamislimo da je šef EU-a koji je izgubio predsjedničko mjesto bila bi to neobična situacija. Tim gore za Europu što bi ga na tom mjestu zamijenila Marine Le Pen. Europski čelnici nisu čekali da se prebroje glasovi već su požurili sa svojim čestitkama. Čak i ta mala vjerojatnost koju su pokazale ankete da bi desnica mogla doći na vlast izazvala je veliku zabrinutost. Pobjedom Marine Le Pen Europa bi iznenada i odjednom postala i slabija i manje utjecajna i u vanjskopolitičkim i u sigurnosnim pitanjima u Europi, kazala je.

– U Europskoj Komisiji se prestalo govoriti o sankcijama na uvoz nafte iz Rusije. Time bi se otežala Macronova pozicija na nacionalnom planu. Bruxelles jako dobro zna da bi sankcije mogle dovesti do rasta cijena goriva što se za vrijeme cijele kampanje za Macrona pokazalo jednim od većih problema i sam rast cijena goriva za vrijeme izbora direktno bi išao na ruku Marine Le Pen. To je EK predvidjela i nastojala mu pomoći, istaknula je Paro.

– Za Francusku slaba izlaznost, no izlaznost od 63 posto građana, odnosno 28 posto koji nisu izašli u bilo kojoj drugoj državi smatrala bi se velikom. Istina je da se politička borba nastavlja. Parlamentarni izbori, izbori za Nacionalnu skupštinu su u lipnju. Opet će biti dva kruga. To će biti veliki izazov za Macrona, iako Francuzi na izborima za Parlament u pravilu i vrlo često podržavaju onu stranku čiji je predsjednik osvojio većinu, ali ne mora to tako biti. Ovi Parlamentarni izbori su kao drugi čin drame jer ako Macron ne bi uspio osigurati većinu u Nacionalnoj skupštini to bi mu na neki način podrezalo krila i onemogućilo da provede svoj ambiciozni politički plan na unutrašnjem planu. Francuski politički sistem je jako centraliziran, teško podnosi kohabitacije. U sljedećih nekoliko tjedana vidjet ćemo borbu za osvajanje što većeg broja mjesta u Nacionalnoj skupštini, poručila je. 

U Sloveniji je opet pobijedilo novo lice Robert Golob sa svojim pokretom Sloboda. On ima najviše mandata i najavio je brzo sastavljanje vlade, kroz nekoliko dana već razgovori, pregovori. 

Zorić je rekla da je koalicija prilično izvjesna, čak i stabilna jer nema dvojbe.

– Golob je osvojio 41 mandat, socijaldemokrati 7, a ljevica 7. I to je ta koalicija na koju Golob računa i koju će imati – 53 zastupnička mjesta od 90 u Parlamentu. S druge strane Janez Janša sa svojih 27 mandata i također demokršćanska stranka Nova Slovenija s 8 – znači da desnica drži u Parlamentu 35 mandata. Golob je najavio da kreće s razgovorima već danas ili sutra, stranke su najavile podršku i on je spreman krenuti s promjenama, istaknula je.

– Podsjetimo, Golob se politički aktivirao tek početkom godine i u 4 mjeseca postigao povijesni rezultat na izborima kakav su imali samo Janez, Drnovšek i Miro Cerar. Golob kaže da je u duši liberal da želi socijalnu i solidarnu državu i da je sve ono što Janša nije. U kampanji je bio vrlo konkretan, rekao je da je Janša uveo policijsku državu. Slovenija je vrlo stabilna ekonomija, prosjek plaće 1.200 eura, najmanju nezaposlenost u posljednjih 15 godina. Slovence zadnje 2 godine, otkad je Janša na vlasti mori politika, a ne ekonomija. Način populistički, konzervativni na koji je Janša vladao, dok se svađao s medijima i Bruxellesom, rekla je.

Golob je rekao da će promijeniti odnos prema Hrvatskoj. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Svjestan je da je i Janša bio prijatelj Hrvatske, ali da njegova vlada drukčije vidi odnose s Hrvatskom i da će se od sada raditi na neki drugi način. Očekuje se da će Tanja Fajon, europarlamentarka koja je protivnica ulaska Hrvatske u Schengen biti nova ministrica vanjskih poslova i zna se da Golob misli da treba provesti arbitražni sporazum, naglasila je.

Velika pobjeda Francuske i EU

Bandov je rekao da Macron pokušava, na neki način umiriti strasti u Francuskoj. 

– Macron je poslao signal kamo će nastaviti ići Francuska, ali istovremeno se sprema za parlamentarne izbore – na kojima ne želi dodatno antagonizirati cjelokupnu političku scenu i dati važnost Le Pen i desnim opcijama. Ovo je izraziti uspjeh Macrona, no treba naglasiti da je to bio glas protiv Marine Le Pen, a ne toliko za Macrona. izrazito velik broj građana nije zadovoljan njegovim prvim mandatom. Gleda ga se kao predsjednika bogatih, elita, zaštitnika moćnih. Francusko društvo je na neki način radikalizirano u ovom momentu. Ipak ovo je velika pobjeda za Francusku i EU, rekao je.

Uloga Francuske velika

Šimac je rekao da je situacija u Francuskoj “dosta teška i mutna” od početka ove pandemijske krize.

– No nije samo kriza, nego i međunarodna situacija, otkazivanje sporazuma o kupovini oružja na istoku Azije. Situacija je dosta složena. Ne samo da je NATO savez oslabio time, nego se i EU mora profilirati kao jedna snaga, sila. Ona to dosad nije bila. I možda će ovaj ostatak francuskog predsjedanja EU-om potaknuti opet ovu temu koju je jasno pomogla Njemačka svojom odlukom da postane punoljetna država i da i ona konačno doprinese vlastitoj obrani i obrani EU kontinenta. Putin želi srušiti taj Zapad, tu cjelinu oslabiti i uništiti, što naravno neće biti moguće. To je vanjskopolitička situacija. Ne treba zaboraviti da je Francuska druga po pučanstvu u Europi, 69 milijuna stanovnika. Ona je jedina stalna članica Vijeća sigurnosti i jedina u EU koja ima atomsko oružje. Uloga Francuske bit će velika. I u onome što je budućnost – borba protiv klimatskih promjena i zaštita biološke raznolikosti. Toliko su izbori u Francuskoj važni za čitavu Europu, objasnio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ðoković pobijedio Hačanova za finale “Serbia opena”

Crnogorac nasmijanog Italijana ganjao do centra, unio mu se i u facu: “Go*no jedno!”