in

Paroh mostarski: Svi smo ugroženi, nikad nije bilo bitnije da ostanemo ovdje

Slatka-Tajna.Eu

Paroh mostarski Duško Kojić rođen je u Sarajevu 1988. godine gdje je i krenuo u školu. U ratu je bio izbjeglica, bogosloviju završava u Foči, odlazi na službu u Istočno Sarajevo – govori nam sve to u jednom dahu.

“Prvu službu dobijem u Istočnom Sarajevu. Međutim, rukopoložen sam u Mostaru. To je čin uvođenja u sveštenstvo, i tu u Mostaru, vladika mi kaže sa idem za Istočno Sarajevu na službu. Nisam ni sanjao da ću se vratiti u Mostar.”

Nakon službe u Istočnom Sarajevu odlazi u Brisel. Nakon toga dolazi u Mostar i tu je već tri godine.  Bogosluženje se vrši u maloj crkvi iznad Saborne crkve koja još nije renovirana. Saborna crkva je na mostarskoj magistrali i svojom ljepotom dominira iznad grada.

Izvor : N1/V.D.
Hram Saborne crkve

“Ova mala crkva ima zanimljivu istoriju. Izgledom podsjeća na osmanlijski period u BiH. Izgleda isto kao Stara baščaršijska crkva u Sarajevu. Ukopana je u zemlju. Saborna opet liči na sarajevsku Sabornu crkvu. Bogati Srbi iz Mostara su u 19. vijeku dali novac za izgradnju, ali pod uslovom da bude veća od sarajevske i vladika je to dozvolio”, priča nam Kojić.

Izvor : N1/V.D.
Mala crkva iz osmanlijskog perioda

Nekada su se na ovoj crkvenoj zemlji nalazili vinogradi Ali – paše Rizvanbegovića, kaže Kojić, a 1862. Omer – paša Latas vraća zemlju Srbima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Svi smo ugroženi u Mostaru, ne samo Srbi”

Razgovor smo vodili na Veliki petak, pred najveći hrišćanski praznik Vaskrs i pričali smo kakvo je stanje duha među vjernicima i općenito u društvu.

“Sve je disfunkcionalno. Svi su ugroženi, odlaze nam ljudi. Ne mogu reći da smo samo mi ugroženi, svi su. Evo, ovu crkvu renoviramo od 2010. i ne možemo je obnoviti”, slikovito objašnjava paroh mostarski.

Podsjetimo, Saborna crkva u Mostaru je uništena u ratu, i danas joj se polako, ali sigurno, vraća stari sjaj. “To može biti motiv da se Srbi počnu vraćati u Mostar”, kaže Kojić.

Njemu je važno kaže, i bitnije, da sada ljudi ostanu. Da sad odluče i da ostanu u Mostaru, kako bi mogli graditi zajednicu. Ističe da je nikad važnija, nego u ovom trenutku, Šantićeva: “Ostajte ovdje…”

“Imamo i dobrotvorno društvo, pomažemo onima u potrebi. 80 paketa smo nedavno poklonili porodicama u potrebi i to ne samo pravoslavnim. Svi se obilazimo i za Bajrame i za Božić.”

I dijaspora pomaže, kaže paroh mostarski. “Srbi iz dijaspore skupljaju novčana sredstva i pomažu.”

“Ovdje u Sabornoj služimo liturgije za slavu hrama. Svakodnevna bogosluženja u hramu, to ne znam kada će početi. Novca nema i ne možemo ništa prognozirati”, kaže za kraj razgovora paroh mostarski Duško Kojić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

A sad je vrijeme da se zavjesa spušta: Tyson Fury završava karijeru!

Rukometašice Srbije bolje od Islanda za plasman na EP