in

U subotu promjenjivo, uz slabije jugo, ali ponegdje i dalje kiša

Slatka-Tajna.Eu

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

“I u danima koji slijede izmjena oblaka i sunca, a još će biti i mjestimične kiše, pa i u obliku pljuskova. Grmljavinska nevremena, na moru i nevere, moguća su osobito u nedjelju, na kopnu ujedno najtopliju i najvjetrovitiju, uz jugozapadnjak, na Jadranu prolazno jače jugo.

Prema trenutačno najvjerojatnijim prognozama od srijede slijedi stabilnije vrijeme, pogotovo na Jadranu, uz buru.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A u emisijama “Vrijeme” nakon “Dnevnika” podsjećao je i na Dan planeta Zemlje te otkrivanje zagrebačkog spomenika svjetski znanog Andrije Mohorovičića:

“Dan planeta Zemlje u Hrvatskoj je bio po mnogočemu zanimljiv – između ostaloga, u istočnoj Hrvatskoj i po lokalnim grmljavinskim nevremenima s tučom i olujnom vjetrom, a u povremeno kišnom Zagrebu i po spomeniku velikom znanstveniku Andriji Mohorovičiću.”

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu promjenjivo, uz slabije jugo, ali ponegdje i dalje kiša

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “Subota će u istočnim predjelima Hrvatske početi uz umjereno i znatno oblačno vrijeme te mjestimice moguću maglu. Danju uglavnom bez kiše, a od sredine dana i smanjenje naoblake. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura oko 10 °C, a danju i do 20 °C.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj – prijepodne oblačnije, ujutro ponegdje i magla, a zatim sunčana razdoblja. No poslijepodne je moguć lokalni kratkotrajan pljusak. Vjetar slab, poslijepodne do umjeren jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom između 18 i 20 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju u subotu mjestimice malo kiše ili lokalni pljusak, većinom u prvom dijelu dana, a zatim više sunčanog vremena. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak, a u drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu jugo u jačanju. Poslijepodnevna temperatura većinom između 13 i 17 °C.

I u Dalmaciji ponegdje malo kiše ili pljusak, ponajprije u njezinoj unutrašnjosti, no i postupno smanjenje nablake. Stoga će poslijepodne duž obale i na otocima prevladavati sunčano. Slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Najniža temperatura od 8 °C u Zagori do 13 °C na obali, a danju ugodno toplo.

I na jugu Hrvatske najviša temperatura do 20 °C. U noći i ujutro još povremeno oblaci i umjereno jugo, a zatim pretežno sunčano uz slab vjetar.”

I dalje promjenjivo

U iduća tri dana u unutrašnjosti promjenjivo i nestabilno, ponegdje s kišom, pa i u obliku pljuskova, uglavnom u nedjelju i utorak, a u ponedjeljak će vjerojatno biti najviše sunčanih sati. Najveća pak vjerojatnost grmljavine je u nedjelju poslijepodne na istoku Hrvatske. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak, u nedjelju ponegdje i jak, a u istočnoj Hrvatskoj popodne će okrenuti na zapadnjak. Malo toplije, pogotovo u istočnoj Hrvatskoj u nedjelju.

I na Jadranu u nedjelju i ponedjeljak – na sjevernom dijelu i u utorak – mjestimična kiša, pa i u obliku pljuskovi s grmljavinom, ali i sunčana razdoblja. Najsunčanije će biti u utorak na srednjem i južnom dijelu. Puhat će većinom slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, a u prvom dijelu nedjelje jugo prolazno jače. Temperatura bez veće promjene.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju “Istrage prometnih nesreća“.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Odbrana Uniteda je smiješna i bez Maguirea, ali srećom po njih Cristiano Ronaldo još igra fudbal

MELIHA IMŠIROVIĆ: Da nisam pjevačica bavila bih se medicinom