in

Sutra odluka Le Pen ili Macron

Slatka-Tajna.Eu

Marine Le Pen ili Emmanuel Macron ?

Foto: Yves Herman / REUTERS

Nakon žestoke kampanje Francuska je pred drugim krugom predsjedničkih izbora. Centristički predsjednik Emmanuel Macron u prednosti je pred kandidatkinjom krajnje desnice Marine Le Pen. No, rezultat bi mogao biti tješnji nego 2017. godine, kada su se u drugom krugu našli isti kandidati. HTV-ova reporterka Jasna Paro kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a kako francuski mediji pišu da većina Francuza nije pred izborom za kojeg od dva kandidata će dati svoj glas, već je pred izborom, što je puno poraznije za obje političke opcije, hoće li u glasačku kutiju ubaciti prazan listić, bez da zaokruži jedno od dva imena ili će ipak nekome pokloniti povjerenje u zadnjem trenutku. 

Ankete: Macronu 57 posto glasova

Ankete pokazuju da će većina građana biti nezadovoljna tko god od ova dva kandidata dobije sutra izbore. Postoji procjena da tridesetak posto građana neće izaći na izbore. Dvadesetak posto građana ne želi na mjestu predsjednika Francuske niti Macrona niti Le Pen.

Prema anketama Emmanuel Macron je u prednosti, odnosno dobiva izbore, odnosno ostvarit će svoj drugi predsjednički mandat.

On je u posljednja dva tjedna intevizirao svoju kampanju, povećao je prednost koju je imao za deset do petnaest posto u odnosu na Marine Le Pen. No, ipak će mu trebati svaki glas.

Prema anketama mogao bi osvojiti oo 57 posto glasova. 

Televizijski duel nije donio prednost ni jednom od kandidata

Niti televizijski duel koji se održan prije tri dana, a pratilo ga je dvadeset milijuna gledatelja, što je skoro polovica Francuza koji imaju pravo glasa, smatraju analitičari da nije donio prednost ni jednom od kandidata.

Marine Le Pen koja je vodila kampanju na visokim troškovima života, nije na uvjerljiv način uspjela pokazati da će bolje i uspješnije riješi taj problem Macrona.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Macron nije uspio uvjeriti glasače koji se boje njegovih ekonomskih reformi, odnosno ekonomskog liberalizma, da je to dugoročno bolje za zemlju.

Tako da izgleda da su Francuzi ponovno i na ovim izborima u situaciji da biraju onog kandidata, kako sami kažu, koji im se čini da je manje zlo, a ne zato što podržavaju jednu od politika. 

Izbori se sa zebnjom prate u svim europskim državama

Ovi francuski izbori sa zebnjom se prate u svim europskim državama.

Znamo da se Europska unija tradicionalno nikad ne miješa u izbore niti u referendume država članica, no, ovaj put smo vidjeli da su španjolski i portugalski premijer zajedno s njemačkim kancelarom, pozvali Francuze u ime Europe da ne daju glas Marine Le Pen.

I to je rijedak potez svrstavanja na jednu stranu, ali pokazuje i strah Europe da bi na predsjedničkom mjestu u Francuskoj mogao sjesti jedan antieuropski predsjednik. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Banjalučki Borac upisao minimalnu pobjedu protiv Radnika

MERIMA DŽAFIĆ: Hakeri iz Srbije su me napali