in

RAT UŽIVO: Rusi tvrde da su zauzeli Mariupolj, oglasio se i Putin; britanski obavještajci objavili novi izvještaj o ratu u Ukrajini…

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/c2b01a37-b2ce-44dd-8bf7-925ba1229bdb.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/c2b01a37-b2ce-44dd-8bf7-925ba1229bdb.jpg”,”caption”:””,”bg”:”878587″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fq0ymfvxiaa4w7c.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fq0ymfvxiaa4w7c.jpg”,”caption”:””,”bg”:”413d3b”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fqygabux0agi7nc.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fqygabux0agi7nc.jpg”,”caption”:””,”bg”:”565056″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/cbiyuqvggwupin2b.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/cbiyuqvggwupin2b.jpg”,”caption”:””,”bg”:”272627″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/osnit.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/osnit.jpg”,”caption”:”Izvor: OSNIT tehnikal”,”bg”:”a9aeb5″}]

11.30 Gradonačelnik drugog po veličini ukrajinskog grada Harkiva rekao je da je pod intenzivnim bombardiranjem. Reuters citira Igora Terehova koji je u televizijskom obraćanju rekao: “Ogromne eksplozije, Ruska Federacija bijesno bombardira grad”.

Rekao je da je u gradu ostalo oko milion ljudi, dok je oko 30 posto stanovništva, uglavnom žena, djece i staraca, evakuirano.

11.05 Rusija je kaznila Google s 4 miliona rubalja (38.000 funti/50.000 dolara) jer nije izbrisao, kako kaže, “lažne” informacije o onome što naziva svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

Reuters citira izvještaje novinske agencije TASS da je ruska služba za nadzor komunikacija Roskomnadzor ranije ovog mjeseca rekla da poduzima korake da kazni Google zbog “širenja lažnih vijesti” na YouTubeu, a prethodno je upozorila američku kompaniju da će biti kažnjena.

10.45  Ruski projektili i topništvo pogodili su tokom noći 1001 vojni cilj u Ukrajini, uključujući 162 vatrena položaja, tvrdi Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Reuters izvještava da je Ministarstvo također reklo da su ruske snage i separatisti koje podržava Rusija preuzeli potpunu kontrolu nad gradom Kreminom u istočnoj Ukrajini.

10.20 Četiri autobusa za evakuaciju s civilima iz Mariupolja napustila su opkoljeni grad, saopćila je danas ukrajinska vlada.

09.30 Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je putem novinske agencije Interfax da je Rusija zauzela Mariupolj.

Prema izvještajima, ministar odbrane je rekao:

– Rusija je zauzela Mariupolj. Situacija je mirna, otvara se put povratku civila.

– Rusija je evakuirala više od 142.000 civila iz Mariupolja.

– 1478 ukrajinskih boraca već se predalo, ali više od 2000 ukrajinskih boraca još uvijek brani metaluršku fabriku Azovstal.

– Fabrika Azovstal je sigurno blokirana.

Nijedna od ovih tvrdnji nije nezavisno provjerena. 

U izvještajima se nadalje citira ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je čestitao Šojguu na uspješnoj operaciji i rekao da nema potrebe za jurišom na fabriku Azovstal, već da je treba blokirati “kako ne bi mogla proći ni muha”.

Putin je ponovio rusko jamstvo da neće ubiti vojnike koji se predaju. 

08.50 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi obavještajni izvještaj o ratu u Ukrajini. Pišu da ruske snage napreduju prema Kramatorsku.

“Visoka razina ruske zračne aktivnosti nastavlja se dok nastoji pružiti blisku zračnu podršku svojoj ofanzivi na istoku Ukrajine te suzbiti i uništiti ukrajinske sposobnosti protuzračne odbrane”, objavilo je ministarstvo na Twitteru.

“Rusija vjerovatno želi pokazati značajne uspjehe uoči svoje godišnje proslave Dana pobjede 9. maja. To bi moglo utjecati na to koliko brzo i snažno pokušava provesti operacije uoči ovog datuma”, dodaje se u tvitu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










07.30 “Ruska specijalna vojna operacija će završiti kada NATO prestane koristiti ukrajinski teritorij za prijetnje Rusiji”, rekao je Aleksej Poliščuk, visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova, javlja ruska državna agencija Tass.

“Specijalna vojna operacija završit će kada se ispune njene zadaće. Među njima su zaštita mirnog stanovništva Donbasa, demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i uklanjanje prijetnji Rusiji koje dolaze s ukrajinskog teritorija zbog njegovog zauzimanja od NATO-a”, rekao je Poliščuk.

Nije objasnio kako to tačno NATO prijeti Rusiji s ukrajinskog teritorija. Diplomat je dodao da operacija “teče kako je planirano” i da će “svi njeni ciljevi biti postignuti”.

06.55 U Sjeverodonjecku su okupatori uništili sva skladišta hrane, javlja Ukrainska pravda.

05.45 NASA FIRMS kartografski podaci pokazuju brojne požare na satelitskom dijelu kompleksa Azovstal.

Slika

05.00 Snimka ruske mete dronom prije i nakon što su ga ukrajinske snage pogodile u istočnoj Ukrajini.

04.00 Ruske snage su u ukrajinskoj regiji Lugansk zauzele Rubižne i obližnju Kreminu, pokazuju snimci koji kruže društvenim mrežama.

Na snimkama iz Rubižne su vidljiva značajna razaranja u centru grada i sjevernim četvrtima. Čini se da se ruske snage i separatisti koje podržava Rusija slobodno kreću gradom.

Jučer je regionalni vojni upravitelj u Lugansku Serhi Haidai odbio izvještaje da je grad pao. Međutim, rekao je za CNN da je 80% regije Lugansk pod ruskom kontrolom.

U Kremini, gradu 11 kilometara zapadno od Rubižne, separatističke snage koje podržava Rusija su postavile ruske i separatističke zastave na vladine zgrade.

03.00 “Situacija na istoku i jugu zemlje ostaje maksimalno teška. Okupatori ne odustaju od pokušaja da u novoj, opsežnoj ofanzivi ostvare barem nekakvu pobjedu. Treba im bar nešto čime mogu nahraniti svoje propagandiste”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

02.00 Ramzan Kadirov, čelnik ruske republike Čečenije, rekao je da će ruske snage danas imati potpunu kontrolu nad čeličanom Azovstal u Mariupolju. “Prije ručka ili nakon ručka, Azovstal će biti potpuno pod kontrolom snaga Ruske Federacije”, rekao je u audioporuci.

loading…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sarajevo i Velež dijele simboličnu cifru

Nećeš moći pričati, a kamoli pjevati! Samo jedan doktor je spasio pjevačicu Tajči! Otkriva i zašto je odbila duet sa merlinom ‘Kad zamirišu jorgovani’ – Ekspanzija.com