in

RAT UŽIVO: Zastrašujući podaci o ukupnim ruskim gubicima u ljudstvu i tehnici od početka agresije, Ukrajina preuzela protuzračne sisteme ‘Mistral’…

Slatka-Tajna.Eu

13:05 U 13 sati po našem vremenu istekao je rok za ultimatim koji je Rusija postavila preostalim ukrajinskim braniteljima Mariupolja.

Rusi su, podsjetimo, od preostalih branitelja Mariupolja zatražili da polože oružje. Zasad nema znakova da su se Ukrajinci koji brane Mariupolj predali. 

Ukrajinci marinci i pripadnici pukovnije Azov nalaze se u čeličani Azovstal, koju je okružio velik broj ruskih vojnika.

12:30 Brazil nedvosmisleno osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu, ali je protiv ekonomskih sankcija Moskvi, izjavio je ministar ekonomije Paulo Guedes.

Rusiju ne treba izbaciti iz multilateralnih tijela, poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke jer bi to “rušilo mostove” i “poticalo ekonomski rat”, rekao je Guedes u utorak na online događaju koji je organizirao think tank Centar za strateške i međunarodne studije.

12:10 Ruski čelnici oštro su reagirali na zabranu proruskih ratnih oznaka u bivšoj sovjetskoj republici Moldaviji, javlja njemačka agencija dpa.

Početkom sedmice Kišinjev je zabranio simbole “Z” i “V”, koji predstavljaju potporu trupama koje ratuju u Ukrajini, te lentu svetog Jurja, oznaku pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali i proruskih separatista u Ukrajini.

11:45 Više britanskih medija izvijestilo je da je u Ukrajini ubijen Roman Akimov (18), što ga čini najmlađim ruskim vojnikom za kojeg je potvrđeno da je smrtno stradao prilikom invazije na Ukrajinu.

Identificiran je pomoću DNK analize, a njegovi roditelji su o smrti obaviješteni tri sedmice nakon što je ubijen. 

11:30 Peterica ukrajinskih vojnika položila su oružje, izašla iz čeličane Azovstal u Mariupolju i predala se ruskim snagama, objavljeno je na Telegram kanalu proruskih separatista iz samoproglašene “Narodne Republike Donjeck”.

“Petorica pripadnika oružanih snaga Ukrajine položila su oružje i svojevoljno napustila područje čeličane Azovstal, iskoristivši tako ponudu narodne milicije DNR-a i oružanih snaga Ruske Federacije”, objavilo je rusko ministarstvo odbrane, a prenosi ruska prorežimska agencija RIA.

11:15 Sjedinjene Države imaju vrlo malo opcija na raspolaganju što se tiče praćenja oružja koje šalju u Ukrajinu. Šanse da američki dužnosnici mogu znati gdje to oružje završava su “blizu nuli”, reklo je za CNN više izvora.

Viši dužnosnik američkog ministarstva odbrane priznao je da “uvijek postoji rizik da bi, dugoročno gledajući, dio oružja mogao završiti u rukama drugih grupa”. 

“Znamo što se događa s tim oružjem kratko vrijeme, ali jednom kad uđe u upotrebu u ratu, u kojem ima jako puno nesigurnosti, naše praćenje tog oružja praktički nestaje”, rekao je dužnosnik CNN-u.

10:55 Rastuća većina Šveđana je za ulazak u NATO, pokazuje anketa, dok kreatori politike u Švedskoj i u Finskoj važu bi li se zbog ruske invazije na Ukrajinu trebala završiti višedecenijska vojna neutralnost.

10:40 Dva zaposlenika harkivskog zoološkog vrta koja su ostala na svojim radnim mjestima kako bi hranila životinje tokom ruskog granatiranja pronađena su mrtva, objavio je zoološki vrt u saopćenju za javnost.

10:20 Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel stigao je u Kijev.

“U srcu slobodne i demokratske Evrope”, napisao je na Twitteru.

09.55. Ruske okupacijske snage su već izgubile skoro 21.000 vojnika, 815 tenkova i 150 helikoptera, navodi se u izvještaju Generalštaba Vojske Ukrajine.

Ukupni borbeni gubici neprijatelja od 24.02. do 20.4.

– osoblje – eliminisano je oko 20.900 ljudi

– cisterne – 815 komada

– borbena oklopna vozila – 2087 jedinica

– artiljerijski sistemi – 391 jedinica

– MLRS – 136 jedinica

– sredstva PVO – 67 jedinica

– aviona – 171 jedinica

– helikopteri – 150 jedinica

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– automobilska oprema – 1504 komada

– brodovi / čamci – 8 jedinica

– rezervoari za gorivo – 76

– UAV operativni i taktički nivo – 165

– Specijalna oprema – 27

– OTRK / TRK lanseri – 4

09.00 Norveška je Ukrajini predala protuzračne raketne sisteme tipa Mistral, javlja Evropska pravda.

Slika

08.00 Ruski okupatori ranili 373 djece za samo 6 dana, javlja Ukrajinska pravda.

Slika

07.30 Kreminna, Luganska oblast. Ruske snage i snage LPR-a postavile su zastave na zgradu gradske uprave.

07.00 Sažetak izvještaja Glavnog štaba ukrajinske vojske: Neprijateljski BTG pretrpio je velike gubitke u regiji Harkiv i povukao se u Rusiju.

06.00 Ruski IFV gori nakon izravnog pogotka tokom pokušaja napredovanja. Ukrajinska 24. mehanizirana brigada nastavlja držati svoje položaje u Luganskoj oblasti.

05.00 Uništeni još jedan ruski avion i helikopter: Oružane snage Ukrajine pogodile su devet ruskih ciljeva u posljednjih nekoliko sati, javlja Ukrainska pravda.

04.00 “Živimo možda svoje posljednje dane, pa i sate”, rekao je zapovjednik ukrajinskih vojnika koji su pod ruskom opsadom u Mariupolju, pozivajući međunarodnu zajednicu da ih “izvuče” iz okruženog grada, u poruci objavljenoj u srijedu na Facebooku.

“Neprijatelj je deset puta brojniji od nas”, rekao je Serhij Volina iz 36. mornaričke brigade ukopane u željezari Azovstal u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine.

“Pozivamo i usrdno molimo sve svjetske čelnike da nam pomognu. Tražimo da nas izvuku i odvedu na teritorij trećih zemalja”, dodao je.

03.00 Ruski milijarder Oleg Tinkov, osnivač internetske banke Tinkoff, velikog uspjeha fintecha zadnjih godina, osudio je “bezumni” ruski rat u Ukrajini i pozvao Zapad da pomogne da se zaustavi taj “pokolj”. “Devedeset posto Rusa su PROTIV tog rata”, napisao je Tinkov (54) na Instagramu, istaknuvši da “taj bezumni rat NIKOME ne koristi” jer “ginu nedužni ljudi i vojnici”.

Banka Tinkoff, osnovana 2006, navodi da danas ima oko 20 miliona klijenata. Tinkov koji je 2020. otišao s mjesta izvršnog direktora banke, na popisu je osoba pod britanskim sankcijama u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu.

“Kada su se ujutro probudili mamurni, generali su shvatili da imaju vojsku koja nije nije ni za što”, poručio je Tinkov u utorak, dodajući: “A kako vojska može biti dobra ako ništa drugo ne valja u zemlji koja se guši u nepotizmu i u sluganstvu?”

02.00 Britanski premijer Boris Johnson rekao je da planira opremiti Kijev protubrodskim projektilima i lanserima oklopnih projektila – uključujući postavljanje britanskih raketa Brimstone na vozila.

Vijest je uslijedila nakon telefonskog razgovora koji je Johnson imao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i drugim svjetskim čelnicima.

01.00 Direktna komunikacija između Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i nuklearne elektrane u Černobilu obnovljena je kasno sinoć, navodi se u izjavi glavnog direktora IAEA-e Rafaela Mariana Grossija.

loading…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

NE ODUSTAJE : Maja Đorđević nakon kritika u “Zvezdama Granda” ponovo golišava

PRENAPADNA JE: Josipa je grizla “Gospodina Savršenog” i pokušala mu skinuti kupaće gaće