in

Otvoreno o rekonstrukciji Vlade i polemici oko pomilovanja

Slatka-Tajna.Eu

Otvoreno

Foto: Otvoreno / HRT

Što Vlada namjerava poduzeti vezano za rast cijena energenata i hrane, pitala je oporba na aktualnom prijepodnevu u Saboru. Kojim ministrima prijeti smjena i kad će biti rekonstrukcija Vlade? Iz Sabora poruka premijera predsjedniku Republike da je karijes s Pantovčaka koji orkestrira temu pomilovanja Perkovića i Mustača. Milanović uzvraća: Plenković je udbaški nasljednik. Je li polemika oko pomilovanja, kako tvrdi ljevica, dimna zavjesa da se sakriju pravi problemi?

Rast cijena

Josip Borić, HDZ rekao je da su svi primijetili se događa rast cijena, te da su oni i prije početka rata u Ukrajini počeli komunicirati tu temu, na način da će donijeti paket vrijednosti 5 milijardi kuna koji treba kroz određene aktivnosti vlade provesti.

– Prije stanke donijeli smo izmjene zakona o PDV-u, smanjili smo PDV na plin s 25 na 5 posto privremeno na godinu dana i planiramo ga podignuti na 13 posto. Vidjet ćemo koliko će situacija potrajati. Kad završi travanj vidjet ćemo što se događa s računima za plin, struju. U dućanima vidimo da su cijene hrane dosta porasle. Vidimo da se ne događa ono što smo očekivali i mislim da i trgovci trebaju na neki način pomoći da te cijene ne izgledaju kako vidimo i da PDV ima učinak, rekao je. 

Mirela Ahmetović, SDP, istaknula je kako su oni u SDP-u predstavljali mjere još dok su premijer Plenković i njegova vlada govorili da razmišljaju o tome.

– Oni i jesu primijenili veliki dio mjera koje smo predložili. To su dobre mjere, one su teške koliko je SDP i predlagao u paketu svojih mjera, ali vlada Andreja Plenkovića nije poslušala onaj dio prijedloga kad smo rekli da olakšavanje udara inflacije treba monitorirati tržišne cijene na načina da trgovci na malo ne iskoriste proračunska sredstva za ostvarivanje svojih cijene na previsokoj razini i sebi ostvare extra dobit, rekla je dodavši kako se boje što će se dogoditi s uvođenjem eura. O tome nitko ne razmišlja, rekla je. 

Robert Jankovics, nezavisni, rekao je kako je pravo pitanje što uzrokuje poskupljenje cijena.

– Činjenica je da je poskupljenje najvećim dijelom uzrokovano poskupljenjem cijena energenata i kreativnošću naših trgovaca. Najveći problem oko energenata nije činjenica da su skupi nego hoće li ih biti, rekao je. 

Na pitanje što treba poduzeti, rekao je da treba pokušati naći najbolje cijene da energenti budu niži nego što su u susjednim zemljama, istaknuo je. 

Daniel Spajić, Domovinski pokret rekao je kako je u Hrvatskoj sve postalo realno kad su negativne stvari u pitanje.

– Kad je riječ o prehrani, mi s time imamo već duže vrijeme krizu. Hrvatska desetke milijuna eura uvozi smrznutih prehrambenih proizvoda, što u jednoj normalnoj zemlji koja vodi brigu o svom narodu i prosperitetu se ne može dogoditi. Mi uvijek reagiramo kada dođe do krize gdje nemamo dalje. Trebali smo drugačije upravljati sa svojom imovinom. Nismo smjeli dozvoliti da imamo pad poljoprivredne proizvodnje za 4 milijarde kuna dok smo ubrizgavali 4 milijarde kuna više kroz poticaje u poljoprivredi. Mi ne znamo gdje ide novac koji u Hrvatsku dolazi, istaknuo je. 

Benčić: Očekujemo raspuštanje sabora i raspisivanje izbora

Sandra Benčić, Možemo!, osvrnula se na rekonstrukciju Vlade. Rekla je kako oni očekuju raspuštanje sabora i raspisivanje izbora. 

– To smo uputili i u saborsku proceduru i očekujemo da će za 10-ak dana i ta točka doći na dnevni red, a nadam se da će do tada koalicijski partneri HDZ-a uvidjeti da će ono što sada podržavaju koštati i njih dugoročno političke karijere jer je jasno da rekonstrukcija ove vlade ne može uspjeti imajući u vidu samo jedan primjer – ministra Paladine, gdje od prvog dana imamo ozbiljne indicije i dokaze da su sve nekretnine osim jednog stana ministar Paladina bile vlasništvo IGH i do svih je došao dok je bio na čelu IGH, rekla je. 

Dario Hrebak, HSLS rekao je da ima osjećaj kao da smo mi otok i da se nigdje ovo ne događa i da smo cijene rastu samo u RH. 

– Ključno pitanje je što možemo napraviti, rekao je dodavši kako ga jako veseli da nam je turizam na 95 posto. Ne veselim me dugoročno, ali mi moramo ovo preživjeti. Osobno mislim da za jedno društvo, kada je ovakva situacija, najmanje što nam treba su izbori. Mi ćemo platiti svoju cijenu, u to sam siguran. Na kraju će građani reći je li bilo pametno da održimo koalicijsku većinu i da se suočimo s problemom, rekao je. 

– Meni je krasno gledati kada na saborskoj govornici se zalažete i govorite o problemima, a onda vidimo kako to izgleda u Zagrebu kada preuzmete vlast. Ne vidim neku veliku razliku, osim što nema afera, rekao je Sandri Benčić. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ahmetović je rekla kako nije problem u činjenici da je inflacija svugdje nego kako se mi borimo s njome.

– Brine me činjenica da se premijer Plenković čitavo vrijeme u javnosti pokušava ograditi i ponoviti da je on htio predložiti Stjepana Čuraja, a vi ga niste htjeli, a imenovao je Paladinu. Zanima me koji je to tako moćan igrač nametnuo Plenkoviću Paladinu i zbog čega, upitala je. 

Borić joj je odgovorio kako su premijeru dali jednoglasnu potporu da provede rekonstrukciju kako on smatra jer se radi o njegovim suradnicima.

– Vi imate demokratsko pravo to propitivat, ali danas smo u saboru otvorili novu temu, trebali li i oporbi, koja zaziva rekonstrukciju određenu rekonstrukcija, rekao je. 

Benčić je Hrebaku rekla kako je ova vlada od 2016. godine, a da jedino što gledamo su smjene ministara zbog korupcijskih afera.

– Oni koji su bili loši završili su u zatvoru, a vi podržavate da se zamijene gorima, čovjekom koji ima ortački ugovor s ruskim investitorom pomoću kojeg je iz IGH izvukao za sebe i svoju korist 60 milijuna kuna vrijedne nekretnine. I njemu ste dali potporu da upravlja državnom imovinom, rekla je.   

– Paladina ima povjerenje. Premijer je taj koji odlučuje. On je dobio legitimitet da si izabere tim i on će odgovarati na izborima, rekao je Hrebak.   

– Da je Hrvatska bilo što pokupila kako se vlada u Njemačkoj, Španjolskoj, vi nikada ne bi bili dio vlasti. Vi prozivate oporbu, pa vi bi cijelu vječnost kao stranka proveli u oporbi da nije nakaradni izborni zakon u RH, rekao je Spajić Hrebaku.

Sukob oko pomilovanja

Borić je rekao kako su oni bili vrlo jasni što se tiče HDZ-a.

– Mi smo protiv tog pomilovanja i da nas se veže kao stranku uz sve sto se događa. Na kraju je ispalo da smo mi to naručili i da nama to treba da bi sakrili neke probleme. Milanović je danas jako loše komunicirao. Mislim da je to dosad nezabilježeno. Mislim da to što radi je određeni spin, jer je priča po nama krenula na njegov mig da prebaci u dvorište HDZ-a i na nas prebaci odgovornost. Njegova je ovlast hoće li je iskoristiti ili ne, pitanje je njegova karaktera. Ako si odbio 274 molbe za pomilovanje baš nas interesira karakter koji ćeš pokazati na ovom slučaju, rekao je.

Benčić je istaknula kako je ovo klasična antitema.

– Nevjerojatno mi je kad imamo potencijalno ozbiljnu energetsku i prehrambenu krizu mi razgovaramo o tom treba li pomilovati dvojicu koje je sud osudio. Ja odbijam o tome razgovarati. Mislim da institut pomilovanja ne bi trebao postojati, rekla je.

– Njemački sud je presudio točka, rekao je Hrebak dodavši kako je njemu najviše žao hrvatskih generala. 

Dodao je da je komunikacija predsjednika je nedopustiva i da ju treba završiti. Važno je da nema bojkota, ta dva brda moraju surađivati, naći zajednički jezik. Prevažna je situacija u zemlji. Priča o Perkoviću i Mustaču je završena, rekao je. 

Ahmetović je rekla kako ta priča paše HDZ-u jer predstavlja dimnu zavjesu za sve teme koje muče hrvatske građane, od inflacije, rasta cijena energenata, korumpiranih ministara.

– Ključno je da je ovo tema biti li ne biti za HDZ-a. Oni se moraju otkloniti od mogućnosti pomilovanja to dvoje ljudi jer se danas rekla istina da su upravo oni pomogli stvaranje HDZ-a, rekla je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ANASTASIJA IĆURUP NAKON UVREDA NAPUSTILA „ZVEZDE GRANDA“ : Moje vrijeme tek dolazi, objavljujem pjesmu

SVE GLASNIJE PRIČE: Počeo sunovrat karijere Andreane Čekić