in

Razmatraju se sankcije Rusiji, diplomacija u drugom planu

Slatka-Tajna.Eu

Sankcije rusiji/arhivska fotografija

Foto: DADO RUVIC / Reuters

S jačanjem ruskih napada diplomacija je gurnuta u drugi plan. Pregovori ukrajinske i ruske strane u mrtvom su kutu, posljednjih dana nema ni dogovora o otvaranju humanitarnih koridora. Istodobno, međunarodni pritisak na rusko gospodarstvo sve je jači. Grčka je zaplijenila ruski naftni tanker, a Francuska objavila da Europska unija razmatra uvođenje embarga na rusku naftu.

Dok Rusija najavljuje da će sudski osporavati zamrzavanje svoje imovine u inozemstvu, SAD i Europska unija nastavljaju sa sankcijama. Razrađuju se i nove. 

– Nastavljamo s razmatranjem dodatnih sankcija. Proces je u tijeku, kazala je Jan Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.

Cilj ostaje isti – zaustaviti ruski ratni stroj.

– Rat se može već danas zaustaviti odluči li Rusija tako, kazao je Peter Stano, glasnogovornik Europske komisije.

Glas Mađarske i ovaj put odstupa. Njihov šef diplomacije jasno poručuje iz Turske da Mađarska neće poduprijeti nikakve sancije na ruski plin i naftu. I to nije sve.

– Ne želimo vidjeti napad poput onog na Lavov na mađarske gradove ili blizu mađarske granice. Stoga nećemo dopustiti nikakav vojni transport preko mađarskog teritorija, rekao je Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova.

Turska u ovom ratu uspijeva sa svima održavati kontakte te vidi svoju veliku mogućnost u ulozi posrednika. 

–  Unatoč pogoršanim uvjetima na terenu, nastavit ćemo podržavati diplomatsko rješenje za mir, kaže Mevlut Cavusoglu, turski ministar vanjskih poslova.

Upravo u Tursku uskoro bi trebao doći i prvi čovjek odjela za humanitarnu pomoć UN-a. Cilj – potaknuti pregovore o gorućim humanitarnim pitanjima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Turska se uspjela predstaviti objema stranama kao istinski vrijedan i koristan domaćin razgovora. U ovom ratu nema klasičnog posredovanja, no Turska se tomu najviše približila te je i glavni tajnik UN-a više puta vodio vrlo iscrpne razgovore s predsjednikom Erdoganom, rekao je Martin Griffiths, zamjenik glavnog tajnika UN-a za humanitarne poslove.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je u borbi za drugi mandat, ne zove više Moskvu kao što je često činio proteklih tjedana. Nakon što su otkrivene masovne grobnice u Ukrajini, zastao je, kaže, njegov dijalog s ruskim kolegom. 

A dok Zapad raspravlja o sankcijama na rusku naftu i plin, prvi čovjek Rusije poručuje da se okreće istoku. Istodobno još se ne oglašava ni na vapaje svog zarobljenog prijatelja.

– Obraćam se s molbom da me ukrajinska strana zamijeni za branitelje Mariupolja i njegove građane, rekao je Viktor Medvedčuk, proruski ukrajinski političar.

Dva zarobljena Britanca koja su se borila na ukrajinskoj strani traže da ih se zamijeni za Medvedčuka, što je već predlagala i njegova supruga.

– Gospodine Johnson, molimo da se mene i Aidena Aslina zamijeni za gospodina Medvedčuka. Iznimno bih cijenio Vašu pomoć, kazao Shaun Pinner, kojeg je zarobila ruska vojska.

Istodobno, ni MMF nema dobre vijesti. Rat u Ukrajini znatno je utjecao na svjetsko gospodarstvo. MMF je tako snizio prognozu rasta za 0,8 postotnih bodova te upozorio na inflaciju. Nagli rast cijena hrane i goriva pogodit će, upozoravaju, ponajviše siromašna kućanstva u cijelom svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Pobjeda Krajinovića protiv Gofana na startu “Serbia opena”

LETIO KEŠ NA SVE STRANE! Jana i Đani nastupali zajedno i dobili ogroman bakšiš