in

RAT UŽIVO: Ukrajina – ‘Rusi su nam vratili 76 zarobljenika’

Slatka-Tajna.Eu

17:12 Ruski predsjednik Vladimir Putin danas se sastao s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom u vladinoj rezidenciji izvan Moskve. Kremlj je ranije izvijestio kako dvojica čelnika planiraju razgovarati o aktualnim pitanjima bilateralnih odnosa, kao i mjerama za obnovu gospodarskih i prometnih veza u regiji.

16:54 Visoki ruski dužnosnik i bivši predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da Moskva mora biti spremna za moguće agresivne akcije NATO-a, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.

16:48 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da su ruske snage započele bitku za Donbas nakon što su visoki ukrajinski dužnosnici objavili da je počela nova ofanziva Moskve na istoku Ukrajine.

16:38 Putin je naložio vladi da upumpa svjež novac u privredu i poveća plate i penzije. Šefica Centralne banke zbog sankcija poziva na nove poslovne modele. U Moskvi ugroženo 200.000 radnih mjesta, piše Deutsche Welle u analizi.

16:24 “Vjerujem da ćemo braniti Harkiv. Ne ćemo dadati priliku ruskom agresoru da ga zauzme, to je za nas jako važno”, rekao je gradonačelnik Ihor Terekhov. Kaže da ruska ofanziva napreduje sa sjevera. “Koliko ja znam, tamo se vode žestoke borbe i ukrajinske snage dobro odbijaju neprijatelja”, rekao je.

16:00 Ukrajini je u razmjeni s Rusijom vraćeno 76 ukrajinskih ratnih zarobljenika, potvrdila je potpredsjednica vlade te zemlje. Irina Vereščuk rekla je da je Rusija tijekom razmjene Ukrajini predala 60 vojnika i 16 civila. Razmjena je uključivala 10 ukrajinskih oficira, dodala je. “Ovo je bila peta razmjena ratnih zarobljenika. Ukupno 76 ljudi”, rekla je Vereščuk u izjavi.

15:40 Majka i njeno dvoje djece, čija tijela su ekshumirana iz masovne grobnice koja je otkrivena u dvorištu Crkve svetog Andrije u Buči, sahranjena su danas u ovom ukrajinskom gradu, nadomak Kijeva.

15:25 Vjeruje se da je šef zloglasne grupe Wagner, koju čine ruski plaćenici, stigao u Donbas kako bi osobno nadgledao širenje terora ove paravojske u Ukrajini. Vjeruje se da je Jevgenij Prigožin (60), čovjek poznat kao “Putinov kuhar”, otišao u istočnu ukrajinsku regiju prema naredbi iz Kremlja – piše “Times”.

15:05 Više od 11.000 naselja naselja nalazi se u regijama Žitomir, Zapožje, Kijev, Mikolajev, Sumi, Harkov, Heršon, i Černihov koje nisu pod okupacijom. Više od tri hiljade naselja još je pod okupacijom. Trenutno je 919 gradova i sela oslobođeno od okupatora – izjavio je zamjenik načelnika predsjedničkog ureda Kirilo Timošenko na brifingu za novinare, prenosi dopisnik Ukrinforma.

14:35 Vlasti luhanske regije pozivaju građane da odmah krenu s evakuacijom. Guverner Serhij Gajdaj navodi kako je iz gradova Lisičanska i Severodonjecka evakuirano 50 ljudi.

14:15 Danska vlada objavila je danas da će znatno povećati opskrbu energijom iz obnovljivih izvora i privremeno povećati domaću proizvodnju plina u poljima u Sjevernom moru kako bi se što prije riješila ovisnosti o opskrbi iz Rusije.

14:00 Rusija će sudski osporavati zamrzavanje svoje imovine u inozemstvu, rekla je u parlamentu čelnica ruske središnje banke Elvira Nabiulina, a prenose Ria Novosti.

“Ovo je nezapamćeno zamrzavanje zlatno-deviznih rezervi. Pripremit ćemo pravne radnje, spremamo ih prezentirati. Nezabilježeno je u svjetskim razmjerima da se zamrznu zlatno-devizne rezerve tako velike zemlje. To je nezapamćeno”, rekla je Nabiulina.

13:45 Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ustvrdio je da SAD i druge zapadne zemlje “čine sve da odugovlače rusku vojnu operaciju u Ukrajini”.

Šojgu kaže da sve veći broj stranog oružja Ukrajini “jasno pokazuje njihove namjere da isprovociraju režim u Kijevu da se bori do posljednjeg ukrajinskog položaja”.

Dodao je da ruske snage metodično provode plan za “oslobađanje Donjecke i Luganske narodne republike”, misleći na samoproglašene pobunjeničke entitete u istočnoj Ukrajini.

13:20 Ruske snage osvojile su grad Kreminu na istoku Ukrajine, objavio je danas regionalni guverner.

Kremina, grad s oko 18 hiljada stanovnika koji se nalazi oko stotinu kilometara jugoistočno od Kijeva, čini se da je prvi grad koji je pao u ruske ruke u novoj ofanzivi na istoku Ukrajine. 

“Kremina je pod kontrolom orka. Ušli su u grad”, objavio je Sergej Hajdaj, guverner regije Luhansk.

13:05 Francuska policija je pokrenula istragu o uzroku požara koji je poharao malenu rusku pravoslavnu crkvu u središtu Pariza na uskrsnu nedjelju, saopćila je pariska vatrogasna služba.

Oko 60 vatrogasaca je u nedjelju bilo upućeno u 15. pariski okrug kako bi ugasili požar u crkvi Saint-Seraphin-de-Sarov. Crkva je teško oštećena, no nema žrtava. Stručnjaci nastoje otkriti da li se radi o nesreći ili podmetnutom požaru. 

12:55 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u intervjuu za indijsku televiziju da ne razmišljaju o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini.

“Samo konvencionalno oružje”, rekao je Lavrov, a prenosi ruska agencija Interfax.

12:20 Ruska vojska napada duž fronte od 480 km u istočnoj Ukrajini u sklopu svoje velike ofanzive, kako je Ukrajina nazvala “novu fazu rata”.

Ruske snage pokušale su probiti odbranu Ukrajine duž gotovo cijele crte bojišnice, navodi se u saopćenju ukrajinskog Glavnog štaba. No dosad su uspjele proći samo kroz dva područja – istočni grad Kreminna i još jedan mali grad, tvrdi regionalni vojni upravitelj Luganska Serhij Haidai.

Glavni štab saopćio je kako ruska vojska nastavlja blokirati i granatirati južni lučki grad Mariupolj i ispaljivati projektile na druge gradove.

11:56 Dr. Jack Watling iz istraživačkog centra za odbranu i sigurnost Royal United Services Institute (Rusi), za BBC je govorio o ruskoj ofanzivi u Donbasu i o tome može li Rusija preuzeti kontrolu nad tom regijom do 9. maja – datuma kada održava paradu u Moskvi kojom obilježava svoju pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

“To je izvedivo, ali je jako daleko od sigurnog. Ukrajinska vojska morala je povući puno jedinica iz područja oko Kijeva i njihove jedinice su jako umorne, tako da će to biti jako teška borba… Ukrajinci riskiraju mnogo žrtava u ovoj borbi kako bi otupili ruski napredak.”

11:23 Rusija je u utorak pozvala ukrajinske borce i strane plaćenike da napuste metalurško postrojenje Azovstal u opkoljenom gradu Mariupolju. Zatražila je da se to učini do podneva po moskovskom vremenu, što je rok koji je upravo prošao.

Reuters javlja da je rusko ministarstvo odbrane izdalo saopćenje u kojem poziva na predaju.

“Svima koji polože oružje jamčimo život”, saopćilo je ministarstvo odbrane. Pozvali su vojnike da se povuku iz čeličane između 14 i 16 sati po moskovskom vremenu “bez iznimke, bez ikakvog oružja i bez streljiva”.

11:06 Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres nije pokušao stupiti u kontakt s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od početka ruske invazije na Ukrajinu, izvijestlo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je za Reuters da ‘niko nije bio u kontaktu niti preko stalne misije Rusije pri UN-u niti izravno s Ministarstvom vanjskih poslova.’

10:45 Separatističke snage koje podržava Rusija pokušavaju upasti u čeličanu Azovstal u opkoljenoj ukrajinskoj luci Mariupolj, rekao je u utorak glasnogovornik separatista Eduard Basurin, a prenosi agencija RIA.

Separatisti planiraju “osloboditi” čeličanu što je prije moguće, rekao je drugi separatist Denis Pushilin, a prenosi RIA.

10:19 Reuters prenosi najnovije operativne tvrdnje ruskog ministarstva odbrane koje tvrdi da su ruske raketno-topničke snage pogodile 1260 ciljeva u Ukrajini tokom noći, kao i da su protuzračne snage srušile ukrajinski avion MiG-29 u regiji Donjeck. Tvrdnje nisu nezavisno provjerene.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










10:03 Grčka je zaplijenila ruski tanker sirove nafte kod otoka Evia u sklopu sankcija Evropske unije protiv Rusije, rekao je dužnosnik grčkog ministarstva pomorstva. Pegas pod ruskom zastavom, s 19 ruskih članova posade, zaplijenjen je u blizini obalnog grada Karystosa. Dužnosnik obalne straže rekao je da je plovilo zaplijenjeno, ali ne i njegov teret.

09.45 Tokom rata ruska vojska izgubila je 169 aviona i 150 helikoptera, objavio je Glavni štab ukrajinske vojske.

09.40 Rezultati napada ruskih trupa na Nikolajev. Noću je došlo do žestokog granatiranja iz raketnih sistema.

08.40 U Mariupolju Rusi tuku ne samo Azovstal, nego i stambeni sektor, objavio je savjetnik gradonačelnika Mariupolja.

Slika

07.50 Ruske trupe uništile su još 12 kuća u regiji Lugansk, većinom u Kreminni, javljaju lokalni mediji.

07.30 Ukrajinske snage koje brane Mariupolj borit će se do kraja, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

“Grad još uvijek nije pao”, rekao je. “Još uvijek postoje naše vojne snage, naši vojnici, borit će se do kraja. Oni su još uvijek u Mariupolju”, rekao je za američku mrežu ABC.

Ruska vojska kaže da kontrolira gotovo cijeli Mariupolj, dok se ukrajinska bojna Azov još uvijek drži u Azovstalu, velikoj čeličani na obali Azovskog mora.

07.00 Rusija je na čeličanu u Mariupolju počela bacati bombe namijenjene uništavanju bunkera, tvrdi zapovjednik Nacionalne garde Azov Denis Prokopenko

Prokopenko je u videoporuci rekao da bombe padaju iako se civili skrivaju u tunelima fabrike. “Ruske okupacijske snage i njihovi lakaji znaju za civile i stalno voljno pucaju na fabriku”, rekao je.

Rusija je procijenila da je u tunelima i podrumima čeličane 2.500 ukrajinskih vojnika i oko 400 stranih plaćenika. Šef gradske patrolne policije Mihail Veršinjin rekao da se u fabrici skrivaju mnogi civili, uključujući djecu.

Ukrajina procjenjuje da je u Mariupolju ubijeno 21.000 ljudi.

06.30 Šef Belgorodske regije u Ruskoj Federaciji tvrdi da je selo Golovčine granatirala “Ukrajina”.

06.20 U regiji Harkiv neprijatelj raspoređuje dodatne protuzračne raketne divizije, objavio je Glavni štab ukrajinske vojske.

05.40 Ruska baterija 2S1 gađa ukrajinske položaje u Donbasu, snimku je objavio OSINTtehnikal.

 05.00 Pogled iz zraka na dva ruska kamiona za opskrbu koje je uništila ukrajinska 30. mehanizirana brigada. 

04.00 Nove snimke žena i djece koji se navodno skrivaju u podrumu čeličane Azovstal u opkoljenom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, objavljene su na Telegramu. Video je objavila pukovnija Azov, a kasnije ga je podijelilo ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova.

alt

Čini se da video prikazuje desetke djece i porodica koji se dugo skrivaju u podrumu fabrike gdje se ukrajinske snage bore protiv ruskih napada. Prema gradskom vijeću Mariupolja, najmanje 1000 civila skriva se u skloništima ispod čeličane Azovstal.

“Uglavnom se radi o ženama s djecom i starcima”, napisalo je gradsko vijeće u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Autentičnost snimki nije potvrđena nezavisnom analizom i ne zna se kad su nastale, ali se čini da su zidovi iste boje kao i oni u podrumima Azovstala.

03.00 Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da Mariupolj nije pao unatoč napadima Rusije.

“Vidimo koncentraciju ruskih zračnih napada i topništva u Donbasu i na jugu, posebno oko i u Mariupolju”, rekao je Kirby. Ukrajinci se opiru, rekao je, unatoč sve agresivnijoj akciji Rusije.

Kirby je također govorio o tome kako će američki vojnici uskoro obučavati pripadnike ukrajinske vojske kako koristiti haubice – topničko oružje koje je osigurao SAD. Oružje je dio vojnog paketa od 800 miliona dolara iz SAD-a za Ukrajinu.

02.00 Sirene za uzbunu odjekuju širom Ukrajine, stiglo novo američko oružje. “Počela je druga faza rata”. 

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PRIRODNO BLAGO : Tanja Savić pokazala bujno poprsje

NEDOSTAJE JOJ KĆERKA I UNUCI! Cakana daleko od porodice za praznike