in

Niko nije uradio više na očuvanju sjećanja i ostavštine tih pojedinaca

Slatka-Tajna.Eu

Član Britanskog parlamenta Bob Stewart i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field uručili su, u ime Njenog veličanstva Kraljice Elizabete II, orden počasnog pripadnika najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva Muhidinu Tutiću.

Ovo prestižno priznanje, Tutić je primio za podršku Britanskim snagama tokom devedesetih godina i kontinuirano zalaganje u poslijeratnom periodu da se očuva uspomena na pripadnike Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva koji su izgubili živote u Bosni i Hercegovini.

Počasna titula se dodjeljuje nebritanskim državljanima za njihov rad od značaja za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Povodom dodjele ordena, ambasador Matthew Field izjavio je kako mu je izuzetno drago što je rad Muhidina Tutića prepoznat na ovakav način.

“Jako mi je drago da je značajan doprinos odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine koji je dao Muhidin Tutić prepoznat na ovaj način.

Tokom konflikta devedesetih, i u godinama nakon, pružio je neprocjenjivu podršku pripadnicima britanskih Oružanih snaga, u njihovim naporima da održe teško stečeni mir u ovoj zemlji.

Niko nije uradio više na očuvanju sjećanja i ostavštine tih pojedinaca iz britanskih Oružanih snaga koji su dali najveću žrtvu, dajući živote za mir.

Uz to, pomagao je i njihovim porodicama i saborcima. Gospodin Tutić može svoju medalju nositi sa velikim ponosom, jer ona predstavlja zahvalnost građana Ujedinjenog Kraljevstva”, rekao je Field.

Red Britanskog Carstva je britanski viteški red kojeg je uspostavio Kralj George V 1917. godine sa ciljem da se oda priznanje hiljadama ljudi koji su služili na neborbenim pozicijama tokom Prvog svjetskog rata.

Danas, vođa Reda je Njeno veličanstvo Kraljica Elizabeta II. Njeno Veličanstvo je lično odobrilo dodjelu ovog priznanja, na preporuku premijera koji je opet djelovao po savjetu Odbora za dodjelu priznanja kojeg čine viši civilni službenici i nezavisni eksperti.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mili progovorio o ljubomori kolega: “Publika je ta koja odlučuje!”

Feđa Dudić o smjeni na klupi: Ovako se pišu smrtovnice