in

OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA FORMIRANJA 102. ODŽAČKE BRIGADE: Imena 144 poginula borca na spomeniku svjedoče o jedinstvu Bošnjaka i Hrvata

Slatka-Tajna.Eu

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim braniteljima i šehidima u Odžaku je danas obilježena je tridesetogodišnjica formiranja 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), saopćeno je iz Općine Odžak.

Odžačka brigada, navodi se, prošla je ratni put odžačkog, brodskog i oraškog ratišta. Na tom putu je poginulo 144 najboljih sinova, a pet je umrlo tokom rata, dok ih je 500 ranjeno, a kroz brigadu je prošlo preko 3.500 boraca koje je krasilo zajedništvo i ogromna želja za povratkom u svoj Odžak.

Imena na spomeniku svedoče velikoj žrtvi koju su Odžačani dali za očuvanje države BiH, ali i zajedništvu Bošnjaka i Hrvata koje je krasilo tu brigadu.

Vijence su položili predstavnici Vlade Posavskog kantona, Općine Odžak, ministarstva branitelja, policije, vojske, udruga branitelja kao i delegacija Ministarstva branitelja Republike Hrvatske te predstavnici Općinskih odbora HDZ BiH i SDA Odžak.

Prisutnim se obratio komandant brigade Tomislav Božić koji je prisutne posjetio na ratni put i zajedništvo Bošnjaka i Hrvata koje se sačuvalo tokom najtežih dana agresije na Bosnu i Hercegovinu i da trebju svi koji cijene slobodu obilježiti ovaj dan u većem broju nego danas. Božić je pročitao imena svih 144 poginula branitelja.

Načelnica Općine Nada Ćulap je posebno pozdravila porodice poginulih i sve pripadnike 102.brigade uz molitve da više nikada ni jedna majka ne zaplače na ovim prostorima, kazala da je u planu izgradnja spomen doma braniteljima gdje će udruge imati adekvatne prostorije za svoj rad.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na kraju obilježavanja godišnjice vojni kapelan fra. Marinko Živković i glavni imam odžačke džamije Safet ef. Karahmetović zajedno sa prisutnim su na vjerski način odali počast poginulim braniteljima i šehidima.

Općinsko vijeće Odžak je u susret tridesetoj godišnjici brigade glavnu ulicu koja vodi u centar grada preimenovalo u ulicu 102. odžačke brigade HVO.

Pored toga odlukom Općinskog vijeća Odžak novoizgrađeni trg kod spomenika braniteljima je dobio ime Trg povratka dok trg ispred Male vijećnice Beledije od sada nosi naziv Trg Bosne i Hercegovine, a odžačka šetnica je dobila naziv Aleja Mira.

loading…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Jeziva povreda u Premijer ligi

Donnarummino očajno istrčavanje zbog čega je završio na stubu srama