in

13. DANI BHAAAS U BIH – Sarajevo će u junu ugostiti velika svjetska imena iz svijeta nauke i umjetnosti

Slatka-Tajna.Eu

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) i ove godine organizira veliki naučni događaj pod nazivom „Dani BHAAAS u BiH“. Tako će jedna od najvećih i najznačajnijih organizacija akademske dijaspore Bosne i Hercegovine, od 23. do 26. juna u Sarajevu ugostiti velika svjetska imena iz različitih naučnih disciplina na – “13. Danima BHAAAS u BiH”.

Za ovu priliku pripremljeno je više od trideset simpozija iz oblasti medicine, tehnoloških i prirodnih nauka, umjetnosti, održivog razvoja i društvenih nauka, na kojima će predavati oko 300 istaknutih doktora nauka, liječnika, uglednih naučnika, akademskih radnika i umjetnika, pred stotinama prijavljenih učesnika iz dvadeset zemalja.

BHAAAS od svog osnivanja dovodi vrhunske stručnjake u našu zemlju, od kojih su mnogi bh. porijekla i koji rade na prestižnim institucijama u Americi, Kanadi i šire. “Dani BHAAAS u BiH” im pružaju priliku da svoje znanje i stručnost podijele sa kolegama i studentima u matičnoj zemlji. BHAAAS je pripremio izdvojeni program za studente, te će uputiti poseban poziv mladim istraživačima, da sudjeluju na ovom događaju. To će za studente biti jedinstvena prilika da se upoznaju sa najnovijim trendovima u nauci, tehnologiji i medicini te upoznaju neke od lidera svjetske akademske zajednice.

Uz studentski program posebna pažnja je posvećena i programu iz održivosti u sklopu kojeg će se održati četiri simpozija uz raznovrsne popratne događaje poput okruglih stolova, radionica i plenarnih predavanja. Organizatori bilježe veliki interes za ovaj dio programa od strane institucija i organizacija.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Koliki je značaj ovog naučnog događaja uvjerili smo se prošle godine kada smo i pored svih organizacionih izazova uvjetovanim pandemijom zabilježili veliko interesovanje, kako domaće stručne javnosti tako i studenata i medija. Ove godine smo ranije krenuli sa organizacijom i mogu najaviti da će nam 13. Dani BHAAAS u BiH ponuditi vrhunski naučni program. Obuhvaćene su sve naučne discipline, od medicine, tehničkih i društvenih nauka, do umjetnosti. Pripremamo bogat program iz oblasti kulture, namijenjen studentima na koje i ove godine stavljamo poseban akcent u organizaciji. Veoma se radujem tom 23. junu, kao i sve moje kolege”, kazao je predsjednik BHAAAS-a prof. dr. Ismar Volić.

Inače, BHAAAS je kroz različite projekte podrške u Bosni i Hercegovini direktno donirao preko 200.000 KM, te kroz svoje aktivnosti (posebno u oblasti medicine) pomogao institucije i pojedince u domovini. U periodu od osnivanja do danas, BHAAAS je potpisao memorandume o saradnji sa 14 institucija u Bosni i Hercegovini, regiji i SAD-u. U periodu od 2009. do 2020. godine BHAAAS je objavio u referentnim izdavačkim kućama i žurnalima preko 350 originalnih naučnih radova, te desetine medicinskih apstrakta. Organizovano je na desetine kulturnih događaja u USA i Bosni i Hercegovini, od čega 17 svečanih koncerata, umjetničkih izložbi, pozorišnih predstava i dr.

Kroz različite programe podrške studentima, pomogli su školovanje velikog broja mladih ljudi, a kroz program International Cultural Exchange Program for Classical Musicians preko 30 mladih muzičara iz SAD je prošlo kroz edukaciju u Sarajevskoj filharmoniji.
BHAAAS danas ima preko 250 članova od čega je 60% iz SAD, a ostali dolaze iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja širom svijeta.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NISMO U BRAKU: Anabela i Andreja Atijas nikad nisu bili na istim talasnim dužinama

Mladi Bosanac Din Omerhodžić, zvijezda njemačkoj showa: Ljubio sam Eminu, ali ništa više nije bilo između nas! Jedva sam se pomirio s djevojkom – Ekspanzija.com