in

U ponedjeljak razmjerno svježe i vjetrovito, ali posvuda ne i suho

Slatka-Tajna.Eu

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

“I blagdanski ponedjeljak bit će razmjerno svjež i vjetrovit. Uz promjenjivu naoblaku u sjevernim kopnenim predjelima lokalno može pasti malo kiše. Na Jadranu sunčano, ali još uz česte olujne udare bure, sredinom dana na otocima i jak sjeverozapadni vjetar.

Od utorka vrlo promjenjivo, pravo proljetno vrijeme – izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će mjestimice padati i kiša. Zapuhat će jugo, koje će samo prolazno u srijedu zamijeniti bura, ne odviše jaka. Temperatura zraka bit će u postupnom porastu.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” dodatno je savjetovala: “Olujna bura još će i u ponedjeljak stvarati probleme u prometu, no u drugom dijelu dana postupno će slabjeti, pa ukoliko krećete na put, popodnevni sati svakako su bolji izbor.”

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak razmjerno svježe i vjetrovito, ali posvuda ne i suho

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: “I nastavku blagdanskog produljenog vikenda na istoku Hrvatske puhat će povremeno umjeren sjeverni vjetar koji će prema večeri potpuno oslabjeti. Povremeno će biti promjenjive naoblake, a samo lokalno popodne može pasti vrlo malo kiše. Temperatura ispod prosjeka za doba godine, jutarnja oko 2 °C, a dnevna od 11 do 13 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će sredinom dana puhati umjeren sjeveroistočnjak. Jutro sunčano, potom više oblaka, no samo je rijetko moguća pokoja kap kiše.

Na zapadu oblaka će biti manje, no bit će vjetrovitije nego u središnjoj Hrvatskoj, u gorju uz mjestimice jak sjeveroistočnjak. Na sjevernome Jadranu i dalje povremeno jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, u noći još moguće i orkanskim. Vjetar će ipak prema večeri postupno slabjeti. Po kotlinama Like ujutro je moguć slab mraz. Dnevna temperatura između 8 i 10 °C u gorju te oko 15 °C na moru.

Na dalmatinskoj obali ponegdje i do 17 °C, uz sunčano vrijeme, ali i vjetrovito, uz umjerenu do jaku buru, mjestimice i s olujnim udarima te ponegdje valovito more, prema otvorenome i jače valovito.

Podjednaka temperatura i vremenske prilike i na jugu Hrvatske – sunčanih sati bit će mnogo, no ugođaj će nekima kvariti bura, povremeno jaka i s olujnim udarima.”

Slijedi manje vjetrovito, ali promjenjivo vrijeme

“Bura će na Jadranu u utorak oslabjeti i okrenuti na jugo s kojim dolaze promjenjiviji dani, pa će povremeno oblaka biti više, a mjestimice će pasti i malo kiše, ponajprije sredinom tjedna.

I na kopnu od utorka još nestabilnije, uz izmjenu sunčanih i oblačnih razdoblja te mjestimičnu kišu, a iako će dnevna temperatura postupno rasti, ujutro je mjestimice moguć i kratkotrajan mraz, osobito po gorskim kotlinama.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a pripremio za emisiju “Istrage prometnih nesreća“.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Potrudićemo se da do titule stignemo bez poraza

ZVANIČNO JE KRALJICA: Draganu Mirković fanovi krunisali u Gradišci