in

Na Uskrs većinom sunčano, ali svježije, uz često jaku i olujnu buru

Slatka-Tajna.Eu

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

“Većinom suhe uskrsne blagdane, na Jadranu i pretežno sunčane, mnogima će kvariti vjetrovito vrijeme, koje će pojačavati osjet hladnoće, posebice često olujni ponegdje čak i orkanski udari bure, uz koje će biti i problema u prometu.

Srećom za mnoge, bura, na kopnu i sjeverni vjetar, mjestimice i sjeverozapadni, do utorka će oslabjeti i okrenuti na jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu još češće jugo, s kojima će pak stizati sve više oblaka pa će povremeno padati kiša, uglavnom od srijede. Temperatura zraka bit će većinom niža od prosječne za drugi dio travnja.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Na Uskrs većinom sunčano, ali svježije, uz često jaku i olujnu buru

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “Uskrsno prijepodne na istoku Hrvatske proteći će uz dosta sunčanog vremena, a popodne će biti promjenjive naoblake. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar s jakim, moguće i olujnim udarima. Dnevna temperatura oko 13 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj prijepodne sunčanije, zatim promjenjiva naoblaka. Vjetar umjeren sjeveroistočni, s jakim, na sjeveru moguće i olujnim udarima. Dnevna temperatura bit će oko 12 °C.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, a u gorju prijepodne oblačno, mjestimice s malo susnježice, zatim sunčana razdoblja. Puhat će umjeren i jak, na udare olujan sjeveroistočni vjetar, a na moru bura s olujnim, pod Velebitom i orkanskim udarima.

U Dalmaciji će blagdan proteći uz barem djelomice sunčano vrijeme. Puhat će bura, umjerena i jaka s olujnim udarima. Dnevna temperatura bit će između 16 i 18 °C, u unutrašnjosti i niža.

Na jugu Hrvatske prijepodne oblačnije do poslijepodneva, uz umjerenu i jaku buru s olujnim udarima. Temperatura će danju porasti do 14 °C ponegdje i 17 °C.”

Slijede promjenjiviji i većinom svježiji dani te manje vjetroviti

Na kopnu idućih dana promjenjivo. U ponedjeljak s više sunca, a od utorka oblaka. Past će i malo kiše, češće u utorak, a u srijedu uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije i gorju. Vjetar će oslabjeti pa od utorka u gorju može biti slabog mraza, u srijedu lokalno i magle. Temperatura zraka još će se spustiti, a tek u srijedu malo porasti.

Na Jadranu u ponedjeljak i dalje sunčano, u početku i vjetrovito, uz olujne udare bure. Tijekom dana bura će oslabjeti, a u utorak će zapuhati jugo te jačati. S njim će stizati oblaci pa će sunca biti sve manje, osobito u srijedu, kada će pasti i malo kiše. Temperatura zraka bit će niža nego tijekom Uskrsa”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A Tomislavih kolega Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a za “Istrage prometnih nesreća pripremio je meteorološko-prometnu prognozu.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za Uskrs značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zrinjski sedam kola prije kraja potvrdio sedmi naslov prvaka

Carlo Ancelotti je Luku Modrića usporedio s legendom koju je u prošlosti trenirao