in

U subotu vjetrovito, ponegdje uz slabe oborine te većinom svježije

Slatka-Tajna.Eu
Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

Tijekom produženog blagdanskog vikenda bit će oblačnije i većinom svježije nego prošlih dana, te prilično vjetrovito, posebice na Jadranu, gdje će puhati često jaka i olujna bura, ponegdje na sjevernom dijelu vjerojatno i s orkanskim udarima. Mjestimice može pasti malo kiše, u gorju čak i snijega, osobito u subotu i ponedjeljak.

Početkom novoga tjedna vjetar će slabjeti pa će ponegdje biti slabog mraza, posebice u gorju.

Prema sredini tjedna ponovno sunčanije i danju toplije, ali prema njegovom kraju opet se povećava vjerojatnost za više oblaka i nove oborine.

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a i koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu osjetno svježije i vjetrovito, ponegdje uz slabe oborine

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “U subotu u istočnoj Hrvatskoj djelomice sunčano i hladnije nego u petak. Povremeno uz umjerenu i povećanu naoblaku ponegdje može pasti i malo kiše. Puhat će umjeren sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 9 °C, a najviša dnevna 14 i 17 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti djelomice sunčano, ali prijepodne ponegdje može pasti i malo kiše. Puhat će većinom jak, na udare i olujan sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i vjetrovito. U gorskim krajevima promjenjivo, mjestimice sa slabom kišom. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni vjetar, uz obalu jaka i olujna bura. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 6 °C, na moru između 7 i 11 °C. Najviša dnevna od 12 do 14 °C, uz obalu između 18 i 21 °C.

U Dalmaciji uglavnom suho i barem djelomice sunčano. Puhat će jaka, mjestimice i olujna bura, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka uglavnom od 8 do 13 °C, a najviša dnevna između 19 i 22 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako toplo te djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Ponegdje može biti kratkotrajnih pljuskova. Puhat će umjerena, poslijepodne i jaka bura.”

I sljedećih dana razmjerno svježe i vjetrovito

U nedjelju i ponedjeljak na kopnu djelomice sunčano, vjetrovito i osjetno hladnije. U utorak uz povremeno više oblaka mjestimice će biti i kiše. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar koji će u ponedjeljak postupno oslabjeti.

Na Jadranu u nedjelju i ponedjeljak pretežno sunčano, ali i vjetrovito. U utorak uz više oblaka na sjevernom dijelu ponegdje može pasti i malo kiše. Većinom jaka, mjestimice i olujna bura, na sjevernom dijelu i s orkanskim udarima, u ponedjeljak će oslabjeti i okretati na sjeverni i sjeverozapadni vjetar.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju “Istrage prometnih nesreća“.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Gospođa Lewandowski na Instagramu otkrila u kojoj državi će Robert nastaviti karijeru?!

VATRENA I KAD SE NE TRUDI: Žanamari u opremi za trening