in

Stranačko vrbovanje maturanata u Banjoj Luci

Slatka-Tajna.Eu

Maturanti banjalučkih srednjih škola dobili su poziv da prisustvuju zabavi u petak navečer, 15. aprila koja se održava u prostorijama Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće stranke u Republici Srpskoj koju vodi Milorad Dodik.

Nije poznato ko je podijelio pozivnice. Ono što je poznato je da je za učenike ulaz besplatan.

Na pozivnici koja je podijeljena učenicima se navodi da će maturanti imati priliku osvojiti i nagrade, poput maturskog odijela ili haljine, besplatno šminkanje, fotografisanje. Uvjet je da maturanti ostave lične podatke – ime, prezime, broj telefona, e-mail i napišu čime se žele baviti u životu.

Ovogodišnji maturanti imaju 18 ili 19 godina i prvi put će ove godine u oktobru, kada bi trebali da se održe opšti izbori, moći glasati.

“To je za mene vrbovanje. Meni je to jadno, bijedno, čemerno. Razumijem da su željni glasova i da imaju panični strah od gubitka vlasti. Degutantno je to da vuku omladinu u svoje kandže”, kazala je za Radio Slobodna Evropa Ljiljana Sabljić Tešanović, majka maturantice srednje Ekonomske škole u Banjoj Luci koja je dobila pozivnicu.

Dodala je da je kao roditelj ne bi dozvolila da joj dijete ide na takve zabave.

“Sreća, pa se moja kći tome ismijava. Ona tu muziku i na sluša. Milica (Pavlović) je ta neka pjevačica koja pjeva ‘od Silvane do Nirvane’. Ona će izvući nagrade i usrećiti maturante, koji moraju ostaviti lične podatke. Ne treba biti previše pametan. Uzimaju podatke ‘na foru’ koje će iskoristiti za krađu glasova izborima”, smatra Sabljić Tešanović.

Inače, zvanična maturska večer koju organizuju škole je u maju.

U Ministarstvu prosvete i kulture Republike Srpske nisu odgovorili na pozive RSE da pojasne da li je zakonski moguće bez dozvole škole dijeliti pozivnice za zabave. I u banjalučkoj gimnaziji nisu odgovorili na poziv da komentiraju cijeli slučaj.

Poslovna tajna SNSD-a

Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a, kazao je za RSE da o toj žurci u Banjoj Luci nema nikakvu informaciju. Što se tiče organiziranja te i sličnih zabava, na kojima bi se “vrbovali” novi članovi, Kovačević tvrdi da kao SNSD tako nešto nikad nisu radili.

Iz Gradskog odbora te stranke su potvrdili za RSE da je u njihovom vlasništvu poslovni prostor u kojem se organizira matursko veče. I oni navode da “s tom žurkom nemaju ništa”, ne želeći odgovoriti na pitanje ko je organizator, pozivajući se na poslovnu tajnu.

“Prostor (u kojem se organizuje) mi možemo da izdajemo različitim organizatorima. Ne smijem da dajem podatke o organizatoru”, kazala je za Radio Slobodna Evropa Jelena Dužinović, glasnogovornica Gradskog odbora SNSD-a.

No, banjalučkog advokata Daria Sandića zanima ko je organizator maturske večeri. Zbog toga je uputio zahtjeve inspekciji, Ministarstvu unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska, Komunalnoj policiji, Gimnaziji, ombudsmenu za zaštitu djece i Uredu visokog predstavnika (OHR), da reaguju i spriječe “zloupotrebe i nezakonito ponašanje”.

Za Radio Slobodna Evropa kaže da će nakon što sazna ko je organizator, podnijeti i krivične prijave tužilaštvu.

“‘Neko’ neovlašteno organizuje muziku u stranačkim prostorijama koja nema dozvolu za ovu djelatnost, ne zna se da li može obavljati ovu djelatnost, nema saglasnost nadležnih gradskih organa. Uopšte se ne zna ko je taj ‘neko'”, naveo je Sandić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sandić se obratio i Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH. Ovoj Agenciji se može obratiti svaki građanin koji smatra da mu neko nezakonito uzima lične podatke, da je negdje nezakoniti postavljen videonadzor i slično.

Agencija nema auto ni dovoljno inspektora

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Dragoljub Reljić, inače kadar SNSD-a, kazao je za RSE da “nisu zaprimili zahtjev” vezan za banjalučku maturalnu žurku.

“Svako prikupljanje podataka mora da ima neku svrhu i, s obzirom na obim podataka, da li je ta svrha bila opravdana. Naprimjer, ako učenici idu na ekskurziju, neko ih mora popisati. Dok ne vidimo o čemu se radi, ne možemo ni iznositi neki sud”, rekao je Reljić, dodajući da Agencija ima devet službenika koji se bave zaštitom ličnih podataka.

“I to kad su svi zdravi, da nikome nije dijete bolesno, da se ne slavi Vaskrs ili Bajram, da se ne ide na godišnji odmor. Realni su problemi građana – videonadzor, neko vas snima, koristi vaše lične podatke – i nekoliko ljudi bi trebalo da riješi sve probleme”, kazao je Reljić za RSE.

On ističe i da je Agenciji potrebno još barem šest inspektora, te da dobiju službeni automobil.

“Da mi ne ide inspektor autobusom u Banja Luku i da mi usred inspekcijskog pregleda kaže da mu se autobus vraća u 15 sati popodne i da mora napustiti inspekcijski pregled”, kazao je Reljić.

Zakon o zaštiti ličnih podataka Bosne i Hercegovine podrazumijeva da građanin mora dati suglasnost za prikupljanje ličnih podataka.

Postoje i izuzeci, ali uz određene uvjete.

Obrada bez suglasnosti je dozvoljena u slučajevima, primjerice, ako je neophodna za potpisivanje nekog ugovora.

Manje birača nego prije dvije godine

U Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine niko nije odgovarao na poziv RSE kako bi odgovorio na pitanje koliko je građana sa napunjenih 18 godina ove godine upisano u birački spisak.

Centralna izborna komisija BiH je u martu objavila podatak da je na dan 1. mart 2022.godine utvrđeno da je u Bosni i Hercegovini ukupan broj birača bio 3.370.444 birača.

To predstavlja umanjenje broja birača na Centralnom biračkom spisku za 15.298 birača u odnosu na općinske izbore dvije godine ranije.

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini se održavaju svake četiri godine. Posljednji su bili 2018. godine.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kličko se opet oglasio: Reći ću vam istinu…

DOBIO SAM BAKŠIŠ I OZDRAVIO: Ibro Bublin sumirao utiske iz Amerike