in

RAT UŽIVO: Rusija zaprijetila novim udarima na Kijev, krstarećom raketom pogođena tvornica oružja, kritično u Mariupolju…

Slatka-Tajna.Eu

10.10 Rusija je zaprijetila novim napadima na Kijev “kao odgovor na napade Ukrajine na ruskom teritoriju”.

“Napadi ruskih oružanih snaga na ciljeve u Kijevu pojačat će se kao odgovor na napade i sabotaže na teritoriju Ruske Federacije”, objavilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi ruska novinska agencija RIA.

Rusija je objavila i da je krstarećom raketom Kalibr pogodila tvornicu oružja pored Kijeva.

Rusko ministarstvo tvrdi i da su “ruske snage ubile oko 30 poljskih plaćenika u Ukrajini”.

09.45 Gradske vlasti u Mariupolju kažu da su “ruski okupatori počeli ekshumirati tijela pokopana u dvorištima stambenih blokova”.

Gradsko vijeće Mariupolja poručilo je na Telegramu i da “okupatori ne dopuštaju stanovnicima da pokopaju svoje ubijene”. 

Svako dvorište sada ima nadzornika koji provodi ova pravila, tvrde Ukrajinci. 

Ukrajina tvrdi da u Mariupolju postoji 13 mobilnih krematorija, a gradske vlasti sumnjaju da Rusi pokušavaju prikriti ratne zločine.

Ove tvrdnje u ovom se trenutku ne mogu neovisno provjeriti. 

08.40 Zapovjednik ukrajinskih marinaca poziva na hitno oslobađanje Mariupolja: situacija je kritična.

08.30 Ruska vojska danima izvodi 24 satna granatiranja regije Lugansk, ima žrtava, javlja Ukrainska pravda.

07.30 Neprijateljski dron oboren u regiji Odesa, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

07.00 Nestašice hrane u Ukrajini sve su izraženije zbog toga što ruski ratni brodovi blokiraju ukrajinske luke i trgovinu u Crnom moru, rekao je zamjenik ukrajinskog ministra privrede Taras Kačka.

On se na društvenim mrežama osvrnuo na izjavu glavnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da će jedna petina svjetske populacije iskusiti glad zbog rata u Ukrajini.

Ukrajinski ministar je rekao da ruski brodovi koji pucaju na komercijalna plovila sprečavaju Ukrajinu da izvozi kukuruz, pšenicu i biljno ulje.

“Da nije Rusije, Afrika i Bliski istok ne bi morali razmišljati o tome kako pronaći više novca za kupnju pšenice”, rekao je. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










06.25 Ruske trupe u smjeru Donjecka usredotočene su na pokušaje zauzimanja gradova Popasna i Rubežnoje, objavila je ukrajinska vojska u svom najnovijem jutrošnjem operativnom izvještaju.

U izvještaju je također iznesena tvrdnja da su ukrajinski vojnici uspješno osujetili osam ruskih napada na području regija Donjeck i Luhansk u posljednja 24 sata. U bitkama na jugu u posljednja 24 sata Rusija je, kako tvrdi Ukrajina, izgubila okvirno 39 vojnika i četiri vozila.

Ukrajinsko operativno zapovjedništvo Jug izvijestilo je da je zamijenilo četiri ruska vojnika za pet Ukrajinaca.

05.25 Ukrajinski udari dronom na ruske tenkove i oklopna vozila.

05.10 Snimka ruskog oklopnog vozila kojeg su uništile ukrajinske snage.

05.00 U regiji Herson razmijenjeni zarobljenici, javlja Ukrainska pravda.

Slika

04.00 Jake eksplozije čule su se u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu te u nizu drugih gradova širom zemlje, izvijestili su lokalni mediji, a prenosi Reuters.

Tokom noći, širom Ukrajine oglasile su se sirene za zračni napad.

Eksplozije su se također čule u gradu Hersonu na jugu zemlje, gradu Harkivu na istoku Ukrajine i u Ivano-Frankivsku na zapadu Ukrajine.

Za sada nema službene potvrde o eksplozijama, a Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaje.

03.00 Ukrajinski vojni dužnosnik Oleh Sinjehubov rekao je da u Harkivu u toku granatiranje. Brojne civilne zgrade u drugom najvećem gradu u Ukrajini podvrgnute su granatiranju.

“Neprijatelj tako pokušava destabilizirati naše stanovništvo, zadajući udarce od kojih zapravo pate samo civili”, rekao je Sinjehubov na televiziji. 

Syniehubov je rekao da vlasti pokušavaju provesti “organiziranu evakuaciju” Barvinkove i Lozove, dva grada na jugu harkivske regije. 

02.00 Još dvoje djece poginulo nakon raketnog napada na željeznički kolodvor u Kramatorsku 

Ukrajinsko ministarstvo odbrane izvijestilo je da je još dvoje djece umrlo nakon napada na željeznički kolodvor u Kramatorsku prošle sedmice. 

Ukupno je 59 ljudi ubijeno, uključujući i sedmero djece. 

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Bh. košarkaš Džanan Musa hitno operisan

MAJA MARINKOVIĆ ZAVRŠILA NA SUDU: Tužila je bivša zadrugarka