in

RAT UŽIVO: Rusija i službeno potvrdila jedno od najvećih poniženja u ratu – ‘Moskva je na dnu Crnog mora’

Slatka-Tajna.Eu

22:27 Rusko ministarstvo odbrane objavilo je priopćenje u kojem kaže da je brod Moskva potonuo u Crnom moru, piše Guardian. Još uvijek nije jasno je li ga pogodila ukrajinska raketa ili je potonuo zbog požarom uzrokovane eksplozije.

Vjeruje se da je brod pretrpio značajnu štetu i mislilo se da je krenuo prema Sevastopolju, na Krimu, prije nego što je potonuo. Rusija je ranije tvrdila da je šteta na brodu nastala zbog požara koji se proširio na skladište streljiva. Posada je evakuirana.

Rusija ima samo tri ratna broda ove vodeće klase i posadu od gotovo 500 mornara.

21:54 Francuska je u četvrtak priopćila da će se njena ambasada u Ukrajini vratiti u glavni grad Kijev iz zapadnog grada Lavova, kamo je premješteno početkom marta nakon početka ruske invazije, javlja Agence France-Presse.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian objavio je to tokom telefonskog razgovora sa svojim ukrajinskim kolegom Dmytrom Kulebom.

‘Ovo preseljenje će se dogoditi vrlo brzo i omogućit će Francuskoj da još više produbi svoju podršku Ukrajini u svim sferama kako bi se suočila s ratom koji je Rusija pokrenula 24. februara’, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

21:25  Zapadni dužnosnici kažu da su tvrdnje Ukrajinaca da su pogodili rusku krstaricu Moskva raketom Neptun domaće proizvodnje, ‘vjerodostojne’, piše BBC.

Jedan je dužnosnik rekao da je gubitak Moskve, ako bude potvrđen, ‘ogroman udarac’ ruskom vojnom kredibilitetu, bez obzira na to kako se to dogodilo.

Rekao je da nije upoznat sa sličnim slučajem u kojem je požar na nekom brodu doveo do eksplozije spremnika streljiva – a Rusija tvrdi da se upravo to dogodilo. To bi, rekao je dužnosnik, značilo da je ‘posada izuzetno nesposobna’ pa je teško povjerovati da je do incidenta došlo na taj način.

Dužnosnik je dodao da bi gubitak Moskve mogao imati ‘značajan utjecaj’ na ruske pomorske operacije.

20:19 Ukrajinski parlament prihvatio je u četvrtak rezoluciju kojom kvalificira kao “genocid” djelovanje ruske vojske u Ukrajini i poziva države i nevladine organizacije da učine isto, navodi kanal Telegram.

20:09 Njemačke su vlasti zaplijenile najveću superjahtu na svijetu nakon što je opsežna istraga pokazala da superluksuzno plovilo u vlasništvu sestre sankcioniranog ruskog oligarha Ališera Usmanova.

19:08 Danas toliko spominjana raketna krstarica Moskva, za koju ne znamo još je li samo teško oštećena ili nepovratno onesposobljena eksplozijom, simbol je ruske pomorske moći u Crnom moru. Položena je 1976. u brodogradilištu u ukrajinskom gradu Mikolajivu, koji je jedna od glavnih meta ruskih snaga u aktualnoj invaziji na Ukrajinu. U more je porinuta 1979. godine, a u operativno djelovanje puštena je 1982. i dodijeljena Crnomorskoj floti.

18:46 Kanada će u narednim danima rasporediti do 150 vojnog osoblja u Poljsku kako bi podržala napore Varšave u pružanju pomoći ukrajinskim izbjeglicama, objavila je kanadska ministrica odbrane Anita Anand.

18:34 Zelenski je za BBC rekao da su u Mariupolju možda ubijeni deseci hiljada ljudi. “Imamo informaciju da su, osim tih desetaka hiljada mrtvih, mnogi nestali”, rekao je. “Znamo da su im dokumenti zamijenjeni. Dobili su ruske pasoše. Odveli su ih duboko u Rusiju –  neke u logore, neke u druge gradove. Niko ne zna šta se s tim ljudima događa. Niko ne zna koliko ih je ubijeno”, dodao je.

18:24 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da europske zemlje koje nastavljaju kupovati rusku naftu zarađuju novac krvlju drugih ljudi. U intervjuu za BBC Zelenski je izdvojio Njemačku i Mađarsku, optuživši ih da blokiraju proces za embargo, a Rusija bi od prodaje energenata ove godine mogla zaraditi do 250 milijardi funti – što je više od jedne trećine u usporedbi s prošlom godinom. Među ukrajinskim vrhom raste nezadovoljstvo Njemačkom koja je podržala neke sankcije Rusiji, ali nije podržala strože mjere u pogledu prodaje nafte. “Neki naši prijatelji i partneri shvaćaju da je sada drugačije vrijeme, da to više nije pitanje posla i novca. To je pitanje opstanka”, rekao je Zelenski.

18:16 Oštećeni ruski ratni brod i dalje se bori s vatrom, kaže američki dužnosnik. Vjeruje se da je brod pretrpio značajnu štetu i da je krenuo prema Sevastopolju na Krimu.

18:06 Vlada Velike Britanije najavila je sankcije protiv dvojice ruskih oligarha: direktora nogometnog kluba Chelsea, Eugenea Tenenbauma, i još jednog suradnika Romana Abramoviča, Davida Davidovicha.

17:58 Njemačka je zaplijenila najveću superjahtu na svijetu nakon što je “opsežna istraga” utvrdila da je u vlasništvu sestre sankcioniranog ruskog oligarha Alishera Usmanova. Njemačka savezna policija priopćila je u četvrtak da je zaplijenila Dilbar vrijedan 600 miliona dolara (458 miliona funti) nakon što su razotkrili pravo vlasništvo nad jahtom.

17:46 Ukrajinska privreda mogla bi ove godine pasti najmanje za trećinu, a inflacija premašiti 20 posto pod utjecajem ruske agresije na Ukrajinu, objavila je danas ukrajinska centralna banka.

17:24 Ukupno 324 bolnice su oštećene, a 24 uništene tokom ruske agresije, prema ukrajinskom ministarstvu zdravstva. Vlasti rade na planovima za obnovu nekih bolnica i popravke.

17:16 Raketna krstarica Moskva iz sovjetske ere vuče se natrag u luku, a posada je evakuirana nakon eksplozije streljiva na brodu, objavili su ruski mediji.

17:02 Sve je veći strah da Rusija pokušava popuniti svoje snage u Ukrajini korištenjem vojnika stacioniranih u otcijepljenoj regiji Pridnjestrovlje. Moldavija je optužila Rusiju da pokušava regrutirati moldavske državljane.

16:54 Fotografije uništenih kamiona ruske vojske pokazuju da Rusija očito ima problem s logistikom. Stručnjaci kažu da je stanje kamiona vojske iznimno važno.

16:38 Kupci iz EU-a izgubili bi kontrolu nad novcem i u konačnici bi prekršili sankcije kada bi ruski plin plaćali prema uredbi kojom je Moskva propisala plaćanje u rubljima, preko posredničke banke u Rusiji, stoji u internoj bilješci Europske komisije.

16:24 Ako Moskva bude izgubljena, to će biti drugo veliko rusko pomorsko plovilo koje je doživjelo takvu sudbinu tijekom rata u Ukrajini. Krajem marta Ukrajina je saopćila da je raketni napad uništio ruski desantni brod u luci Berdjansk.

16:14 Na pitanje o komentarima američkog predsjednika Joea Bidena da vjeruje da ruski predsjednik Vladimir Putin čini genocid nad Ukrajincima, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je predsjednik “procijenio da se čini da su Rusi i Putin vraški spremni izbrisati samu ideju o ukrajinskom identitetu”. “A kada to spojite s masovnim ubistvima, iz perspektive predsjednika, to je genocid”, rekao je. Borbe u Ukrajini će također vjerovatno biti “dugotrajne” i trajat će “mjesecima ili čak duže”, rekao je Sullivan. No, Sullivan je rekao da “nije unaprijed odlučeno” da će SAD ukinuti sankcije Rusiji ako postigne diplomatski sporazum s Ukrajinom.

16:00 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je koji uvjet mora biti ispunjen da bi se održao izravan sastanak Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog. Kremlj za sastanak očekuje spreman tekst sporazuma između dviju zemalja.

15:25 Ruska istraga pokazala je da su ukrajinske snage izvele najmanje šest zračnih udara u ruskoj regiji koja graniči sa sjeverom Ukrajine, tvrde ruski prorežimski mediji, pa dodaju da su napadnuti stambeni objekti.

Rusi tvrde da je u navodnom ukrajinskom napadu ozlijeđeno najmanje sedmero ljudi te je oštećeno šest kuća.

15:10 Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) saopćila je danas da je granična stanica u regiji Brjansk gađana iz minobacača iz Ukrajine u posljednjem od niza prijavljenih prekograničnih napada za koje Moskva kaže da bi mogli izazvati eskalaciju sukoba.

Nije bilo ozlijeđenih u tom incidentu, ali su neka vozila oštećena, rekao je glasnogovornik FSB-a za državnu televiziju. Ukrajinsko ministarstvo odbrane i vojska nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.

14:55 Ukrajina se obratila UN-u i zamolila ga da omogući povratak ukrajinske djece koja su, kako navodi, “ilegalno deportirana iz Ukrajine”.

“Bestidna je prijetnja da će ukrajinsku djecu ilegalno posvojiti ruski državljani neovisno o svim potrebnim procedurama koje predviđaju zakoni u Ukrajini”, navodi se u pismu UN-u.

14:30 Ruski predsjednik je danas rekao da “čak ni neprijateljske zemlje nisu uspjele prestati koristiti ruski plin”.

Ruski Gazprom je, podsjetimo, danas saopćio da uredno isporučuje plin Europi. U isto vrijeme na Zapadu su sve glasniji pozivi da se Europa riješi ovisnosti o ruskom plinu.

14:15  Spaljene kuće, oštećena infrastruktura i uništena vozila na ulicama ukrajinskog grada Hostomela, u blizini Kijeva, prikazuju razmjere razaranja i posljedice ruskog napada na Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Udaljen 15 kilometara od Kijeva, Hostomel, grad s oko 17.500 stanovnika, postao je poprište intenzivnih borbi kada je Rusija pokrenula vojnu operaciju 24. februara.

14:00 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u četvrtak da nisu obaviješteni o mogućoj novoj rundi mirovnih pregovora Rusije i Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ukoliko bude zakazan novi sastanak ruskih i ukrajinskih pregovarača, Bjelorusija bi bila idealna platforma za nastavak razgovora”, izjavio je Peskov u Moskvi.

13:50 Guverner ruske regije Brijansk objavio je da su ukrajinske snage otvorile vatru po stambenim zgradama u toj regiji. Radi se o regiji koja graniči sa sjeverom Ukrajine, nedaleko od grada Černihiva.

“Danas su ukrajinske snage otvorile vatru na selo Klimovo. Granatama su oštećene su dvije stambene zgrade, ima žrtava među stanovnicima”, napisao je guverner Aleksander Bogomaz na svom Telegram kanalu.

13:35 BBC-jev dopisnik za sigurnost Frank Gardner objavio je mini-analizu jutrošnjih eksplozija na ruskom ratnom brodu Moskva. Rusi su priznali da je na brodu došlo do serije eksplozije streljiva, ali tvrde da je do njih došlo zbog posljedica požara. Ukrajinci pak tvrde da su brod pogodili s dva projektila tipa Neptun.

Radi se o značajnoj smetnji za rusku invaziju Ukrajine, što zbog vojnih razloga a što zbog udara na moral, ističe Gardner. Moskva je stara krstarica naoružana projektilima iz sovjetske ere, ali je ujedno i glavni ratni brod ruske Crnomorske flote od 2000. godine.

13:15 Od početka ruske invazije Ukrajine preminulo je 197 djece, objavio je ured glavne ukrajinske tužiteljice, dodavši da je povrijeđeno 351 dijete. Najviše djece poginulo je u regijama Donjecka, Kijeva i Harkiva, objavio je ured.

Navode kako je stvaran broj poginule djece vjerovatno veći.

13:00 Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je da su ruske snage u podrumu škole kod Černihiva na sjeveru Ukrajine držali oko 300 ljudi za taoce puna četiri sedmice.

Ukrajinci su u tvitu objavili da su ruske snage za taoce uzele stanovnike sela Jahidne, oko 140 kilometara sjeverno od Černihiva. Ukrajinska strana navodi da je 18 ljudi umrlo tokom ruske okupacije sela.

12:40 Evropska unija je tek nedavno u okviru petog paketa sankcija protiv Rusije onemogućila izvoz oružja i zatvorila rupu u zakonu koja je omogućavala prodaju oružja unatoč embargu nametnutom nakon aneksije Krima 2014. godine.

12:25 Gradonačelnik opkoljenog Mariupolja Vadim Bojčenko jutros je rekao da se taj grad i dalje bori te da će ostati ukrajinski. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Bojčenko je ruske izvještaje o osvajanju gradske luke i predaji više od hiljadu ukrajinskih boraca nazvao lažnim vijestima, prenosi agencija dpa. Taj grad na obali Azovskog mora i dalje brane pripadnici Azovske bojne i mornarice, rekao je Bojčenko koji je izvan grada.

12:00 Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk objavila je da je danas postignut dogovor o devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila.

Kako je kazala, civili u zonama sukoba mogu proći u sigurne zone kroz devet koridora.

Vereščuk je izjavila da oni koji žele preći iz Mariupolja, Berdjanska, Tokmaka i Energodara u Zaporožje mogu to uraditi samo vlastitim vozilima.

11:45 Bivši američki predsjednik Donald Trump nazvao je ruski napad na Ukrajinu genocidom, nakon što je to učinio aktualni predsjednik Joe Biden.

11:30 Rusija je otvorila istragu o navodnom mučenju ruskih vojnika u Ukrajini. Naime, ruski Istražni odbor, glavno tijelo za progon teških zločina, objavio je da se istraga otvara zbog navoda da su ukrajinska sigurnosna služba u regijama Zaporižje i Mikolajiv “ilegalno zadržala i mučila” ruske vojnike, prenosi Sky News.

11:15 U Britaniji je kampanja “Pravda za Ukrajinu” objavila nacrt optužnice protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina za zločin agresije u Ukrajini koji su sastavili stručnjaci anglosaksonskog prava.

10:55 Ingrida Simonite, premijerka Litve, komentirala je najnoviju prijetnju Dmitrija Medvedeva, koji je rekao da se više ne može govoriti o Baltiku bez nuklearnog oružja u slučaju da Švedska i Finska zaista uđu u NATO, što je sve izglednije.

“To da Rusija prijeti nije ništa novo. Kalinjingrad (ruska enklava na Baltiku) je izuzetno militarizirana zona i takva je već godinama te se nalazi u baltičkoj regiji”, rekla je Simonite. 

Premijerka Litve kaže da snažno podržava ulazak Švedske i Finske u NATO.

10:30 Ruski energetski div Gazprom, koji izvozi plin iz Rusije, jutros je objavio da i dalje isporučuje ruski plin Evropi “u skladu sa zahtjevima kupaca”.

“Danas su se evropski zahtjevi za resursima povećali”, objavio je Gazprom, dodajući da je plinovod koji ide kroz Ukrajinu još uvijek u funkciji.

09.45 Ruska vojska izgubila 19.000 vojnika, 160 aviona i 144 helikoptera u Ukrajini, objavio je Generalštab ukrajinske vojske.

Ukupni borbeni gubici neprijatelja od 24.02 do 14.4 iznosili su približno:

– osoblje – oko 19.900 ljudi,

– cisterne – 753 kom,

– borbena oklopna vozila – 1968 jedinica,

– artiljerijski sistemi – 366 jedinica,

MLRS – 122 jedinice,

– sredstva PVO – 64 jedinice,

– aviona – 160 jedinica,

– helikopteri – 144 jedinica,

– automobilska oprema – 1437 kom,

– brodovi / čamci – 7 jedinica,

– rezervoari za gorivo – 76,

– UAV operativni i taktički nivo – 134.

– specijalne opreme – 25

– OTRK / TRK lanseri – 4.

08.45 Ruske snage probijaju se prema gigantskoj čeličani Azovstal. Utvrda je to pripadnika ukrajinske pukovnije Azov kojoj se u riskantnom pothvatu pridružio dio marinaca.

“To je ono što se događa kad oficiri ne gube glavu, nego čvrsto drže zapovjedništvo i nadzor nad svojim snagama. Branitelji grada, koji su sada ujedinjeni, znatno su ojačali područje koje brane”, rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

07.50 Specijalne snage Ukrajine digle u zrak ruski konvoj koji je putovao u regiju Harkiv, javlja Ukrainska pravda.

Slika

06.45 Sažetak izvještaja Glavnog štaba ukrajinske vojske: Rusi jačaju svoje položaje, bezuspješno jurišaju na Mariupolj, zastrašuju Bjeloruse na kontrolnim punktovima Holmechi, pokušavaju mobilizirati ljude s okupiranih teritorija.

05.25 Odgovoreno na poziv: teško oružje dostavljeno, javlja Oryx.

05.00 Ministarstvo odbrane Ruske Federacije potvrdilo je da brod “Moskva” gori, ali “ne znaju” zašto.

Slika

03.00 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič potvrdio je na YouTubeu ukrajinske udare na brod, ali nije otkrio njegov položaj.

“Brzo gori. Sada. Uz ovako uzburkano more ne zna se kad će pomoć moći stići do njih”, rekao je istaknuvši da je na brodu “510 članova posade”.

Ruske novinske agencije još nisu izvijestile o požaru na ratnom brodu.

02.00 Na ruskom vojnom brodu Moskva izbio je požar, a zatim je došlo do eksplozije zaliha streljiva, objavili su ruski mediji. Navode i da su svi mornari prethodno evakuirani. Radi se o brodu za kojeg Ukrajina tvrdi da je pogođen raketama.

Ratni brod Moskva je postao poznat na samom početku rata kada su ukrajinski branitelji Zmijskog otoka odbili pozive na predaju i ruskom brodu poručili “jebi se”. Nakon toga su zarobljeni, a kasnije i razmijenjeni za ruske zarobljenike.

01.00 Ukrajina tvrdi da je u srijedu pogodila i oštetila ruski ratni brod u Crnom moru, objavio je na Telegramu regionalni guverner Odese Maksim Marčenko.

“Projektili Neptun, koji čuvaju Crno more, nanijeli su vrlo ozbiljnu štetu ruskom brodu. Slava Ukrajini!”, piše u Marčenkovoj objavi.

Nexta na Twitteru javlja kako se brod koji su Ukrajinci pogodili, vrlo simbolično, zove “Moskva”.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Roma u polufinalu Lige konferencija

LJUBAV I SREĆA: Jelena Kostov pokazala trudnički stomak