in

Papa obišao zatvor i oprao noge zatvorenicima

Slatka-Tajna.Eu

Papa Franjo obišao je danas jedan zatvor u Italiji povodom Svete mise tokom koje je oprao i poljubio noge 12 zatvorenika po ugledu na Isusov gest poniznosti prema 12 apostola noć prije nego što je umro.

Prethodnici papa Franje održavali su ovu misu u Bazilici Svetog Petra ili nekoj drugoj katedrali u Rimu. Od kada je izabran 2013. godine, papa Franjo je nastavio tradiciju iz vremena kada je bio nadbiskup Buenos Ajresa i obilazi zatvore ili domove za starije osobe.

Ove godine, papa Franjo je otišao u zatvor u lučkom gradu Ćivitavekija, sjeverozapandno od Rima, na mediteranskoj obali.

Izvor : Reuters

Vatikan je objavio video na kojem papa pere i ljubi stopala 12 muških i ženskih zatvorenika različite starosti, uključujući jednu stariju ženu.

“Mi sveštenici trebamo da budemo prvi koji služe drugima, a ne da iskorištavamo druge. Ovo je način da kažemo `Ja ne osuđujem nikoga. Pokušavam da služim svima`”, rekao je papa tokom mise u zatvorskoj kapeli.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










On je rekao zatvorenicima da će im Bog suditi, ali da je spreman i da im oprosti.

U prethodne dvije godine, ovakva ceremonija u manjem obimu održavana je unutar Vatikana zbog epidemioloških restrikcija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake



Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Igrač velikana krio da mu je otac vođa separatista, dočekala ga je očekivana “kazna”

CRNA ČIPKA NA TRIBINAMA: Fani Stipković bodrila “Real Madrid”