in

Uspješan mjesec za i-platformu: Dvije razmjene mladih, prva eko trka u regionu, mnoštvo radionica i sastanaka

Slatka-Tajna.Eu

Visoka delegacija SDC – a Švicarska u posjeti predstavnicima i-platforme u Kladnju

Predstavnici i-platforme, na čelu sa predstavnicom Dalidom Karabdić, ugostili su predstavnike Švicarske agencije za razvoj i saradnju, kao i predstavnike Ambasade Švicarske u BiH, te im tom prilikom, prezentirali naš rad.

Delegaciju Ambasade Švicarske predvodila je Patricia Barandun, zamjenica šefice za Zapadni Balkan, a predstavnicima SDC-a pridružili  su se i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ovom posjetom, još jednom je potvrđeno da i-platforma ima snažnu podršku u nastojanju da našu dijasporu uvežemo sa nevladinim sektorom i institucijama u Bosni i Hercegovini.

Gospođa Barandun poručila je da će Švicarska agencija za razvoj i saradnju svoje aktivnosti nastaviti usmjeravati na podsticanje privredne i državne samostalnosti, poboljšanje uslova za proizvodnju, pomoć u rješavanju ekoloških problema i osiguranje boljeg pristupa obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, što su vrlo uspješno i do sada radili.

 

Studijska posjeta Bosni i Hercegovini u sklopu We Make Democracy! projekta

U sklopu We Make Democracy! projekta, u periodu od 16. do 20. marta, trideset učesnika iz zemalja Zapadnog Balkana i Švicarske posjetilo je Bosnu i Hercegovinu.Tokom posjete mladi su se upoznali s realnošću života u Bosni i Hercegovini, sa situacijom mladih, položajem mladalačkog aktivizma, ali i problemima s kojima se bh. omladina suočava.

Naš predstavnik Aldin Vrškić, jedan od organizatora i trenere na razmjeni, zadovoljan je postignutim rezultatima  i balansom koji je napravljen između edukacije, rada na aktivnostima i upoznavanja lokalne zajednice u Zenici i Sarajevu.

Učesnici su intenzivno radili na osmišljavanju aktivnosti u okviru projekta koji će zajedno realizovati u narednom periodu, a koji će biti predstavljeni na finalnoj konferenciji u Švicarskoj.

Projekat We Make Democracy! nastavak je uspješne dugogodišnje saradnje SAJV-a i balkanskih zemalja, a pored i-platforme, partner u Bosni i Hercegovini je i Udruženje “Naša djeca” Zenica.

Više o ovoj razmjeni možete čitati na linku.

Prva regionalna eko trka u regionu

Prethodnog mjeseca i-platforma je podržala i prvu regionalnu zelenu eko trku, koja je organizovana u Zenici 26. i 27. marta.  Izletište Smetovi, tog vikenda, bilo je mjesto dobre zabave, sportskih aktivnosti i ugodnog druženja. Posebno nas raduje činjenica da je na trci učestvovalo 170 učesnika iz 12 zemalja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pored same trke, organizovane su i druge popratne aktivnosti. Tokom akcije ćišćenja i sadnje drveća  aktivisti su sakupili preko 70 vreća smeća i zasadili oko 500 sadnica. Organizovana je i izložba fotografija kod partizanskog spomenika, turistička tura po Smetovima, kao i biciklijada od centra Zenice do Smetova. Na koncu, za najmlađe posjetioce upriličena je origami radionica, a mališani su obradovani i prigodnim poklonima.

Dvodnevna radionica iz oblasti poduzetništva

i-platforma je u suradnji sa prvom platformom za digitalno umrežavanje za privatni sektor – Bizbook.ba, u Kladnju organizovala dvodnevnu radionicu pod nazvom „Moj proizvod, moj uspjeh“. Na radionici koju je održala osnivačica platforme Bizbook.ba –  Erna Šošević,  učesnici su imali priliku usvojiti znanja iz oblasti poduzetništva. Između ostalog, učesnici su naučili kako na najbolji mogući način opisati, predstaviti i upakovati svoj proizvod.

Posebno nas raduje činjenica da su učesnici radionice odlučili da u skorijoj budućnosti, zajedničkim snagama i resursima, izrade web stranicu na kojoj će kladanjski poduzetnici moći široj publici predstaviti svoje proizvode.

Kick-off događaj “Collaboratio Balkanica”

U periodu od 23. do 29. marta, u švicarskom Badenu održan je kick-off događaj  u organizaciji i-platforme. Ovo putovanje pod nazivom “Collaboratio Balkanica” okupilo je 25 učesnika iz šest zemalja, s ciljem razvijanja saradnje između učesnika, trenera i organizacija, ali i sa ciljem slavljenja interkulturalnog radnog okruženja.

Učesnici su na ovoj razmjeni upoznati sa Catalyst Lab programom, te će u narednom periodu raditi na potpuno novom programu pod nazivom “Catalyst Lab Balkanica”. Ovaj jedinstveni program predstavlja proces učenja i dizajna, prilagođen je posvećenim pojedincima (Catalysts) i njihovim timovima, a koji su posvećeni provedbi agende 2030, doprinoseći promjeni prema ekološkoj odgovornosti, čovječanstvu i općem dobru.

“Collaboratio Balkanica” predstavlja i siguran put za nastavak saradnje sa partnerima na ovom projektu – SEEYN-om i Collaboratio Helveticom.

Redovni Meetup sastanci 

Meetup online sastanci, u organizaciji i-platforme, predstavljaju virtuelni način povezivanja predstavnika dijaspore sa lokalnim zajednicama iz koje dolaze. U mjesecu martu realizovali smo: 17. po redu Kladanj Meetup, 12. Zenica Meetup i 4. Zavidovići Meetup, dok sa realizacijom Bijeljina Meetup-a nastavljamo u mjesecu aprilu.

Raduje nas što smo svim ovim aktivnostima ispunili ciljeve i-platforme u stvaranju sinergije i promovisanju inicijativa koje daju doprinos razvoju socijalnih, ekonomskih i kulturnih procesa u Bosni i Hercegovini.

Preuzeto: i-platform.ch


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

NE RAZDVAJAJU SE: Janjuš u najboljem društvu i ne žali što je diskvalifikovan

Protography Vault – Professional Photographs With Unrestricted Rights