in

Schmidt počeo korisiti ovlasti, suspendirao zakon usvojen u RS

Slatka-Tajna.Eu

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u utorak je prvi put u mandatu započetom u kolovozu prošle godine iskoristio široke ovlasti koje mu stoje na raspolaganju i suspendirao zakon kojim su vlasti Republike Srpske kanile preuzeti nekretnine čiji je vlasnik država BiH.

– Obustavio sam primjenu zakona do odluke Ustavnog suda i proširujem zabranu raspolaganja državnom imovinom. Ovom odlukom jasno se daje do znanja da samo država BiH može raspolagati državnom imovinom odnosno uređivati način raspolaganja državnom imovinom, izjavio je Schmidt u Sarajevu dodavši da se ovaj problem ne može riješiti nikakvim jednostranim mjerama.

Istaknuo je kako je odlučio koristiti svoje ovlasti “da bi BiH poveo naprijed a neke ljude priveo razumu”.

Po njegovim riječima, ova odluka odmah stupa na snagu. Svima koji bi se njenoj provedbi mogli pokušati usprotiviti poručio je kako će se suočiti sa zakonskim posljedicama takvog ponašanja, uključujući osobnu odgovornost kao i blokiranje njihovih financijskih transakcija.

Sporni zakon RS, sukladno Schmidtovoj odluci, neće se primjenjivati sve dok se o njemu ne očituje Ustvani sud BiH.

Bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown još je 2005. godine donio obvezujuću odluku kojom je zabranio raspolaganje državnom imovinom sve dok se to pitanje ne regulira zakonom koji treba donijeti parlament BiH.

Unatoč tome, Narodna skupština RS je na inzistiranje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika 10. veljače donijela zakon kojim je taj entitet proglasila vlasništvom nekretnina na njegovom teritoriju.

Međunarodna zajednica uzaludno je pozivala vlasti u RS-u da to ne čine, a predsjednica entiteta Željka Cvijanović prošlog je tjedna potpisala ukaz o stupanju na snagu tog zakona čija je primjena trebala početi od 14. travnja.

Daytonskim sporazumom BiH je kao pravni sljednik bivše Republike BiH ujedno postala titularom cjelokupne nepokretne imovine koja je bila u nekadašnjem državnom vlasništvu, što je u nekoliko sporova potvrdio i Ustavni sud BiH.

Bilo je predviđeno da se to naknadno detaljno uredi zakonom kojim bi državi ostale nekretnine potrebne za njeno funkcioniranje, a entitetima bi bilo prepušteno upravljanje ostalom nepokretnom imovinom no to se još uvijek nije dogodilo zbog stalnih političkih blokada i prijepora.

Vlasti RS odlučile su ignorirati pravorijek Ustavnog suda kao i sam ustav jednostrano se proglasivši vlasnikom državnih nekretnina u tom entitetu.

Schmidt ih je prošlog tjedna upozorio kako privremena zabrana raspolaganja državnom imovinom ostaje na snazi, no na to nije bilo nikakve reakcije iz Banje Luke.

– To što smo vidjeli u Banjoj Luci nažalost je bilo protivno ustavu BiH, kazao je Schmidt u utorak dodajući kako bi sporni zakon samo narušio pravnu sigurnost i ugrozio sve moguće investicije.

Mogućnost nametanja odluka i zakona te izricanja sankcija izabranim dužnosnicima dio su mandata visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH dane odlukama Vijeća za provedbu mira (PIC) iz 1997. godine.

U posljednjih desetak godina gotovo uopće nisu korištene, no to se promijenilo u srpnju 2021. kada je Schmidtov prethodnik Valentin Inzko nametnuo zakon o zabrani nijekanja ratnih zločina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozdravio je u utorak odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da suspendira zakon kojim je Republika Srpska kanila preuzeti vlasništvo nad državnom imovinom dok je Milorad Dodik rekao da ne priznaje ni Schmidta niti njegove ovlasti.

U izjavi danoj nakon što je Schmidt objavio svoju odluku da do pravorijeka Ustavnog suda BiH suspendira primjenu zakona o državnim nekretninama što ga je 10. veljače donio parlament RS, Džaferović je kazao kako je reakcija visokog predstavnika važna za očuvanje mira i stabilnosti koje je Milorad Dodik ozbiljno doveo u pitanje.

– Da vlasti RS na čelu sa Miloradom Dodikom svojim secesionističkim odlukama ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jasan je stav međunarodne javnosti, relevantnih međunarodnih institucija, većine građana BiH kao i značajnog dijela političke javnosti u RS, kazao je Džaferović.

Pozvao je sve u BiH da odustanu od pokušaja jednostranog mijenjanja Daytonskog sporazuma te da se kroz dijalog dođe do rješenja za otvorena pitanja.

Slično je reagirala i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja je kazala kako je Schmidtova odluka jasan signal da se neće dopustiti podrivanje države i napretka u njoj kroz pravno nasilje kakvome pribjegava parlament RS.

Hrvatski član državnog vrha Željko Komšić ocijenio je kako je Schmidtova reakcija dobro došla no nije dovoljna jer bi svoje ovlasti trebao iskoristiti tako da poništi sve neustavne zakone koje su donijeli u RS-u.

No srpski član Predsjendištva BiH Dodik u prvom je reagiranju naznačio kako Schmidtovu odluku ne kani poštovati jer ne priznaje ni njega kao zakonito izabranog visokog predstavnika niti njegove ovlasti.

Dodik je kazao kako je pitanje državne imovine riješeno još Daytonskim sporazumom no njegovo je tumačenje, protivno onome što je tamo napisano, da imovina pripada entitetima a ne BiH.

– Partnere u Federaciji BiH pozivam da se poštuju ustav BiH i Daytonski sporazum a gospodinu Schmidtu preporučam da kupi kartu za Njemačku u jednom pravcu. Danas mu je istekao godišnji odmor, izjavio je Dodik.

Visoki predstavnik Schmidt je ranije tijekom dana suspendirao zakon kojega je donio parlament RS proglasivši taj entitet vlasnikom nekretnina čiji je stvarni vlasnik država BiH.

Taj je sporni zakon trebao stupiti na snagu 14. veljače a Schmidtovom odlukom on se ne bi smio primjenjivati sve dok se o njegovoj sadržini ne očituje Ustavni sud BiH.

Suspenzija zakona ujedno je prvo korištenje širokih ovlasti koje Schmidtu stoje na raspolaganju no on za njima nije posezao otkako je preuzeo mandat u BiH u kolovozu 2021. godine kada je naslijedio Valentina Inzka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Anastasija Ićurup prvi put se obratila javnosti nakon uvreda žirija: Progovorila o Popoviću! – Senzacija

Pobjednica rijalitija je VIP pros..tutka? Djevojka iz kataloga otkrila s kim je org.jala u Makedoniji: Ova pobjednica na spisku – Senzacija