in

RAT UŽIVO: Odgovor Pentagona na vijesti iz Mariuopolja, Zelenski se obratio naciji, novi snimak žestokih okršaja s ruskom agresorima…

Slatka-Tajna.Eu

05.20 Procurio snimak, ukrajinski vojnik gađa ruski AFV NLAW-om.

04.00 Zamjenica premijera Ukajine Irona Vereshchuk: “Okupatori su zarobili 1700 ukrajinskih vojnika i civila”!

03.00 Njemačka, Nizozemska i Švedska priopćile su da daju 2.5 miliona eura Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) za pomoć u istrazi o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini.

Glavni tužitelj ICC-a Karim Khan najavio je da će započeti istragu početkom ožujka. Od tada su otkrivena brojna zlodjela, uključujući masovne grobnice u Buči i napad na željezničku stanicu Kramatorsku u kojem su poginuli deseci civila.

02.00 Rusija se sve više izbjegava od strane međunarodne zajednice, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom obraćanju na Facebooku, dodavši da invazija čini Rusiju sve toksičnijom svakim danom.

Zelenski upozorava da je Rusija u svom povlačenju za sobom ostavila desetke, ako ne i stotine hiljada opasnog streljiva.

“Okupatori su svuda ostavljali mine. U kućama koje su zaplijenili. Samo na ulicama, u poljima. Minirali su imovinu ljudi, vozila…”, rekao je Zelenski

“Ključna zadaća i danas i svakog dana su konkretne obrambene mjere. Konkretno povećanje naše sposobnosti da odbijemo bilo kakve napade ruskih trupa. Ja se ovim pitanjem bavim gotovo danonoćno”, naglasio je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Rekao je i da su ukrajinske trupe hrabrije od ruskih snaga te da mudrošću i promišljenom taktikom tuku okupatore. Zaključio je da se Ukrajina još uvijek oslanja na svoje međunarodne partnere za oružje i da nema opremu koja joj je potrebna, posebno za deblokiranje Mariupolja.

01.00 Pentagon se kratko oglasio o mogućem ruskom napadu hemijskim oružjem u Mariupolju s vrlo kratkom porukom u kojoj stoji “da ne mogu potvrditi da je iskorišteno hemijsko oružje”. 

– Ove informacije, ako su istinite, su duboko uznemirujuće i potvrđuju zabrinutost koju smo izrazili o potencijalnom korištenju oružja za obuzdavanje masa, poput suzavca, u kombinaciji s kemijskim agensima, rekao je glasnogovornik Pentagona John  Kirby.

Oglasila se i britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss koja je poručila da Velika Britanija “radi sa svojim partnerima” kako bi ustanovili je li doista korišteno kemijsko oružje u Mariupolju:

– Bilo kakvo korištenje takvog oružja bila bi ozbiljna eskalaciju u sukobu za koju bi Putin i njegov režim morali odgovarati.

.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zvezda lako do pobjede protiv FMP-a u ABA ligi

Hrvat će na ljeto put Barcelone, pregovori u toku