in

RAT UŽIVO: Horor nedaleko od Kijeva, sirene za zračnu opasnost odjekuju širom Ukrajine, turski dronovi u akciji u Donbasu…

Slatka-Tajna.Eu

07.20 Dok se ruske snage povlače prema istočnoj Ukrajini, u selima koja su napustili otkrivaju se užasi. 

U Andrivki, oko 60 kilometara udaljenoj od glavnog grada Kijeva, živjelo je oko 1000 ljudi. Najmanje 40 njih je ubijeno, piše BBC. Odveli Antona (23) dan nakon rođendana. Tijelo je pronađeno unakaženo

Anton Iščenko je proslavio svoj 23. rođendan. Dan kasnije su ga ruske snage pod prijetnjom oružjem odvele iz njegove kuće u Andrivki.

Njegova obitelj pronašla je njegovo tijelo mjesec dana kasnije, nakon što su ruske snage protjerane. Bio je toliko osakaćen da su ga morali prepoznati po odjeći.

“Možda bi se, da se otišao boriti negdje drugdje, vratio u jednom komadu”, kaže Antonova baka Tetiana. Jedva govori kroz suze. 

“Kada je moj muž rekao Rusima ‘Umjesto njega uzmite mene’, uperili su mitraljez u njega i rekli ‘Idi kući ili ćemo vas obojicu odvesti’.” 

Tijelo 23-godišnjeg Tetianinog unuka Antona sad leži na rubu groblja u Andrivki. Tek su ga sada uspjeli pokopati. Anton se školovao za električara. 

“Htjeli smo ga pokopati zasebno i sa svećenikom, ne samo u masovnoj grobnici”, rekla je i dodala: “Imam dvije kćeri, a on je bio naš dječak. Imali smo samo jednog dječaka”.

Andrivka, na putu od Kijeva do bjeloruske granice, teško je stradala u višemjesečnoj okupaciji. Mnoge kuće su uništene i danas su u ruševinama. 

06.25 Sirene za zračne napade oglasile su se širom Ukrajine, uključujući regije Lavov, Kijev, Dnjepar i Zaporožja, javljaju lokalni mediji.

05.25 Ukrajinsko topništvo 53. mehanizirane brigade udara rusku opremu u regiji Donbas u jugoistočnoj Ukrajini.

05.10 Oružane snage Ukrajine su  tokom jučerašnjeg dana uništile 8 neprijateljskih “ptica” i 3 krstareće rakete, javljaju ukrajinski mediji.

05.00 U Buzovi kod Kijeva pronađen grob s mrtvim Ukrajincima, navosi se u izvještaju britanskih obavještajaca.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










04.00 Ruske snage ubile su 10 ljudi, među kojima i dijete u napadima na Harkivsku oblast na istoku Ukrajine.

Jedanaest osoba je ozlijeđeno.

03.00 Britanci: Postoji još dokaza o ruskim ratnim zločinima

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj o ruskim zločinima. Kako tvrde Britanci, pojavljuju se novi dokazi o ratnim zločinima nakon ruskog povlačenja sa sjevera Ukrajine.

To uključuje otkrivenu improviziranu grobnicu u blizini Buzove, kao i optužbe o silovanju koje su počinili ruski vojnici.

02.00 Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorava svoju naciju da će nadolazeća sedmica biti ključna, kao i svaka do sada.

Govoreći u svom noćnom obraćanju, Zelenskij je rekao: “Sljedeća sedmica neće biti ništa manje važna od prethodnih. Bit će jednako napeto i još odgovornije. Rusija će se još više bojati. Bojati poraza. Bojati toga da će se istina morati priznati.”

Slika

“Ruske trupe će krenuti u još veće operacije na istoku naše države. Protiv nas mogu upotrijebiti još više projektila, još više zračnih bombi, ali mi se pripremamo za njihova djelovanja. Odgovorit ćemo. Bit ćemo još aktivniji u opskrbi oružjem i u informiranju ljudi.”

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dvije osobe uhapšene zbog smrti rukometaša Denisa Tota

OZVANIČILI VEZU: Mima Šarac obećala Nikoli Grujići da će biti druga osoba